La sediul PSD a avut loc miercuri ultima sedinta de Birou Permanent in care Victor Ponta a stat pe scaunul de presedinte de partid, cel putin potrivit anuntului pe care l-a facut la inceputul acesteia. Ponta a anuntat ca si-a eliberat si biroul, iar in timpul sedintei locul de presedinte interimar a fost preluat de Rovana Plumb, cel putin pana la sedinta Comitetului Executiv (CEx). In BPN s-a votat in unanimitate pentru ministrul Muncii. La sedinta a luat parte si Ion Iliescu, presedintele de onoare, care a stat langa Victor Ponta dar si langa invitatul surpriza la sedinta, Gabriel Oprea, liderul UNPR si partenerul de coalitie. Urmeaza insa inca o sedinta pentru PSD, cea a Comitetului Executiv, saptamana viitoare, in care ar urma sa se decida data unui Congres, cand se poate vota un nou presedinte de partid.

Victor Ponta catre Zgonea: "Speram ca nu vii, Vali" si intepaturi intre socrul fostului presedinte si coordonatorul politic

Gabriel Oprea a fost primit de Marian Oprisan la sediul partidului, la fel si Victor Ponta, pe care liderul de Vrancea i-a pupat.

Marian Oprisan si-a facut colegii sa rada in timpul sedintei. Rovana Plumb "este femeia noastra" ar fi spus Oprisan, spre amuzamentul colegilor, scrie stiripesurse.ro.

La sedinta BPN a participat si Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, al carui nume a fost vehiculat in presa ca posibila varianta de presedinte interimar. Intrebat despre acest lucru de jurnalisti, pe scarile de la intrarea in sediul din Kiseleff, Zgonea a raspuns: "Sunt in luna de miere, vorbesc doar despre sotie" (Valeriu Zgonea s-a casatorit la inceputul lunii - n.r.). La iesire, Zgonea a tinut sa le spuna jurnalistilor ca daca dorea sa candideze, o facea. "Daca voiam sa candidez la vreo functie, asa cum spunea presa, sunt destul de matur si sunt destul de vechi in partid ca sa-mi anunt o candidatura. O consider pe Rovana Plumb in acest moment cea mai buna solutie".

Inauntru, inainte de inceperea sedintei, cand presa a fost lasata sa intre pentru ilustratii, Zgonea a primit si o replica glumeata din partea lui Ponta: "Tot speram ca nu vii, Vali".

Ulterior, la plecare, intrebat de jurnalisti despre acest lucru, Zgonea a raspuns ca se stie cu Victor Ponta de 15 ani si astfel de replici sunt savuroase doar pentru presa.

Valeriu Zgonea le-a spus colegilor ca, potrivit legii partidelor politice, presedintele interimar nu poate semna listele pentru alegerile parlamentare si nici protoclolul unei aliante.

Cineva i-a sugerat apoi lui Victor Ponta ca ar trebui sa dea sampanie, insa Ponta a raspuns ca "altcineva trebuie sa dea sampania".

Tot inainte de inceputul sedintei, la cealalta intrare in sediu, Ilie Sarbu, socrul fostului presedinte de partid, a declarat jurnalistilor ca Liviu Dragnea nu are nicio calitate in partid, potrivit statutului, si ca nu este nevoie de organizarea unui CEx, intrucat presedintele Consiliului National, si anume Rovana Plumb, devine presedinte interimar pana la congres.

La finalul sedintei, Sarbu a spus despre Liviu Dragnea ca nu s-a opus numirii Rovanei Plumb, ca a vorbit doar la finalul sedintei si cand a facut-o a fost "in interesul partidului".

Liviu Dragnea, care a vorbit ultimul cu jurnalistii, in jurul orei 19.10, a tinut insa sa ii raspunda lui Sarbu. In declaratiile pe care le-a facut jurnalistilor, Dragnea a replicat, zambind: "Am inteles ca nu am nicio calitate in partid. Incerc sa fiu calm... Functia de coordonator politic nu am luat-o de la librarie," a spus el.

Sarbu a povestit ca nu stia ca ginerele sau urma sa isi dea demisia din fruntea partidului. "Daca va spun ca nu, nu ma credeti", a spus Sarbu cand a fost intrebat daca stia ce va face Ponta, adaugand ca le-a spus acest lucru si colegilor din BPN.

Rovana Plumb, presedinte interimar, dupa trei ore de sedinta. CEx, saptamana viitoare

Sedinta a inceput putin dupa ora 15.00 si s-a terminat in jurul orei 18.00, timp in care semnalul telefoanelor a fost bruiat.

Printre primii care au plecat de la sedinta s-a numarat Gabriel Oprea, care nu a facut declaratii, dupa ce ieri a admis jurnalistilor ca imaginea Romaniei este afectata de faptul ca Ponta este inculpat.

