PNL a anuntat luni ca propune data de 17 august pentru consultari pe tema macrostabilitatii economice, inclusiv Codul Fiscal, si i-a mandatat pe Catalin Predoiu, Eugen Nicolaescu si Marian Petrache sa faca parte din echipa de negocieri. Copresedintele PNL Vasile Blaga a precizat ca una dintre propunerile care ar putea fi pusa pe masa acestor negocieri este scaderea etapizata a TVA-ului.

Alina Gorghiu si Vasile BlagaFoto: Agerpres

"Propunem tuturor partidelor parlamentare care sunt interesate de acest dialog o data si o echipa care din partea PNL va demara aceste negocieri. Echipa din partea PNL este compusa din Catalin Predoiu, Eugen Nicolaescu si Marian Petrache, aceasta are mandat sa angajeze discutii si sa expuna principii si directii de actiune sustinute de PNL pe tema macrostabilitatii economice a Romaniei. Bineinteles ca se va discuta Codul fiscal si sustenabilitatea acestuia, legea salarizarii in sectorul de stat si adaugam o tema acordul cu FMI, CE, BM", a declarat Alina Gorhgiu, dupa Biroul Politic National al PNL.

Copresedintele PNL a mentionat ca liberalii propun ca aceste discutii intre partide sa aiba loc in data de 17 august, insa si ca sunt deschisi la datele de 18 sau 19.

Ce au declarat Vasile Blaga si Alina Gorhgiu despre pozitia PNL privind Codul Fiscal:

"Pentru ce trimitem echipa de negociere? Ca sa discutam sustenabilitatea. Nu am spus niciodata ca nu il votam. Sa discutam clar daca se sustine, sa vedem ce cheltuieli suplimentare intentioneaza guvernul. Si dl Dragnea este ingrijorat si i-a cerut domnului ministru al Finantelor sa vina cu o analiza.

Noi am spus foarte clar: daca vine cu calcule clare si precise prin care sa demonstreze sustenabilitatea codului fiscal, faptul ca nu se pune in pericol macrostabilitatea Romaniei, faptul ca masurile suplimentare cu care vine - legea salarizarii si altele, un vor pune in pericol aceasta macrostabilitate, il vom vota.

Cand am votat codul fiscal v-am spus si care este pachetul de masurie de completare, prins inclusi in pachetul de guvernare al lui Victor Ponta. Am citit ca isi va mari cadrul de colectare la 38% si de ce sa nu il crezi pe prim ministru, ca va reduce evaziunea fiscala cu 14 puncte procentuale si nu va fi nicio problema" a declarat Vasile Blaga.

"In primul rand PNL nu a spus nici macar o secunda ca nu va vota acest cod, am spus ca il vom vota in conditiile in care argumentele cifrice vor sustine pachetul de masuri de relaxare fiscala. Au fost cateva argumente si cateva semne de intrebare pe care sper ca noul studiu de impact venit de la guvern le va spulbera. Adica - faptul ca depinde implementarea acestui pachet de masuri de relaxare fiscala de colectarea al buget este un lucru foarte important. Cifra de 38 de procente sunt asumate de Ponta, nu de PNL, in conditiile in care colectarea la buget s-a ridicat la 38% stiti ca toti au spus ca este sustenabila aceasta relaxare fiscala. Doar ca aceasta colectare in prezent nu se afla la 38% ci undeva la 32%.

Partea cu evaziunea fiscala - de asemenea. Semnele noastre de intrebare dublate de consiliul fiscal, care a spus ca toate aceste masuri, inclusiv salarizarea in domeniul bugetar si celelalte mariri ar duce deficitul la 5-6% sunt lucruri pe care credem ca strbuie sa le discutam" a spus la randul sau Alina Gorghiu.

"Codul fiscal are o sumedenie de prevederi aplicabile de la 1 ianuarie 2016, daca ne referim la relatiile dintre platitorii de taxe si stat. Cred ca am fost foarte clar - poate ca se poate aplica in doua etape, de exemplu scaderea TVA-ului, poate merge 21% din ianuarie si 19% din iulie. Vrem analize clare din partea Guvernului" a mai declarat Blaga, intrebat cum va negocia efectiv pe tema codului fiscal.