Timisoreanul Iancu Radomir-Gherman a demarat infiintarea Partidului Banatanilor, care militeaza pentru regionalizare si descentralizare si promoveaza "randuiala banateana". Potrivit Ziua de Vest, Partidul Banatanilor si-a redactat deja Statutul Politic, iar acum este in cautarea imnului si a blazonului.

Intrebat, intr-un interviu acordat publicatiei Ziua de Vest, de ce crede ca este nevoie de un astel de partid, Gherman a raspuns: "Locuitorii unei regiuni cunosc cel mai bine nevoile regiuni si este firesc sa foloseasca asa cum hotarasc la nivel de regiune resursele care le raman dupa transmiterea catre centru a contributiei din incasarile regionale - contributie care este firesc sa reprezinte o cifra procentuala din incasari, egala pentru toate regiunile. Dat fiind modul in care se iau deciziile, este obligatorie trecerea de la nivelul ONG-urilor care promoveaza interesele, cultura si traditiile regiunilor la partide regionale care sa-si duca reprezentantii in consiliile locale, regionale si in Parlamentul Romaniei, unde sa faca cunoscute interesele regiunilor si sa gaseasca strategii de sustinere a intereselor regionale."

El mai afirma ca spera ca judetele vor fi desfiintate. "Va chemam pe toti cei care credeti ca sunteti BANATANI sa ne strangem pentru a face o grupare care sa sustina interesele Banatului si vointa banatanilor in alegerile regionale - speram ca judetele vor fi desfiintate - si in alegerile locale", afirma el, intrebat ce mesaj are pentru banateni.

"Tinem sa precizam ca urmarim construirea unui partid care respecta legile Romaniei si care militeaza pentru regionalizare pe baza regiunilor istorice, pentru descentralizare administrativa si pentru reglementarea prin lege a cotelor din incasari care raman la administratiile locale si la nivelul regiunii si a cotei din incasari care merge la Bucuresti. Asteptam opiniile si sustinerea banatanilor", precieaza aceasta.

Pentru aceasta formatiune exista si un grup pe Facebook.

Mesajul postat de initiator pe aceasta pagina este urmatorul:

"Noi, cei care ne adresam dumneavoastra acum, suntem datornicii Randuielii Banatane si cu sau fara voia dumneavoastra ne vom plati datoriile . Noi suntem cei care vrem sa traim banataneste in Banat - indiferent daca ne-am nascut aici sau ne-am asezat aici; Noi nu facem deosebiri intre etnii si religii si avem drept cod de comportament social si de munca Randuiala Banatana. Prin Noi vorbesc generatiile care au facut din BANAT o regiune cu cel mai inalt nivel de dezvoltare economica si sociala din aceasta parte de Europa ; prin noi vorbesc cei care au facut - acum mai bine de un secol - cercuri literare si reviste in satele banatane; prin noi vorbesc cei care au facut industrie grea in Banatul Montan intr-o vremea cand intr-o buna parte din Europa nu se cunostea cuvantul industrie; prin noi vorbesc cei care au facut - primii - canale navigabile si agricultura 'dupa metoda' si cei care au aprins prima lampa electrica din Europa in Capitala Banatului, Timisoara; prin noi vorbesc cei care s-au opus miticizarii Banatului in perioada interbelica; prin noi vorbesc cei care s-au zbatut sa pastreze Banatul profund occidental in epoca bolsevico-comunista; prin noi vorbesc cei pe care i-au vanat bolsevico-comunisti ca pe niste fiare; prin noi vorbesc cei deportati in Rusia si in baltile Baraganului; prin noi vorbesc cei alungati peste hotare; prin noi vorbesc cei vanduti precum vitele in Israel sau Germania; prin noi vorbesc cei care au trecut cu greu granita spre Democratie, dar si cei care au fost ucisi, torturati si incarcerati pentru ca voiau sa fie Liberi; prin noi vorbesc cei care au spus - la Timisoara, Lugoj, Resita, Caransebes ..... - in Decembrie 1989: DESTUL! si au iesit cu mainile goale in fata tancurilor Puterii bolsevico-comuniste; prin noi vorbesc cei care s-au opus si se opun neo-bolsevico-comunistilor care au prins fraiele Romaniei dupa 1989; prin noi vorbesc cei care s-au stabilit in Europa, America sau Australia si sunt atenti la tot ce tine de pastrarea Randuielii Banatene in Banat; prin noi vorbesc cei care vor sa faca regionalizare dupa regiunile istorice; prin noi vorbesc cei care vor sa desfiinteze judetele trasate pentru a distruge regiunile istorice din Transilvania si Banat; prin noi vorbesc cei care vor descentralizare administrativa si fiscala; prin noi vorbesc, deoarece Noi suntem vocea Randuielii Banatane".