Presedintii Comisiilor de specialitate din Camera Deputatilor au hotarat joi ca parlamentarii care au beneficiat de banii pentru chirii, desi aveau proprietati in Bucuresti, sa nu fie sanctionati.

Decizia va fi transmisa Biroului Permanent al Camerei cu recomandarea ca parlamentarii care au folosit banii in alte scopuri decat pentru plata chiriei sa returneze sumele.

Motivatia acestei decizii a venit din partea presedintelui Comisiei juridice, Sergiu Andon, care a explicat ca drepturile de cazare ale parlamentarilor trebuie acordate dupa criteriul domiciliului din cartea de indentitate. Andon da vina pe faptul ca formularele care trebuie completate pentru obtinerea baniilor de chirie sunt neactualizate din 2006.

“In prezent este in vigoare o lege din mai 2006, al carui criteriu principal este domiciliul. Optiunile pentru cazare au fost facute la inceputul legislaturii pe baza unei legi care data din 1991 si care fusese modificata ultima oara in 2003, act care nu are criteriul domiciliului si prevede la modul general drepturi pentru toti senatorii si deputatii”, a explicat Andon.

Presedintii Comisiilor de specialitate au stabilit ca nu se pot da sanctiuni, deoarece necompletarea corecta a formularelor si neactualizarea formularului in 2006, cand s-a schimbat legea, sunt considerate “abateri”.

Comisiile recomanda Biroului Permanent al Camerei sa le ceara parlamentarilor care si-au schimbat sau isi vor schimba domiciliul sa anunte imediat acest lucru si sa renunte la drepturi, in caz contrar se considera abatere.