Liderii PNL au anuntat marti, intr-o conferinta de presa sustinuta la finalul Biroului Politic National, ca au decis demararea procesului de convocare a unei sesiuni extraordinare a parlamentului pentru a trece legea votului prin corespondenta, intrucat cu un an inainte de alegeri nu se mai poate modifica legea electorala. Co-presedintele PNL Alina Gorghiu nu a detaliat insa si etapele procedurale.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am decis convocarea pentru luna august a unei sesiuni extraordinare a parlamentului. anume legea votului prin corespondenta. Un motiv este faptul ca daca vom intra cu legea in toamna vom rata acel termen de un an pana la alegeri in care nu putem modifica legea electorala. Noi ne-am angajat sa sustinem acest vot prin corespondenta alaturi de PSD dar suntem singurii care am sustinut in mod constant acest proiect" a precizat Gorghiu, care a declarat ca urmeaza sa stabileasca data pentru care doresc aceasta sesiune.

Intrebata insa cum va proceda pentru a convoca sesiunea extraordinara si daca a strans semnaturile necesare de la parlamentari, Gorghiu a explicat ca astazi a fost luata decizia si vor incepe strangerea de semnaturi "Astazi am luat decizia politica, va vom tine la curent cu etapele procedurale. Sustinerea proiectului legat de votul prin corespondenta a fost public expusa de toate partidele politice care au participat la consultarile de la Cotroceni, si PSD, mai putin UDMR. Nu s-a batut in cuie niciun calendar. Vom decide in grupurile parlamentare cand vom face acest demers. Este important sa o adoptam chiar si cu o zi inainte de termenul acela, a spus Gorghiu.

"Noi am si avut discutii si cu PSD-ul am fost de acord cu prelungirea termenului la care sa te preinscrii la 6 luni, si am zis foarte bine, este suficient timp pentru autoritatea aelecotrala permanenta, sa stim unde facem sectii", a completat co-presedintele PNL Vasile Blaga.

Potrivit art. 66 din Constitutie, Camera Deputatilor si Senatul se intrunesc si in sesiuni extraordinare, la cererea presedintelui Romaniei, a Biroului permanent al fiecarei Camere ori a cel putin o treime din numarul deputatilor sau al senatorilor. Convocarea Camerelor se face de presedintii acestora.

Comisia comuna pentru elaborarea initiativelor legislative electorale mai are de trecut un singur proiect de lege, dupa cele adoptate sesiunea trecuta - legea privind finantarea partidelor si campaniilor electoral, legea partidelor, legea alegerilor locale si legea alegerilor parlamentare - votul prin corespondenta. In luna mai, reprezentantii PSD si cei ai PNL din comisie s-au contrazis pe aceasta tema, fiecare asteptand sa exista "vointa politica".

Intrebat de acest proiect pe 26 mai, Mihai Voicu (PNL), presedintele comisiei de cod electoral, a declarat ca in prezent "nu exista vointa politica", insa ca liberalii vor retrage motiunea daca pana atunci se adopta proiectul de lege privind votul prin coresondenta al liberalilor. "Aceasta motiune nu este punct fix, legea este punct fix. In momentul in care acest proces va fi deblocat, motiunea noastra va fi retrasa. Daca legea votului prin corespondenta ar fi adoptata sau macar ar fi intr-o faza finala fara echivoc de adoptare motiunea noastra ar fi, desigur, fara sens", a precizat liberalul.

Pe de alta parte, Gabriela Podasca (PSD), vicepresedinte al comisiei, a afirmat ca PNL trebuie sa se decida care este proiectul privind votul prin corespondenta pe care il sustine, intrucat in prezent sunt trei proiecte depuse.

"Eu cred ca PNL trebuie sa se decida care este proiectul pe votul prin corespondenta pe care il sustine, pentru ca sunt vreo trei legi pe care PNL le-a depus, sunt doua ale PNL si unul al domnului Tomac. Procedura pana acum a fost ca exista un singur proiect pe care lucram, iar celelalte vor figura ca amendamente pentru proiectul pe care noi facem acele modificari", a spus Podasca.

Ea a sustinut ca PNL trebuie sa isi aleaga un proiect pe care Comisia de cod electoral sa lucreze. "Cand acestia vor initia discutiile, cu siguranta si noi vom avea deschidere. Sunt mai multe proiecte de lege care vizeaza acelasi obiect de reglementare, a votului prin corespondenta. Atat timp cat noi nu ne decidem care e proiectul de fond, nu putem lua o decizie", a explicat Podasca.

Vezi aici cele patru proiecte pe votul prin corespondenta: