Vicepresedintele PNL Ioan Balan, deputat de Suceava, s-a aratat sceptic in privinta venirii PSD la discutiile pe tema Codului Fiscal cu obiective politice oneste, spunand ca ministrul Finantelor cauta analizele in discoteci, pe litoral sau asteapta sa le primeasca din croaziera premierului, relateaza Mediafax.

Balan, vicepresedinte PNL pentru regiunea nord-est, a apreciat, duminica, intr-un comunicat de presa, ca imbulzeala liderilor tuturor partidelor politice la consultarile initiate de PNL pe marginea Codului fiscal este expresia cea mai clara ca partidele au intrat intr-un fel de pre-campanie electorala si privesc totul doar in pura logica electorala..

"Este tare suspecta vitejia unor lideri politici, in special de la PSD, care au sarit imediat sa confirme participarea la consultarile initiate de PNL pe marginea Codului fiscal! De ce nu le-au organizat ei de la Guvern, inainte de adoptarea in Parlament a acestei legi, cu date precise si fundamentarea cifrelor pe masa? Cand PNL le-a solicitat aceste fundamentari au spus ca e treaba Guvernului Ponta si ca ei isi asuma legea si fara prea mari calcule¬, a explicat deputatul liberal.

El a adaugat ca a mai vazut lupul imbracat in blana de oaie si ca are tot dreptul sa creada ca gestul unor partide politice in legatura cu aceste consultari nu este decat unul pur politicianist.

"Cand s-au mai consultat cei din PSD si cu cine atunci cand au luat decizii la guvernare? Cu nimeni! Cand s-a mai intamplat in Romania ca liderii PSD sa se aseze sincer si onest in jurul mesei si sa bata palma cu celelalte partide asupra unor obiective pe care sa le urmareasca oricine s-ar afla la guvernarea tarii? Niciodata! De facut, au mai facut-o, dar numai pentru a insela electoratul si partenerii politici! Tare imi este teama ca si de aceasta data liderii PSD nu vor veni la consultari cu obiective politice oneste, orientate catre cetateanul roman, catre economia nationala, catre soarta Romaniei, ci se vor prezenta tot pentru a "da bine¬ la televizor si a da senzatia ca sunt deschisi dialogului", a mentionat vicepresedintele liberal.

Deputatul Ioan Balan si-a exprimat neincrederea in capacitatea actualului ministru al Finantelor Publice de a prezenta, in cadrul consultarilor, cifrele privind impactul noului Cod fiscal si ca va convinge pe cineva ca Guvernul Ponta este capabil sa implementeze masurile de relaxare fiscala.

"PNL i-a cerut constant ministrului sa aduca date precise privind impactul masurilor de relaxare fiscala si sursele precise de acoperire a golurilor bugetare! Noua nu ne-a aratat nicio cifra, asa cum nu a aratat nici Presedintelui Romaniei, nici Guvernatorului BNR si nici altcuiva, pentru ca pur si simplu nu are asemenea estimari si nici nu s-a straduit sa le obtina. Mai mult, mi-e greu sa cred ca acesta le va obtine in cele cateva zile care au mai ramas pana la consultari, mai ales daca le va cauta in continuare prin discotecile de pe litoral, Singura sa sansa este sa i le trimita seful sau de Guvern direct din croaziera de lux¬, a spus Ioan Balan.

El a mai apreciat ca discutiile din spatiul public si politic pe marginea Codului fiscal s-au indepartat de esenta acestei legi si tind sa duca in deradere o lege cu o importanta economica uriasa.

"Am ramas uimit sa vad cum jumatate de saptamana s-a tot dezbatut in mass-media paternitatea initierii consultarilor, desi PNL, nu doar acum, ci in nenumarate randuri a cerut ca legile importante sa fie rezultatul unor consultari si dezbateri intre partidele parlamentare din care sa rezulte consensul politic. Apoi din inghesuiala de confirmari si comunicate de presa, m-am temut ca PNL nici macar nu o sa mai aiba loc pe scaun sau la masa discutiilor, chiar daca PNL este organizatorul evenimentului¬, a spus Balan.

El si-a mai exprimat nemultumirea ca nu a vazut discutii aplicate, profesioniste, bazate pe rigoare si expertiza financiar-fiscala.

"Am votat Codul Fiscal in Parlament! Sustin relaxarea fiscala nu doar pentru ca este parte a Programului de guvernare al PNL, ci pentru ca stiu ca mediul de afaceri din tara are nevoie de sustinere, iar romanii au nevoie de locuri de munca si de salarii decente", a spus deputatul sucevean.

El a incheiat cu un mesaj adresat premierului Victor Ponta prin versurile melodiei "Eu beu", a lui Pavel Stratan.

"Ii transmit un mesaj lui Victor Ponta, inainte de a merge la consultari cu liderii celorlalte partide, prin versurile lui Pavel Stratan: Si daca-mi spune cineva cum ar putea sa fie mai bine/ Ma las de toate, ma duc acolo, ma-ntorc inapoi, ma iau si pe mine", a conchis Ioan Balan.

Saptamana trecuta, liberalii au propus partidelor politice si institutiilor abilitate sa participe la consultari publice pe teme de interes major precum macrostabilitatea economica, in special Codul Fiscal si noua lege a salarizarii in sectorul de stat, absorbtia de fonduri europene, dezvoltarea infrastructurii si investitiile publice, reforma administratiei publice, aderarea la Spatiul Schengen si pregatirea Presedintiei Consiliului UE din anul 2019.

Luni, PNL a anuntat ca propune partidelor parlamentare data de 17 august pentru consultari, echipa desemnata de liberali pentru negocieri fiind alcatuita din Catalin Predoiu, Eugen Nicolaescu si Marian Petrache.

UNPR a propus, la randul sau, partidelor parlamentare data de 19 august pentru consultarile pe tema Codului fiscal, acestea urmand sa aiba loc in Parlament, iar invitatia a fost transmisa inclusiv premierului Victor Ponta, potrivit unui comunicat al formatiunii.

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a transmis, vineri dimineata, printr-un comunicat de presa, ca saluta initiativa UNPR de a chema partidele parlamentare la consultari pe tema noului Cod Fiscal si spune ca PSD va fi reprezentat la discutii de ministrul de Finante, Eugen Teodorovici.

De asemenea, Liviu Dragnea a anuntat ca social-democratii vor da curs invitatiei PNL privind consultarile pe teme economice, insa considera ca o singura intalnire nu este suficienta si propune "institutionalizarea" dialogului cu opozitia, printr-o serie de "intalniri permanente".

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a anuntat ca liberalii vor participa la discutiile pe tema Codului fiscal pe 17 si pe 19 august si "oricand va fi necesar", aratand ca PNL este partidul care a semnalat nevoia unui consens politic si "maturitatea liberalilor a generat reactii similare din partea UDMR, UNPR, PSD".