Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, marti, cu referire la promulgarea, in urma cu o zi, a legii alegerilor parlamentare de catre Klaus Iohannis, ca "Este cea mai mare eroare politica facuta de un presedinte in ultimii 11 ani." Noua lege prevede ca numarul total al parlamentarilor va fi de 466, ceea ce inseamna ca nu s-a tinut cont de referendumul din anul 2009, cand romanii s-au pronuntat pentru un legislativ cu 300 de membri. "Deosebirea dintre un referendum consultativ si unul facultati este uriasa. Acel referendum in care romanii s-au pronuntat pentru Parlament cu 300 de parlamentari a fost tratat ca un referendum facultativ, ceea ce nu exista in Constitutie", a afirmat Traian Basescu, marti, la sediul PMP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Parlamentul a mai vrut sa faca modificari pe legislatia electorala. Trebuie respectat rezultatul referendumului, asa cum a decis si CCR. Este cea mai mare eroare politica facuta de un presedinte in ultimii 11 ani. Se mai poate sesiza populatia, dar trebuie sa vrea si partidele. Partidele asta isi doresc, o lege care incalca decizia CCR", a sustinut Traian Basescu, adaugand ca "Sunt convins ca politicienii vor fi sanctionati pentru aceasta decizie la alegerile viitoare."

Anterior declaratiei facute jurnalistilor la sediul PMP, fostul sef al statului scrisese, marti dimineata, pe pagina sa de Facebook, ca "''Presedintele Iohannis a abdicat fara sa fie rege. Promulgand fara sa obiecteze Legea privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, presedintele Iohannis si-a abandonat cea mai importanta prerogativa, aceea de a-i reprezenta si de a lucra pentru cei care l-au ales. Mare deceptie cand am constatat ca legea nu este atacata la Curtea Constitutionala si iata de ce: numar de parlamentari conform noii legi: 466; numar de parlamentari conform referendumului din 2009: 300. Daca Parlamentul nu a binevoit sa respecte votul exprimat de romani intr-un referendum validat, presedintele Romaniei avea obligatia constitutionala sa actioneze in favoarea propriului popor.''

Traian Basescu il acuza pe Klaus Iohannis ca "a abdicat de la indatoririle constitutionale in conditiile in care avea la dispozitie Decizia nr. 682/2012 a Curtii Constitutionale care, in mod indirect, il obliga la reactie. In realitate, romanii au fost putin vanduti pentru linistea presedintelui in relatia cu politicienii. O fi prea greu pentru domnul Iohannis sa fie loial Constitutiei si propriului popor?''

Fostul sef al statului a postat pe Facebook si Decizia CCR 682 din 27 iunie 2012 asupra obiectiei de neconstitutionalitate:

''1.10. Din aceasta perspectiva, ceea ce distinge un referendum consultativ de unul decizional nu este, in principal, chestiunea privitoare la respectarea sau nu a vointei populare - aceasta vointa nu poate fi ignorata de alesii poporului, intrucat este o expresie a suveranitatii nationale -, ci caracterul efectului referendumului (direct sau indirect). Spre deosebire de referendumul decizional, referendumul consultativ produce un efect indirect, in sensul ca necesita interventia altor organe, de cele mai multe ori a celor legislative, pentru a pune in opera vointa exprimata de corpul electoral.

1.11. Aceasta interpretare se intemeiaza si pe principiul loialitatii constitutionale, desprins si interpretat prin coroborarea dispozitiilor constitutionale ale art. 1 - Statul roman, art. 2 - Suveranitatea si art. 61 - Rolul si structura (Parlamentului), principiu care, in aceasta materie, impune ca autoritatile cu competente decizionale in domeniile vizate de problematica supusa referendumului (in cazul de fata Parlamentul) sa ia in considerare, sa analizeze si sa identifice modalitati de punere in practica a vointei exprimate de popor. O alta viziune asupra efectelor referendumului consultativ l-ar reduce pe acesta la un exercitiu pur formal, un simplu sondaj de opinie.

1.12. Pentru aceste considerente, Curtea constata ca reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o solutie legislativa care nu respecta vointa exprimata de popor la referendumul consultativ mentionat este in contradictie cu prevederile constitutionale ale art. 1, 2 si 61.''