Copresedintele PNL Alina Gorghiu afirma luni, intr-o postare pe Facebook, ca este de acord cu propunerea social-democratilor ca, intr-o prima faza, consultarile dintre formatiunile politice sa aiba loc la nivel de specialisti, iar intr-o a doua etapa liderii partidelor sa decida politic solutiile care vor fi adoptate.

Gorghiu mai spune ca aceste discutii trebuie sa fie publice.

Amintim ca liberalii au propus data de 17 august pentru consultarile intre partide, iar dupa o saptamana UNPR a venit cu propria propunere ca aceste discutii sa aiba loc pe 19 august, la Palatul Parlamentului. Liderul PSD Liviu Dragnea a saluat aceste invitatii si a confirmat ca la consultari va participa si ministrul de Finante.

El a propus ca discutiile sa se poarte intre specialisti.

Citeste mai multe aici.

Redam postarea Alinei Gorghiu:

"Pentru prima oara dupa 1989, politicieni din toate partidele importante se vor aseza la aceeasi masa pentru a discuta despre proiectele importante ale Romaniei. Am propus sase teme de importanta nationala care nu au o incarcatura doctrinara, deci pot face obiectul unei intelegeri intre partide, indiferent de orientarea lor politica.

Este vorba despre: 1. Stabilitatea macroeconomica a Romaniei; 2. Absorbtia fondurilor europene; 3. Dezvoltarea infrastructurii si investitiile publice; 4. Reforma administratiei publice; 5. Aderarea la spatiul Schengen; 6. Pregatirea agendei pentru preluarea in 2019 a presedintiei Consiliului UE.

Ma bucur ca initiativa noastra a primit un raspuns favorabil din partea liderilor politici. Le multumesc, in acest sens, presedintelui UDMR, Kelemen Hunor, presedintelui UNPR, Gabriel Oprea, presedintelui PSD, Liviu Dragnea si copresedintelui ALDE, Calin Popescu Tariceanu.

Vom demara aceste discutii de la o tema de actualitate, noul Cod Fiscal, asa cum a propus UNPR. Sunt de acord si cu propunerea PSD, ca intr-o prima faza sa facem o discutie la care sa participe specialistii partidelor. In a doua etapa, liderii formatiunilor politice vor decide, pe baza discutiilor de specialitate, ce solutie va fi adoptata. Codul Fiscal este doar o parte din asigurarea macrostabilitatii economice a Romaniei. Trebuie sa stabilim, de asemenea, in corelare cu noul Cod fiscal, ce majorari de salarii in sectorul bugetar pot fi efectuate in acest moment. Ulterior, sper sa putem inainta si cu celelalte puncte de pe agenda inaintata de PNL care, fireste, poate fi completata la cererea partidelor care vor participa la dezbateri. Toate aceste discutii trebuie sa aiba un caracter public. Nu cred, de altfel, ca vreun partid din cele care au raspuns initiativei PNL va refuza transparenta. Nu a fost inca finalizat calendarul tuturor consultarilor, dar acestea sunt detalii tehnice care vor fi, cu siguranta, stabilite in perioada urmatoare."