Biroul Permanent National al PSD s-a reunit miercuri in sedinta, unde a luat act de demisia lui Victor Ponta din fruntea partidului si a decis, in unanimitate, ca Rovana Plumb sa ocupe functia de presedinte interimar, cel putin pana miercurea viitoare, cand se intruneste Comitetul Executiv. Plumb a declarat ca in cadrul CEx se va decide si cand se organizeaza Congresul PSD. La sedinta au participat si presedintele de onoare Ion Iliescu, precum si liderul UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, care au stat unul langa altul. Intrebat de jurnalisti de ce vine la sedintele PSD, Oprea a replicat: "Pai trebuie sa vin, nu?", fara sa faca alte declaratii. La final, Oprea nu a facut declaratii.

Rovana PlumbFoto: Agerpres

"Vreau sa multumesc tuturor colegilor mei care au participat astazi la sedinta pentru incredera pe care mi-au acordat-o de a asigura interimatul si vreau sa va spun ca pentru mine este o mare onoare. Doresc sa va asigur ca la urmatoarea reuniunea in cadrul CEx vom asculta opiniile fiecaruia in ceea ce priveste ceea ce vom face in timpul verii", a declarat dupa sedinta Rovana Plumb, care a adaugat ca isi asuma responsabilitatea de a isi depune in fata colegilor din teritoriu "dorinta de a continua interimatul pana la organizarea congresului".

"Astazi Victor Ponta a reiterat ceea ce s-a regasit si in scrisoare. Aproape toti colegii nostri din BP i-au cerut lui Victor Ponta sa revina asurpa acestei decizii dar dupa cum fiecare dintre dvs il cunosc pe Victor Ponta, ca intotdeauna a dat dovada de fermitate si ca nu s-a rasucit. O demisie scrisa nu exista," a afirmat Plumb, intrebata daca Ponta a depus o demisie scrisa.

Sedinta a durat circa trei ore. Ilie Sarbu a declarat reporterilor, la final, ca nu au fost dispute in timpul sedintei, iar Liviu Dragnea a vorbit doar la finalul acesteia, si atunci a facut-o in "interesul partidului". Intrebat daca a stiut ca Ponta urmeaza sa isi dea demisia, el a declarat ca "daca va spun nu, nu ma credeti. Am primit vestea cu dezamagri, durere in suflet pentru situatie".

19:20 Liviu Dragnea: "Eu tot sper ca PSD a ramas un partid viu, in care ai dreptul la opinie, in care poti sa spui ce gandesti.

"Trebuie sa ma gandesc serios daca mai garantez pentru cineva in conducerea partidului, am avut nenumarate discutii cu enorm de multi colegi. Iau in calcul sa ma gandesc serios la ce au spus unii colegi, sa ma hotaresc ce vreau sa fac eu in ceea ce priveste conducerea partidului, sa vad care e cea mai buna variatna pentru partid.

Fatul ca Victor Ponta si-a prezentat demisia nu e un lucru bun.

Nu cred ca PSD poate fi condus de un singur om, este prea mare", a spus Dragnea pe scarile intrarii in sediul PSD, el fiind ultimul dintre liderii partidului care a iesit din sediu sa vorbeasca cu jurnalistii.

(Intrebare: are nevoie PSD de congres?) Categoric da. PSD are neovie de un nou proiect politic, sunt destui oameni care pot construi acest proiect politic." El a declarat si ca o varianta care spera sa fie discutata in CEx este cea a unui congres in toamna acestui an si unul dupa alegerile din 2016, la inceputul lui 2017.

Dragnea a adaugat de asemenea ca miercuri, in cadrul Comitetului Executiv ar urma sa se decida calendarul pentru negocierile cu UNPR pentru alegerile locale.

El i-a raspuns si lui Ilie Sarbu, afirmand ca "am inteles ca nu am nicio calitate in partid. Functia de coordonator politic nu mi-am luat-o de la librarie".

18:30 Marian Oprisan: "Iulian Matache e un profesionist, a absolvit Drumuri si Poduri, de cate ori a fost secretar de stat a arata ca se pricepe. Si dl senator Fifor era o propunere buna, nu am inteles ce s-a intamplat. Asta cu omul lui cutare si omul lui cutare e o poveste de adormit copiii.

