Liviu Dragnea, presedintele PSD, a lansat joi inca o chemare la ordin pentru ministrii din guvernul Ponta. "Ministrii sa vorbeasca public doar despre ce au facut pentru oameni in domeniul lor de activitate. Nu foloseste nici guvernului, nici partidului daca ei comenteaza la televizor nu stiu ce divort", a spus Dragnea intr-o conferinta de presa in care a prezentat planul pentru dezvoltarea partidului si "reafirmarea" partidului.

Liviu DragneaFoto: AGERPRES

Noul presedinte al PSD a mai avut saptamana aceasta cateva atentionari pentru ministri. Dragnea a convenit cu premierul ca ministrul de Finante sa prezinte planul de rectificare bugetara mai intai la partid si sa fie mai apropiati de partid.

"Ministrii vor comunica mai bine si mai des cu grupurile parlamentare PSD, pentru ca parlamentarii care sa fie informati mai bine despre activitatea minsitrilor si prim- minsitrul sa fie informat mai bine despre pucntul de vedere al parlamentarilor care il sustin" a mai spus Dragnea.

De asemenea, Dragea a afirmat ca, in cazul in care cei care au propus odonanta de crestere a salariilor inaltilor demnitari nu o mai sustin, va propune ca aceasta sa fie respinsa in parlament. Dragnea a precizat ca este o declaratie personala, facuta in urma unei constatari.

"Am urmarit cu atentie ultimele atitudini, luari de pozitie exprimari cu privire la aceasta ordonanta care cuprinde marirea salariilor demnitarilor. Am vazut si un consilier sau fost consilier,care spunea ca Guvernul ar vrea sa o retraga, dar nu este lasat de partid. De asemenea, constat ca nu o prea o mai sustine nimeni din cei care au promovat-o si adoptat-o. Daca tot o plimba de la unul la altul si nu si-o asuma nimeni atunci o rezolvam in Parlament si in Parlament o sa propunem respingerea ei ca sa inchidem acest subiect pentru ca deja, daca niciun beneficiar nu vrea sa o foloseasca, nu are rost sa o mai tinem" a spus el.

Intrebat daca este o decizie sau o declaratie personala, Dragnea a raspuns: "Este o constatare. De cate ori am luat o decizie am argumentat-o si am sustinut-o pana la capat. Nu-mi place aceasta situatie, daca nimeni nu o mai sustine, nu ii mai chinuim , o respingem in Parlament".

Amintim ca premerul Victor Ponta anuntat ca va dona diferenta salariala in urma majorarii echipei de baschet Steaua.

Si ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a anuntat ca doneaza marirea de salariu celor din Maramures.

"Diferenta salariala va merge catre azilele de batrani si casele de copii. Nu este pentru prima oara cand fac un astfel de gest. Din momentul in care am fost ales senator si pana in prezent donez lunar suma de 1500 de lei in scopuri caritabile", a declarat Liviu Pop, potrivit b365.ro.

Amintin ca inaltii demnitari se vor bucura incepand cu 1 august 2015 de majorari salariale, asa cum a aprobat Guvernul pe 8 iulie, intr-o sedinta condusa de Gabriel Oprea, in calitate de premier interimar in acea perioada. Practic, promisiunea premierului Victor Ponta ca va amana aplicarea ordonantei privind majorarea salariilor pentru demnitari nu a mai fost onorata. Pe 10 iulie, Ponta a afirmat ca la urmatoarea sedinta de Guvern va fi adoptata o alta ordonanta, urmand sa salariile demnitarilor sa creasca odata cu cele ale bugetarilor. Pe 24 iulie, a spus ca odata cu rectificarea bugetara va fi luata o decizie politica si in privinta acestor salarii. In cele din urma, majorarea salariilor demnitarilor a fost cuprinsa chiar in rectificarea bugetara.

"Ordonanta cu salariile demnitarilor- eu nu am fost de acord cu ea. Am spus ca intr-adevar demnitarii trebuie sa fie bine platiti, dar odata cu Legea salarizarii. Nu am vrut sa creez impresia ca am ceva cu ceea ce s-a discutat intre domnul Iohannis si Oprea in absenta mea. Dar revin la decizia mea si miercuri vom adopta alta. Nu se maresc salariile demnitarilor decat odata cu bugetarii", a scris Ponta, pe contul sau de Facebook, pe 10 iulie.

"Stiti foarte bine ca acolo a fost o discutie intre presedinte, domnul Oprea, pe care eu am inteles-o si am acceptat-o, domnul Mihalache in stillul de pe cand era la noi la PSD a vrut sa o dea la intors si sa arunce pe noi si acum sigur, marti o sa luam decizia politica care sa-l ignore pe Mihalache si jocurile lui de doi bani, cu alte cuvinte, spun un singur lucru, ca eu cred ca si demnitarii trebuie sa fie platiti mai bine si trebuie sa aiba cel mai mare salariu, dar eu cred ca e oportun ca aceasta marire de salariu sa mearga in acelasi timp aratand pentru toata lumea o perspectiva", a declarat Ponta la Romania TV, pe 24 iulie.

Guvernul nu doar ca nu a mai aprobat nicio alta ordonanta care sa o anuleze pe cea aprobata in sedinta condusa de Gabriel Oprea, ci chiar a bugetat majorarea salariilor demnitarilor.

In nota de fundamentare a rectificarii bugetare, la capitolul "Adoptarea unor acte normative care au prevederi referitoare la majorari sau modificari salariale, precum si cu influente asupra veniturilor si cheltuielilor bugetare", a fost trecuta, printre altele, si Ordonanta Guvernului 14/2015 privind majorarea salariilor pentru demnitari.

Reamintim ca pe 8 iulie, Guvernul a aprobat ordonanta 14/ 2015 care prevede ca Presedintele, premierul si sefii celor doua camere din Parlament vor avea salariu brut de 21.540 lei, iar net de 15.108 lei, incepand cu 1 august 2015, potrivit unor surse guvernamentale. Salariul brut al vicepremierului va fi de 20.000 lei, iar cel net de 14.024 lei. Ceilalti inalti demnitari, ministri si sefi de servicii secrete, vor fi platiti cu cate de 19.055 lei brut, salariul net urmand sa fie de 13.365 lei. In prezent, salariile presedintelui si premierului sunt de aproximativ 6.500 lei net, iar al unui ministru de circa 5.300 lei.