Biroul Comisiei parlamentare de Cod electoral se va intalni luni cu reprezentantii grupurilor parlamentare pentru a discuta proiectul Legii votului prin corespondenta, anunta Mihai Voicu, presedintele Comisiei, intr-un comunicat. Sedinta comisiei ar urma sa aiba loc in contextul sedintei extraordinare a Parlamentului, care va discuta si vota, mai intai in Senat apoi in Camera Deputatilor, cererea de reexaminare a Codului Fiscal.

"Obiectivul PNL ramane adoptarea Legii votului prin corespondenta in timp util pentru a fi aplicata la viitoarele alegeri parlamentare", a mai declarat Voicu.

Liberalii au solicitat in trecut ca in sedinta extroardinara pentru Codul Fiscal sa se voteze si Legea votului prin corespondenta, insa pentru ca acest lucru sa se intample este nevoie de un raport din partea Comisiei special de cod electoral, in cadrul careia nu s-a decis pe ce proiect de lege se lucreaza.

Potrivit art. 66 din Constitutie, Camera Deputatilor si Senatul se intrunesc si in sesiuni extraordinare, la cererea presedintelui Romaniei, a Biroului permanent al fiecarei Camere ori a cel putin o treime din numarul deputatilor sau al senatorilor. Convocarea Camerelor se face de presedintii acestora.

Comisia comuna pentru elaborarea initiativelor legislative electorale mai are de trecut un singur proiect de lege, dupa cele adoptate sesiunea trecuta - legea privind finantarea partidelor si campaniilor electoral, legea partidelor, legea alegerilor locale si legea alegerilor parlamentare - votul prin corespondenta. In luna mai, reprezentantii PSD si cei ai PNL din comisie s-au contrazis pe aceasta tema, fiecare asteptand sa exista "vointa politica".

Intrebat de acest proiect pe 26 mai, Mihai Voicu (PNL), presedintele comisiei de cod electoral, a declarat ca in prezent "nu exista vointa politica", insa ca liberalii vor retrage motiunea daca pana atunci se adopta proiectul de lege privind votul prin coresondenta al liberalilor. "Aceasta motiune nu este punct fix, legea este punct fix. In momentul in care acest proces va fi deblocat, motiunea noastra va fi retrasa. Daca legea votului prin corespondenta ar fi adoptata sau macar ar fi intr-o faza finala fara echivoc de adoptare motiunea noastra ar fi, desigur, fara sens", a precizat liberalul.

Pe de alta parte, Gabriela Podasca (PSD), vicepresedinte al comisiei, a afirmat ca PNL trebuie sa se decida care este proiectul privind votul prin corespondenta pe care il sustine, intrucat in prezent sunt trei proiecte depuse.

"Eu cred ca PNL trebuie sa se decida care este proiectul pe votul prin corespondenta pe care il sustine, pentru ca sunt vreo trei legi pe care PNL le-a depus, sunt doua ale PNL si unul al domnului Tomac. Procedura pana acum a fost ca exista un singur proiect pe care lucram, iar celelalte vor figura ca amendamente pentru proiectul pe care noi facem acele modificari", a spus Podasca.

Ea a sustinut ca PNL trebuie sa isi aleaga un proiect pe care Comisia de cod electoral sa lucreze. "Cand acestia vor initia discutiile, cu siguranta si noi vom avea deschidere. Sunt mai multe proiecte de lege care vizeaza acelasi obiect de reglementare, a votului prin corespondenta. Atat timp cat noi nu ne decidem care e proiectul de fond, nu putem lua o decizie", a explicat Podasca.

Vezi aici cele patru proiecte pe votul prin corespondenta: