Prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban, care si-a anuntat participarea in competitia din partid pentru desemnarea candidatului la Primaria Capitalei, considera ca edilul in functie, Sorin Oprescu, este avantajat intrucat alegerile vor avea un singur tur de scrutin, transmite Agerpres.

"Nefiind alegeri in doua tururi, situatia e un pic mai complicata. E avantajat primarul in functie. Al doilea lucru, oarecum un dezavantaj, este ca PSD nu a avut niciodata un concurent pe electoratul de stanga, el aproape intotdeauna a concentrat voturile alegatorilor de stanga. In timp ce in dreapta spectrului politic a existat o competitie, au fost mai multi candidati", a declarat Ludovic Orban la Adevarul Live.

In plus, a subliniat liberalul, electoratul de dreapta este mai putin interesat de alegeri decat electoratul de stanga.

El a precizat ca nu a vorbit cu presedintele Klaus Iohannis despre decizia sa, dar ca liderii PNL stiau de intentia sa de a candida.

Potrivit lui Orban, procedura de desemnare a candidatului PNL nu e 100% obiectiva, insa a adaugat ca nu ii priveste ca pe niste adversari pe colegii inscrisi in aceeasi competitie.

"Bucurestiul are nevoie de o viziune unitara. Nu poate o primarie de sector sa aiba o alta strategie de dezvoltare decat cea de la Consiliul General al Municipiului Bucuresti", a subliniat Orban.

In ceea ce priveste declaratia lui Vasila Blaga, co-presedintele PNL, care a spus ca la Bucuresti este nevoie de un candidat cu profilul lui Klaus Iohannis, Orban a afirmat:"Nu stiu daca trebuie sa cautam un om care sa semene cu Klaus Iohannis ca profil. Bucurestiul are nevoie de un candidat serios, care sa stie ce trebuie facut in Bucuresti. Asemanarea cu Klaus Iohannis este ca trebuie sa castige. Am foarte multe elemente comune cu Klaus Iohannis: seriozitate, implicare in proiecte, consecventa. Nu ma simt minoritar, desi am nume de minoritar si ma mai injura unii internauti. Am crescut in Brasov, sunt un bun cunoscator al traditiilor."

Pana in prezent, si-au mai anuntat inscrierea in competitia interna din PNL Cristian Busoi, Costica Canacheu si Petre Roman.

Alegerile pentru Primaria Generala a Capitalei vor avea loc in 2016.

Legea alegerilor locale, modificata recent, prevede, printre altele, alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, alegerea presedintelui consiliului judetean de catre consilierii judeteni si mentinerea pragului electoral de 5% pentru partidele politice.