PSD are conducere, are o coalitie puternica cu UNPR si ALDE, Gabriel Oprea e unui dintre cei mai seriosi politicieni, Tariceanu e un om competent, partidele noastre au facut lucruri foarte bune pentru cetatenii Romaniei"

UPDATE 18:17 Valeriu Zgonea: "Lucrurile s-au transat. Daca voiam sa candidez la vreo functie sunt destul de matur ca sa imi anunt o candidatura.

Rovana Plumb e o buna candidatura. Este presedintele cu care mergem noi ca propunere a Biroului National la Comitetul Executiv unde trebuie sa discutam daca armata social-democrata continua o guvernare foarte buna, ce facem cand convocam congresul si care e strategia pentru toamna si pentru alegerile locale.

Este momentul echipei PSD care a castigat intotdeauna alegerile

(intrebat daca are o alianta cu Liviu Dragnea) Presa intotdeauna speculeaza ceea ce ii face placere, Eu nu am nicio alianta cu Popescu sau Ionescu, am alianta cu cei 700.000 de membri de partid."

UPDATE 18:10 Sedinta PSD s-a incheiat. Ion Iliescu a declarat, la iesirea din sediu, ca o va sustine pe Rovana Plumb la conducerea interimara a partidului si ca se impune organizarea unui congres.

Intrebat daca este normala plecarea lui Victor Ponta din fruntea partidului, Iliescu a raspuns: "Nu prea e normal dar trebuie inteles si el", in conditiile in care "nu exista niciun fel de plangere" impotriva sa.

El considera ca nici Liviu Dragnea nu poate fi acuzat de ceva, dupa ce a fost condamnat in prima instanta la un an de inchisoare cu suspendare.

"Ce a facut Dragnea? Ca a indemnat oamenii sa iasa la referendum? Sunt chestiuni cam aiurea", a sustinut Ion Iliescu.

-------------------------

Ion Iliescu a participat la sedinta la doua zile dupa ce l-a criticat pe Victor Ponta pentru retragerea de la sefia PSD. El a declarat pentru Gandul ca aceasta decizie este "fara indoiala o greseala" si ca in PSD exista "o situatie nefireasca".

De asemenea, la sedinta a participat si Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor. Intrebat despre faptul ca se afla printre cei despre care se spune ca ar putea prelua conducerea partidului, Zgonea a afirmat: "Sunt in luna de miere. In luna de miere vorbesc doar de sotie".

In sala de sedinte, Victor Ponta a anuntat ca este pentru ultima data cand ocupa scaunul de presedinte si ca multumeste presei. In stanga lui Victor Ponta stateau Rovana Plumb, presedinta Consiliului National al PSD, iar in dreapta, Ion Iliescu, acesta avandu-l in stanga sa pe Oprea.

"Nu mai sunt presedinte, nu ma intorc maine sa-mi iau scaunul, am si eliberat biroul, de altfel. Il voi sprijini sau o voi sprijini pe cea/pe cel pe care colegii mei il considera cel mai bun sau o considera cea mai buna pentru a conduce partidul pana la congres", a spus Ponta.

Amintim ca, dupa ce Ponta a anuntat ca se retrage din fruntea partidului, s-a declansat o disputa intre cei care sustineau ca, pana la urmatorul congres al partidului (care ar avea loc anul viitor), trebuie ca partidul sa fie condus de Rovana Plumb - cea care a fost presedintele interimar cand Ponta a fost plecat in Turcia - si Liviu Dragnea, care a afirmat ca locul de presedinte este gol in prezent si trebuie ca pana la congresul partidului sa se stabileasca in CEx cine este liderul interimar.

Ilie Sarbu, liderul senatorilor PSD, si socrul presedintelui, l-a atacat miercuri pe Dragnea pe acest subiect, afirmand ca acesta nu are nicio calitate potrivit statutului si ca nu este nevoie de organizarea unui CEx.

"Domnul Dragnea nu apare in statut, nu avem vreun articol clar, nu are nicio functie. Daca mergem dupa statut, si eu sunt important ca am fost socrul presedintelui. Nu are sens CEx, Bpn a stabilit, CEx ce sa mai faca? In afara de opinia dlui dragnea nu am auzit altele," a declarat Sarbu jurnalistilor.

Pe de alta parte, Paul Stanescu, care si-a dat demisia din functia de presedinte al PSD Olt si din functia de vicepresedinte la nivel national, a afirmat ca Liviu Dragnea ar fi potrivit pentru functia de presedinte interimar. Intrebat de jurnalisti daca ar fi potrivit "chiar daca are o condamnare cu suspendare", el a raspuns: "Chiar cu condamnare".".