Vicepremierul pentru securitate nationala, Gabriel Oprea, a aratat, joi seara, in alocutiunea sustinuta la ceremonia organizata la Mausoleul Eroilor de la Marasesti, cu prilejul implinirii a 98 de ani de la luptele de pe Frontul de Est al Primului Razboi Mondial, ca Romania este astazi "un stat sigur, care asigura stabilitate in regiune, mai ales in acest context complicat de securitate".

Gabriel OpreaFoto: Agerpres

"Prin curaj si spirit de sacrificiu, Armata Romana obtinea, in urma cu 98 de ani, o victorie de o importanta strategica cruciala pentru Romania, dar si pentru alianta din care facea parte. Aceeasi Armata Romana arata acum lumii ca angajamentele sunt sfinte, ca Romania isi respecta partenerii strategici si poate da putere aliantei din care face parte. Este o onoare si un privilegiu sa fim membri ai NATO, sa fim parte din cea mai puternica organizatie militara din lume si sa avem cele mai importante garantii de securitate din istoria noastra. Astazi Romania este un stat sigur, care se bucura de aprecierea tuturor partenerilor din Uniunea Europeana si din NATO, un stat care asigura stabilitate in regiune, mai ales in acest context complicat de securitate", a spus Oprea, citat de Agerpres.

Ministrul Afacerilor Interne a apreciat ca prezenta atator oameni la manifestarea de joi seara, de la Mausoleul Marasesti, demonstreaza inca o data ca "spiritul acestei natiuni este viu" si ca patriotismul este o valoare care ii uneste pe romani si in care acestia cred cu tarie. "Pornind de la aceste valori fundamentale, generatia noastra trebuie sa construiasca adevaratele proiecte importante pentru tara. Avem privilegiul sa fim generatia "Romania 100", cei care vom aniversa in 2018 un secol de fiinta a statului national, unitar, roman. In calitate de coordonator al comitetului de organizare a acestui program national, consider ca este un moment unic, care trebuie sa ne gaseasca solidari in fata provocarilor istoriei", a incheiat vicepremierul Gabriel Oprea.

Evenimentele de comemorare a eroilor de la Mausoleul Marasesti sunt organizate de Consiliul Judetean Vrancea si Muzeul Vrancea, in parteneriat cu Institutia Prefectului, Primaria si Consiliul Local Focsani, Garnizoana Focsani si Directia Judeteana pentru Cultura.

Mausoleul, a carui piatra de temelie a fost asezata la 6 august 1923, adaposteste, in cele 154 de cripte individuale si 9 comune, dispuse radial pe 18 coloane, ramasitele pamantesti a 5.073 de ostasi si ofiteri. In parcul mausoleului se afla mormantul eroului necunoscut, simbol pentru toti eroii care au pierit pentru patrie fara a li se cunoaste identitatea, iar in apropiere, intr-un edificiu mai nou, exista un muzeu al armelor.

Pe frontispiciu se afla inscrise cuvintele "Intru Slava Eroilor Neamului" si apar indicate numele localitatilor unde s-au purtat principalele batalii de pe frontul romanesc in primul razboi mondial.