Premierul Victor Ponta a declarat, marti, la postul B1Tv, ca bugetarea ordonantei privind cresterea indemnizatiilor inaltilor demnitari de la 1 august, in cadrul rectificarii de buget aprobata in Guvern, a fost decisa si pentru a nu se lasa impresia ca se doreste o razbunare politica pe presedintele Klaus Iohannis, scrie Agerpres.

'S-au pus banii. S-a schimbat schimbarea. Eu nu mi-am schimbat parerea asupra faptului ca a fost inoportun si ca trebuie sa marim salariile la demnitari odata cu toata lumea. Dar, doua lucruri...foarte politice. Unu, insemna sa abrog un lucru facut cu buna-credinta de domnul Oprea, ceea ce din punct de vedere politic era o situatie penibila. Si doi, si asta a fost si opinia domnului Dragnea si a celorlalti sefi de coalitie, parea ca ma razbun pe domnul Iohannis, ca ii tai salariul, or razbunarea in politica nu e arma cea mai buna. Nu mi-am schimbat parerea. Am inteles punctul de vedere al colegilor mei si am pus banii acolo', a declarat premierul.

Despre faptul ca Liviu Dragnea a sustinut bugetarea ordonantei, Ponta a declarat ca a tinut cont de sugestia acestuia. 'Eu am tinut cont, domnul Dragnea e acum presedintele PSD, eu sunt un simplu membru de partid. Nu e rau, e cea mai buna functie aceasta de membru de partid (...) Opinia lui Liviu Dragnea a fost sa ne asumam decat sa se spuna ca ne razbunam pe Klaus Iohannis si ii taiem salariul. Cati bani a cerut Administratia Prezidentiala atat i-am dat.(...)Ideea e ca suntem un partid mare, ca Guvernul colaboreaza cu Presedintia si ca, decat sa avem razboaie, e mai bine sa avem o colaborare normala si civilizata', a afirmat premierul.

Pe 10 iulie, Ponta afirma ca la urmatoarea sedinta de Guvern va fi adoptata o alta ordonanta, prin care sa se amane majorarea salariilor, care ar fi urmat sa creasca odata cu cele ale tuturor bugetarilor. Pe 24 iulie, a spus ca odata cu rectificarea bugetara va fi luata o decizie politica si in privinta acestor salarii. In cele din urma, majorarea salariilor demnitarilor a fost cuprinsa chiar in rectificarea bugetara.

Ordonanta de Guvern 14/2015, act normativ adoptat de Executiv in sedinta din 8 iulie, stabileste cresteri ale indemnizatiilor pentru inaltii demnitari incepand cu 1 august, fiind publicata in Monitorul Oficial din 11 iulie 2015. Anexa la OG 14/2015 stabileste ca presedintele Romaniei, presedintele Senatului, presedintele Camerei Deputatilor si primul-ministru vor avea o indemnizatie bruta de 21.540 de lei. Totodata, vicepremierul va avea o indemnizatie lunara bruta de 20.000 de lei.

De asemenea, potrivit actului normativ, vicepresedintii, secretarii si chestorii Senatului si Camerei Deputatilor, consilierii prezidentiali, ministrii, secretarul general al Guvernului, seful Cancelariei primului-ministru, Avocatul Poporului, presedintele Consiliului Legislativ, presedintele Curtii de Conturi si sefii de servicii de informatii - SRI, SIE, STS si SPP - vor avea o indemnizatie lunara de 19.055 de lei brut.