Klaus Iohannis nu a fost in conflict de interese atunci cand, in calitate de primar al Sibiului, a semnat un contract cu o tipografie a Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR), al carui presedinte era, deoarece nu a avut vreun drept privind alegerea firmei, se arata in motivarea Curtii de Apel Alba Iulia, relateaza Mediafax. Instanta a facut publica motivarea deciziei din 10 iunie prin care a respins raportul Agentiei Nationale de Integritate, care, in august 2013, l-a acuzat pe Iohannis de conflict de interese in cazul unui contract semnat in decembrie 2010, din postura de primar al municipiului Sibiu, cu SC Tipografia Honterus SRL, detinuta de FDGR, al carui presedinte era atunci.

Klaus IohannisFoto: Facebook - Klaus Iohannis

Potrivit motivarii, dupa cum rezulta din dispozitiile art.75 din Legea nr.393/2004, pentru existenta conflictului de interese este imperios necesar sa se stabileasca participarea alesului local la luarea unei decizii a autoritatii publice din care face parte, decizie care ar putea prezenta un beneficiu pentru orice persoana fizica sau juridica cu care au o relatie de angajament, indiferent de natura acestuia sau o asociatie sau fundatie din care fac parte.

Pe 3 decembrie 2010, a fost demarata de Primaria Sibiu procedura de atribuire a contractului de Servicii de informare si publicitate in vederea implementarii proiectului POS CCE SMIS 4915 prin publicarea in SEAP a invitatiei de participare, desi valoarea estimata a contractului a fost de 3.910,88 euro (sub 15.000 euro, prag valoric sub care, art. 19 din OUG nr. 34/2006 permitea incredintarea directa a contractului de achizitie publica).

Totodata, in vederea atribuirii contractului de prestari servicii, a fost constituita comisia de evaluare a ofertelor, careia i-a apartinut exclusiv alegerea castigatorului si din care Iohannis nu a facut parte, se arata in motivare.

"Practic, reclamantul, semnand contractul de prestari servicii nr.71/23.12.2010 cu S.C T.H. S.R.L., a indeplinit o obligatie legala stipulata de dispozitiile art.204 din OUG nr. 34/2006 conform carora >", noteaza judecatorul.

Altfel spus, Iohannis "nu a avut nici un moment drept de optiune cu privire la alegerea castigatorului, respectiv intre a semna sau nu contractul", potrivit instantei. "Astfel, in conditiile in care nu a indeplinit nicio atributie pe parcursul procedurii de achizitie, nu a participat la luarea unei decizii in ceea ce priveste atribuirea contractului Tipografiei Honterus, semnarea contractului fiind realizata in baza legii si nu in urma unui proces deliberativ, nu se poate sustine ca reclamantul s-ar afla in conflict de interese", conchide judecatorul.

Curtea de Apel Alba Iulia a admis, pe 10 iunie, contestatia presedintelui Klaus Iohannis si a dispus anularea raportului de evaluare prin care ANI constata un posibil conflict de interese al sefului statului in perioada in care era edil al Sibiului.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

In august 2013, ANI l-a acuzat pe Iohannis de conflict de interese in cazul contractului semnat in decembrie 2010, din postura de primar al municipiului Sibiu, cu SC Tipografia Honterus SRL, detinuta de Forumul Democrat al Germanilor, al carui presedinte era atunci. ANI a sesizat si Parchetul instantei supreme cu privire la posibila savarsire de catre Klaus Iohannis a infractiunii de conflict de interese.

Presedintele Klaus Iohannis a depus contestatia imediat dupa raportul Agentiei Nationale de Integritate.

In 19 martie 2014, judecarea dosarului in care Klaus Iohannis a contestat raportul privind conflictul de interese a fost suspendata, la cererea ANI, pe motiv ca Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) a inceput urmarirea penala pentru aceleasi fapte care fac obiectul acestui dosar.

In septembrie 2014, PICCJ a inchis dosarul, in solutia de clasare aratandu-se ca folosul material rezultat in urma semnarii de catre primarul Sibiului a contractului a fost obtinut de Tipografia Honterus, nu si de Klaus Iohannis.

In mai 2015, Curtea de Apel Alba Iulia a reluat dezbaterile in acest caz.

In 24 aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in stare de incompatibilitate, intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

Klaus Iohannis a contestat raportul, iar pe 21 ianuarie 2015, a castigat definitiv procesul cu ANI, la ICCJ.