Desi jurnalistii au fost initial informati ca Victor Ponta va face declaratii la sala de presa, din cauza unei confuzii, acesta nu a mai coborat. Jurnalistilor care se aflau la intrare le-a declarat, inainte sa se urce in masina, ca "partidul este unit" si ca le multumeste colegilor, fata de care a incercat sa isi faca datoria.

Tot Victor Ponta declarase, la venirea la sedinta, ca sedinta de CEx va fi chiar maine, pentru a se lamuri situatia. S-a decis insa ca aceasta reuniune sa aiba loc saptamana viitoare, miercuri.

Rovana Plumb a sustinut o conferinta de presa in care le-a multumit colegilor si a anuntat ca la reuniunea Cex "vom asculta opiniile fiecaruia dintre liderii nostri in ceea ce priveste ce avem de facut pe perioada verii, de continuare a guvernarii si a masurilor pe care trebuie sa le luam".

De asemenea, ea a afirmat ca initial colegii i-au cerut lui Victor Ponta sa nu plece, insa premierul "nu se rasuceste" dupa ce decide ceva.

Iliescu, despre Plumb: Mai feminizam si noi conducerea. Despre Ponta: Trebuie inteles si el

Aflat la prima participare la o sedinta BPN anul acesta, Iliescu, cel care declarase pentru Gandul ca retragerea lui Ponta este o greseala, a spus de aceasta data, tot pe scari, la plecare, ca retragerea lui Ponta poate sa fie considerata "tarie de caracter" intrucat "vrea ca partidul sa nu fie afectat de aceasta problema personala". "Trebuie inteles si el" a mai spus presedintele de onoare.

El i-a luat apararea lui Ponta in fata acuzatiilor care i se aduc.

In ceea ce o priveste pe noua presedinta, Iliescu a afirmat ca aceasta este "o femeie cu experienta, membra de partid veche, a condus organizatia de femei a partidului un numar mare de ani, ministru￯ mai feminizam si noi conducerea".

Dragnea, ultimul cuvant: Eu tot sper ca PSD este un partid viu. Trebuie sa ma gandesc serios

Cel care a iesit ultimul din sediul partidului, dupa conferinta sustinuta in sala de presa de Rovana Plumb, a fost coordonatorul politic, Liviu Dragnea. Aceasta a vorbit peste un sfert de ora cu jurnalistii si a facut un anunt usor derutant, afirmand ca in urmtoarele zile trebuie sa se gandeasca "serios" daca mai "garanteaza" pentru cineva din conducerea partidului si ce trebuie sa faca asa incat sa fie mai bine pentru partid. Intrebat la ce se gandeste mai exact, Dragnea a spus ca sunt trei posibilitati - sa candideze, sa sustina pe cineva sau sa se retraga.

Despre disputele din ultimele zile aparute in presa, Dragnea a spus ca PSD este un partid prea mare ca sa aiba la varful sau "dispute mici" pe functii "trecatoare".

Intrebat de atacurile din presa din ultima vreme, Liviu Dragnea a declarat ca nu mai crede de mult in coincidente. "Nu sunt de ieri la Bucuresti, eu nu mai cred in coincidente".

Despre organizarea unui congres, Dragnea a afirmat ca nu se impune acum, dar ca sunt doua variante. Un congres in toamna si un congres dupa alegerile parlamentare din 2016, undeva la inceputul lui 2017. "Aceste variante vor fi discutate, sper eu, miercuri, la Comitetul Executiv National, cand se va decide si cine va gestiona conducerea interimara a PSD. Eu tot sper ca PSD a ramas un partid viu, in care ai dreptul la opinie. CEx nu poate valida, CEx decide sau nu pe una sau mai multe candidaturi".

"Eu tot sper ca PSD a ramas un partid viu, in care ai dreptul la opinie, in care poti sa spui ce gandesti. Trebuie sa ma gandesc serios daca mai garantez pentru cineva in conducerea partidului. Si asta trebuie sa ma gandesc zilele astea. Am avut nenumarate discutii, cu enorm de multi colegi. Iau in calcul un singur lucru, sa ma gandesc la ce au spus unii colegi. Sa ma hotarasc ce vreau sa fac eu in ceea ce priveste conducerea partidului si promisiunea pe care am facut-o in BPN si o sa o fac si acum este ca o sa ma gandesc serios. Am speranta ca miercuri toate mintile luminate din partid vor reusi sa inteleaga ca avem capacitatea de a face ceva pentru aceasta tara asa cum a si facut PSD si asa cum a facut si Victor Ponta ca premier pana acum si sper ca o sa faca si in continuare, sper ca o sa gaseasca puterea sa ramana prim-ministru".