Gabriela Podasca (PSD), vicepresedintele Comisiei pentru elaborarea Legilor Electorale, acuza PNL de ipocrizie in privinta convocarii sesiunii extraordinare pentru votul prin corespondenta, afirmand ca liberalii "nu fost in stare in sase luni sa se puna de acord ce proiect sustin". Amintim ca PNL a depus la Senat un proiect de lege pentru votul prin corespondenta pe 4 mai si in prezent exista patru proiecte care vizeaza votul pentru romanii din strainatate aflate in procedura legislativa.

Gabriela PodascaFoto: Hotnews

"PNL are președinția Comisiei pentru elaborarea Legilor Electorale și, cu toate acestea, vreme de șase luni, acest partid nu a fost în stare să se pună de acord care este proiectul de lege privind votul prin corespondență pe care îl susține. Singurul lucru despre votul prin corespondență pe care liberalii au reușit să îl facă a fost să depună o moțiune de cenzură, care nu a făcut altceva decât să blocheze orice discuție pe acest subiect. PNL nu este interesat de adoptarea votului prin corespondență" afirma Podasca intr-un declaratie transmisa HotNews.ro.

Podasca a mai facut aceste acuzatii la adresa liberailor si in luna mai, cand s-a finalizat proiect de lege pentru alegerile parlamentare.

Aceasta adauga ca este "PSD este deschis la orice discutie privind votul prin corespondenta".

Contactat de Hotnews.ro, presedintele comisiei, liberalul Mihai Voicu, nu a dorit sa comenteze acuzatiile. "Ne intalnim in comisie sa discutam", a precizat deputatul liberal.

Liderii PNL au anuntat marti, intr-o conferinta de presa sustinuta la finalul Biroului Politic National, ca au decis demararea procesului de convocare a unei sesiuni extraordinare a parlamentului pentru a trece legea votului prin corespondenta, intrucat cu un an inainte de alegeri nu se mai poate modifica legea electorala. Co-presedintele PNL Alina Gorghiu nu a detaliat insa si etapele procedurale.

"Am decis convocarea pentru luna august a unei sesiuni extraordinare a parlamentului. anume legea votului prin corespondenta. Un motiv este faptul ca daca vom intra cu legea in toamna vom rata acel termen de un an pana la alegeri in care nu putem modifica legea electorala. Noi ne-am angajat sa sustinem acest vot prin corespondenta alaturi de PSD dar suntem singurii care am sustinut in mod constant acest proiect" a precizat Gorghiu, care a declarat ca urmeaza sa stabileasca data pentru care doresc aceasta sesiune.

Intrebata insa cum va proceda pentru a convoca sesiunea extraordinara si daca a strans semnaturile necesare de la parlamentari, Gorghiu a explicat ca astazi a fost luata decizia si vor incepe strangerea de semnaturi "Astazi am luat decizia politica, va vom tine la curent cu etapele procedurale. Sustinerea proiectului legat de votul prin corespondenta a fost public expusa de toate partidele politice care au participat la consultarile de la Cotroceni, si PSD, mai putin UDMR. Nu s-a batut in cuie niciun calendar. Vom decide in grupurile parlamentare cand vom face acest demers. Este important sa o adoptam chiar si cu o zi inainte de termenul acela, a spus Gorghiu.

"Noi am si avut discutii si cu PSD-ul am fost de acord cu prelungirea termenului la care sa te preinscrii la 6 luni, si am zis foarte bine, este suficient timp pentru autoritatea aelecotrala permanenta, sa stim unde facem sectii", a completat co-presedintele PNL Vasile Blaga.

Potrivit lui Mihai Voicu, comisia de cod electoral trebuie sa finalizeze un raport, ceea ce se poate face chiar inainte de sesiunea extraordinara. " Comisia nu are restrictii, trebuie sa existe un acord biroului comisiei, vom vedea la momentul respectiv," a spus deputatul liberal.

Voicu a precizat ca cel mai probabil se va lucra pe proiectul de lege depus de liberali si ca, potrivit regulamentului, toate proiectele pe aceasta tema se discuta in acelasi timp, unul dintre ele primind raport favorabil si celelalte de respingere, insa se poate "lua ce e mai bun" din fiecare.

Potrivit acestuia, comisia va fi convocata cel mai probabil spre sfarsitul lunii august.

Potrivit art. 66 din Constitutie, Camera Deputatilor si Senatul se intrunesc si in sesiuni extraordinare, la cererea presedintelui Romaniei, a Biroului permanent al fiecarei Camere ori a cel putin o treime din numarul deputatilor sau al senatorilor. Convocarea Camerelor se face de presedintii acestora.

Comisia comuna pentru elaborarea initiativelor legislative electorale mai are de trecut un singur proiect de lege, dupa cele adoptate sesiunea trecuta - legea privind finantarea partidelor si campaniilor electoral, legea partidelor, legea alegerilor locale si legea alegerilor parlamentare - votul prin corespondenta. In luna mai, reprezentantii PSD si cei ai PNL din comisie s-au contrazis pe aceasta tema, fiecare asteptand sa exista "vointa politica".

Intrebat de acest proiect pe 26 mai, Voicu a declarat ca in prezent "nu exista vointa politica".

Pe de alta parta, Podascu a afirmat si atunci ca PNL trebuie sa se decida care este proiectul privind votul prin corespondenta pe care il sustine, intrucat in prezent sunt trei proiecte depuse.

"Eu cred ca PNL trebuie sa se decida care este proiectul pe votul prin corespondenta pe care il sustine, pentru ca sunt vreo trei legi pe care PNL le-a depus, sunt doua ale PNL si unul al domnului Tomac. Procedura pana acum a fost ca exista un singur proiect pe care lucram, iar celelalte vor figura ca amendamente pentru proiectul pe care noi facem acele modificari", a spus Podasca.

Ea a sustinut ca PNL trebuie sa isi aleaga un proiect pe care Comisia de cod electoral sa lucreze. "Cand acestia vor initia discutiile, cu siguranta si noi vom avea deschidere. Sunt mai multe proiecte de lege care vizeaza acelasi obiect de reglementare, a votului prin corespondenta. Atat timp cat noi nu ne decidem care e proiectul de fond, nu putem lua o decizie", a explicat Podasca.

Vezi aici cele patru proiecte pe votul prin corespondenta: