Comisiile pentru transporturi, comisia juridica si comisia de industrii din Senat discuta pe rand, luni dimineata, cererea de reexaminare a Codului Fiscal, pentru a da fiecare aviz, urmand ca, de la ora 10.00, Comisia de buget, finante sa redacteze un raport. Plenul reunit va dezbate si vota cererea de reexaminare luni, de la ora 15.00, urmand ca aceasta sa mearga la Camera Deputatilor, camera decizionala.

Presedintele Comisiei de buget, Viorel Arcas (PSD), a declarat ca aceasta parerile juristilor referitor la procedura, potrivit Mediafax.

"Aici e o problema. Asteptam si parerea juristilor. Daca ne luam strict dupa cererea de reexaminare, conform Regulamentului, nu prea putem sa facem amendamente, ca se vorbeste mai mult la general. Cererea de reexaminare trebuie sa se refere exact la articolul indicat, modificarile solicitate la o anumita lege, dar aici nu avem", a spus Arcas. "Exista, daca luam cutuma, cazuri in care s-au facut amendamente si peste cele indicate de presedinte, dar sa nu fie niciun articol indicat".

La randul sau, presedintele Comisiei juridice, Catalin Boboc, a declarat pentru Mediafax ca, in opinia sa, pot fi introduse amendamente, in limitele cererii de revizuire. "Presedintele a vrut sa confere Parlamentului o mai mare libertate, trebuie sa apreciem abordarea presedintelui. A semnalat problemele asupra carora Parlamentul trebuie sa se aplece si sa gaseasca rezolvare".

"Solicitarea presedintelui de reexaminare este una constitutionala, care formuleaza observatii din anumite puncte de vedere si la modul general asupra oportunitatilor, ceea ce da Parlamentului destula libertate", a declarat Boboc, precizand ca este punctul sau de vedere si ca decizia va fi luata de Comisia juridica.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, joi, referitor la reexaminarea Codului fiscal, ca este "o situatie inedita din punct de vedere procedural", intrucat "in mod normal solicitarile presedintelui trebuie sa fie adresate Parlamentului cu indicarea articolelor din lege pe care presedintele le considera a fi necesare spre modificare, ceea ce nu este cazul" de aceasta data, fiind cerut in acest sens un punct de vedere al expertilor de la Senat.

Amintim ca joi reprezentantii partidelor au convenit asupra scaderii TVA in trepte - 20% de la 1 ianuarie 2016 si 19% de la inceputul lui 2017. In urma consultarilor s-a decis si ca eliminarea supraaccizei la carburanti sa fie amanata pana la 1 ianuarie 2017.