In interiorul PSD apar diferente evidente de strategie politica. In ziua in care Victor Ponta i-a atacat virulent pe Klaus Iohannis si Alina Gorghiu, Liviu Dragnea se declara dispus la colaborarea pe teme majore propusa de liberali si apara dreptul sefului statului de a trimite o lege spre reexaminare. Din ton si formularea raspunsurilor, fostul si actualul lider PSD arata ca merg deja pe drumuri diferite: Un Ponta revansard si agresiv pe de-o parte cu adversarii politici, un Drangea dispus la negociere si compromis. Declaratiile au fost facuta in prima sedinta a PSD cu Dragnea interimar si Ponta premier invitat sa dea explicatii despre rectificarea bugetara, Cod Fiscal etc.

Liviu DragneaFoto: AGERPRES

Declaratiile lui Liviu Dragnea

  • "Cred ca PSD poate promova pentru prima data o armonizare si functionare corecta intre cele trei palate, Guvern, Parlament, Cotroceni, o colaborare si o conlucrare institutionala benefica pentru romani. Noi vrem sa structuram cat de curand un sistem de dialog si colaborare permanent, dincolo de dispute politice si acuze nefondate" (Stiripesurse)
  • "Nu e vorba de coabitare (cu Palatul Cotroceni, n.red.), e vorba de a lasa fiecare putin de la el ca aceasta tara sa se dezvolte, nicio tara in care scandalul politic e permanent nu poate avea succes (...) Eu din cate stiu Victor Ponta vrea sa aiba o relatie institutionala corecta cu Palatul Cotroceni si cu Iohannis" (stiripesurse)
  • "O conlucrare si o colaborare institutionala, benefica si profitabila pentru romani. Nu mai sunt sigur daca cei de la PNL vor sa faca intr-adevar acest lucru pentru ca am auzit ca a spus unul dintre cei care conduc acest partid ca vor sa ne intalnim pentru un acord, de la altcineva am inteles ca nu vor sa colaboreze cu noi. Cand o sa se hotarasca si o sa aiba o linie foarte clara, noi suntem aici. Suntem in acest sediu si raspundem la orice fel de initiativa. Oricum noi vrem sa structuram cat de curand un sistem de colaborare si de dialog permanent care sa fie dincolo de dispute politice si acuzatii nefondate, ci animat de dorinta noastra de a participa impreuna cu toate partidele, inclusiv cu Presedintia, la realizarea unor mari proiecte de tara" (Agerpres)
  • "Nu s-a discutat de angajarea raspunderii Guvernului, urmeaza procedura fireasca, se discuta cererea de reexaminare a presedintelui Romaniei in Parlament. La aceasta ora nu sunt motive sa modificam actul normativ, dar ministrul de Finante, asa cum este firesc, tine cont de cererea de reexaminare, este presedintele Romaniei si are tot dreptul sa faca lucrul acesta. Va discuta si cu BNR si cu toate celelalte institutii interesate pentru a prezenta inca o data o analiza temeinica din care sa reiasa sustenabilitatea modificarilor din Codul Fiscal si justetea lor" (Mediafax) 
  • "Eu nu cred ca s-a elaborat modificarea Codului fiscal undeva intr-o baie, acolo au fost specialisti care au lucrat, oameni din mediu de afaceri si eu cred ca se sustine, primul ministru a fost implicat, au fost analize care au aratat ca aplicarea noului Cod Fiscal de la 1 ianuarie poate sa aduca multe beneficii Romaniei. Nu vreau sa cedam pur si simplu, adica vreau sa avem o relatie corecta, dar nu putem sa cedam pur si simplu pana cand nu avem argumente foarte serioase, dimpotriva argumentele sunt de partea noastra"

Declaratiile luil Victor Ponta

  • "Am fost incantat sa vad ca doamna Gorghiu, in afara de a-mi cere demisia, mai stie si alte cuvinte in limba romana, e foarte bine. Dialogul intotdeauna e foarte bun" (Agerpres)
  • "Cum sa nu raspund la telefon? Eu, cand ma suna presedintele Romaniei, domnul Dan Mihalache, sigur ca nu raspund. Cand ma suna presedintele pe hartie, domnul Iohannis, raspund" (Mediafax)
  • "Cred ca e foarte bine ca se discuta acum despre Codul fiscal, dupa ce a fost aprobat, ideal ar fi fost sa se discute sau cei care aveau pareri negative sa le spuna inainte. De multe ori am discutat cu guvernatorul (n.r.- inainte de a se adopta Codul fiscal), nu a zis nimeni ca nu e de acord cu Codul, toata lumea a fost de acord, dupa aia s-au razgandit" (Agerpres)
  • "Am discutat cu liderii coalitiei, pana la 1 septembrie, prin sesiune extraordinara a Parlamentului, vreau sa readoptam Codul Fiscal, pentru ca este un cod discutat cu mediul de afaceri, este un cod aprobat de ambele Camere ale Parlamentului in unanimitate, chiar daca unii acum uita ce au votat acum trei saptamani, nu stiu daca erau in deplinatatea facultatilor...electorale era sa zic atunci cand au votat toti si au zis ca e un cod liberal foarte bun si dupa aia i-a intors cu cheita: nu e bun" (Mediafax)
  • ''Ca nu mai ai cand pana pe 31 decembrie, din motivele pe care le stiti foarte bine, suspiciuni, anchete, investigatii. (...) In fiecare an e din ce in ce mai rau, in sensul ca in fiecare an sunt din ce in ce mai multe investigatii si anchete si, sigur, proiecte care nu se pot continua. Dar bani, repet, daca vorbim de matematica pe care o intelege orice om care nu a studiat bugetul - trebuia sa fim cu minus 13 miliarde, suntem cu plus patru miliarde. Deci in limba romana si in toate limbile din lume asta inseamna rectificare pozitiva, ca erau mai multi bani decat era prevazut in Legea bugetului de stat". (Agerpres)