Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a publicat pe contul sau de Facebook scrisoarea adresata de acesta in 2008 lui Traian Basescu, in care ii explica presedintelui de atunci, din calitatea sa de prim-ministru, guvernul este impotriva cresterii cu 50% a salariilor profesorilor. Liderul ALDE a facut acest gest in contextul dezbaterile pe Codul Fiscal, afirmand ca "habotnicii autsteritatii de astazi" sunt cei care "strigau pentru cresteri salariale de 50%" in 2008.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

"In ceea ce ma priveste, in 2008 ca si astazi, in 2015, sunt in aceeasi tabara: a celor care sustin cresterea economica accelerata si sustenabila prin masuri liberale. In 2008, m-am opus masurilor populiste, la fel cum o fac si astazi" afirma Tariceanu.

Redam textul lui Tariceanu si scrisoarea:

Habotnicii austeritatii de astazi strigau in 2008 pentru cresteri salariale de 50%. Avertismentul pe care l-am dat presedintelui Basescu, ignorat atunci

Zilele acestea, ii vad pe unii ca se grabesc sa imparta spatiul politic in "adepti ai austeritatii si prudentei" vs. "sustinatorii fara rezerva si prudenta a noului Cod Fiscal". Eu sunt trecut in ultima categorie. Sunt voci care ma acuza ca in 2008 as fi pus in pericol stabilitatea fiscala a Romaniei si ca daca s-ar pune in aplicare noul Cod Fiscal, s-ar repeta scenariul crizei economice din guvernarile Boc-Basescu. Cred ca impartirea corecta este alta: "adeptii unei cresteri economice accelerate si sustenabile prin masuri liberale" si "habotnicii austeritatii". Habotnicii austeritatii nu sunt cei care indeamna la prudenta, pentru ca accept necesitatea unei dezbateri, ci acei politicieni care in 2008 imi cereau pe un ton imperativ sa cresc salariile profesorilor si bugetarilor cu 50%, iar apoi au taiat salariile si pensiile cand au ajuns la guvernare. Politicieni ca Traian Basescu care ar face si spune orice pentru a castiga voturi.

Incep astazi o serie de postari, prin care vreau sa raspund habotnicilor austeritatii si sa detaliez o viziune economica pentru o Romanie mandra si prospera, nu macinata de conflicte politice marunte si miopii economice.

In 2008, ii trimiteam o scrisoare Presedintelui de atunci, Traian Basescu, in care ii explicam cu argumente si cifre economice clare de ce Guvernul pe care il conduceam era impotriva cresterii salariilor profesorilor, peste noapte, cu 50%. Ii explicam si contextul international, in care criza economica din Statele Unite risca sa cuprinda si Europa si Romania, respectiv ii ceream sa nu promulge aceasta lege. Presedintele Basescu, pentru a aduce voturi PDL, a promulgat legea, refuzand sa vada evidente. Acelasi Traian Basescu care da acum lectii privind responsabilitatea.

Public acum aceasta scrisoare pentru a ii aduce aminte, caz in care are memorie scurta.

In ceea ce ma priveste, in 2008 ca si astazi, in 2015, sunt in aceeasi tabara: a celor care sustin cresterea economica accelerata si sustenabila prin masuri liberale. In 2008, m-am opus masurilor populiste, la fel cum o fac si astazi. Mai mult, am propus un set de masuri economice si fiscale care, daca ar fi fost puse in aplicare, probabil ca ar fi facut ca Romania sa traverseze mult mai usor si fara costuri sociale majore criza economica globala.

Acum, in 2015, sustin fara rezerve acest Cod Fiscal, pentru ca cifrele si realitatile economice arata ca este sustenabil si ca poate imprima Romaniei o crestere economica sustinuta si pe termen lung.