Presedintele PSRO, Mircea Geoana, a declarat, miercuri, in contextul dezbaterii Codului Fiscal, ca PSRO respinge Codul Fiscal in forma propusa de Guvern si cere adoptarea unor modificari precum reducerea TVA la 19% si redistribuirea reducerii CAS de 5% intre angajati (2,5%) si angajatori (2,5%), transmite Mediafax.

"Propunem acceptarea acestei reduceri de TVA la 19% pentru ca atunci cand acesta a crescut de la 19% la 24% nimeni nu a vorbit de gradualism. A fost un soc, o masura de corectie brutala si trebuie, intr-o perioada de crestere economica, sa se revina la situatia ante-factum. Este o chestiune legata si de reparatia fata de scaderile salariale de 25%", a declarat Mircea Geoana, in urma intalnirii de lucru avute cu BNS, CNS Cartel Alfa, CNSLR-Fratia, privind Codul Fiscal.

Mircea Geoana a mai afirmat ca reducerea CAS de 5% ar trebuit sa fie distribuita in mod egal, intre angajatori si angajati, argumentand "ca Romania este tara europeana care are una dintre cele mai inalte cote de impozitare a muncii".

O alta propunere de modificare a proiectului de Cod Fiscal, avansata de Mircea Geoana, este actualizarea deducerilor personale de baza si suplimentare, astfel incat nivelul de impunere pentru salariile mici si medii sa se apropie de cel existent in momentul introducerii cotei unice ( anul 2005).

"Nu in ultimul rand propunem si asta va fi si votul deputatilor nostri la discutia despre Codul fiscal, ca nu putem sa fim de acord ca aceasta reducere de fiscalitate sa fie facuta pe spatele salariatilor si a pensionarilor. Propunem sa se elimine din Codul fiscal prevederea in care cei 5,5%, care erau deductibili din impozit pentru salariati, respectiv 10,5% pentru pensionarii cu activitati independente, sa se revina la situatia anterioara. Pentru ca nu este normal sa dai cu o mana si cu alta sa iei de la cei care sunt cei mai vulnerabili", a subliniat presedintele PSRO Geoana.

Cat priveste decizia Guvernului de majorare a salariilor medicilor cu 25 %, Geoana a afirmat ca o astfel de masura "risca sa antreneze o tensiune sociala, fara precedent, intre categoriile de angajati bugetari, dar si intre salariati si angajatiii din sectorul privat, pentru ca aceasta sarabanda a populismului care marcheaza disperarea nu are cum sa nu produca efecte".

"Victor Ponta, din cauza situatiei politice personale delicate in care se afla, adopta o serie de masuri care in acest moment creeaza o vulnerabilitate strategica pentru Romania, ca ansamblu. Reprezinta o forma de populism disperat care risca sa antreneze o tensiune sociala fara precedent intre categoriile de angajati bugetari, dar si intre salariati si angajatiii din sectorul privat, pentru ca aceasta sarabanda a populismului care marcheaza disperarea nu are cum sa nu aiba efecte", a spus Geoana.

Potrivit lui Mircea Geoana, PSRO a sesizat Avocatul Poporului cu privire la majorarea salariilor angajatiilor din Guvern si Palatul Cotroceni, afirmand ca masura este discriminatorie si nu a respectat procedura parlamentara, intrucat camera decizionala trebuia sa fie Camera Deputatilor si nu Senatul.

***

Pe 24 august va fi convocat Parlamentul Romaniei in sesiune extraordinara pentru a vota din nou Codul Fiscal retrimis de presedinte. Discutia tehnica intre partidele parlamentare pe marginea Codului vor avea loc joi dimineata.

Klaus Iohannis a refuzat adoptarea Codului Fiscal pe motiv ca relaxarea fiscala introdusa de noul Cod ar periclita echilibrele macroeconomice si nu ar fi sustenabile, pozitia presedinteluifiind sustinuta si de PNL, in ciuda faptului ca liberalii votasera alaturi de PSD in Parlament noul Cod Fiscal.

Premierul Victor Ponta a declarat marti seara ca sustine o modificare la noul Cod Fiscal, si anume o cota de TVA de 20%, cat era in proiectul initial, si nu 19%, cata fost introdus in proiect in urma solicitarilor liberalilor.

Gabriel Oprea, presedintele UNPR, a declarat marti ca UNPR va vota noul Cod Fiscal "asa cum stabilim in coalitia de guvernare".

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca la consultarile tehnice privind Codul fiscal Uniunea sustine reducerea TVA la 19%, dar, daca nu se va intruni majoritatea pentru aceasta propunere, va accepta si varianta Guvernului privind TVA de 20%.

De asemenea, copresedintele ALDE Calin Popescu-Tariceanu a declarat, miercuri, ca partidul sau va sustine Codul fiscal in varianta in care a fost votatata de Parlament, cu TVA de 19%.