Presedintele Consiliului national al PSD, Rovana Plumb, a reactionat la afirmatiile de luni ale coordonatorului politic Liviu Dragnea, afirmand ca "cine nu intelege" ca PSD trebuie sa actioneze ca o echipa "joaca pentru adversarii politici". Dragnea afirmase ca PSD nu are un presedinte interimar acum si a este nevoie ca in Comitetul Executiv sa se decida cine va ocupa acest loc gol, desi Rovana Plumb precizase de duminica seara ca ea asigura interimatul, asa cum a facut si cand premierul s-a aflat in Turcia.

"In toate momentele sale importante, PSD s-a comportat ca o echipa. Asta trebuie sa se intample si acum. Astazi, PSD e condus de o echipa solida; trebuie sa actionam si in continuare ca o echipa - nu sa ne atacam unii pe altii. Dezbinarea ar fi un avantaj nesperat doar pentru adversarii nostri. Premierul Victor Ponta a propus prelungirea unui interimat votat si acceptat de BPN. Sustin aceasta formula si cr​e​d ca toti colegii mei ar trebui sa o sustina; presedint​ele​ Consiliului National, conform statutului, asigura conducerea partidului pentru orice perioada de interimat​, intre Congrese​, afirma Plumb intr-un comunicat de presa.

"Cei care vorbesc despre organizarea unui congres​ acum​ nu se raporteaza la binele PSD, ci la sperantele oponentilor nostri. Nu avem de ce sa organizam congrese prin care sa facem jocurile adversarilor PSD, pentru ca riscam ca, pe parcurs, sa pierdem guvernarea dar si aliatii pe care ii avem. Iar de castigat nu am castiga nimic", continua ea.

"Nu cred ca trebuie sa continuam sa ne atacam aliatii si pozitia pe care o avem in prezent; continuarea guvernarii este o prioritate; la fel si rezolvarea problemelor in justitie de catre Victor Ponta. Am incredere in deciziile lui Victor Ponta, asa cum am avut incredere in toti acesti ani. Sper sa actionam cu totii ca o echipa, si in continuare; avem o conducere functionala, sustinuta de decizii ale BPN", incheie ea.

UPDATE 2 Victor Ponta s-a adresat Rovanei Plumb, la venirea la sedinta coalitiei care are loc de la ora 14.00, astfel: "Buna, doamna presedinte".

UPDATE Purtatorul de cuvant al PSD, Gabriela Firea, o sustine pe Rovana Plumb: "Am perceput mesajul domnului Dragnea de astazi ca pe o preocupare fata de situatia partidului, dar PSD are o echipa de conducere functionala. Interimatul este asigurat statutar. A discuta despre Congrese in actualele conditii este un lucru riscant, ce poate pune inutil guvernarea in pericol" afirma Firea intr-un comunicat de presa. Acest lucru este sustinut de mai multi social-democrati, printr-o serie de comunicate de presa.

Alte reactii:

Presedintele TSD Mihai Sturzu: "Pentru mine, Victor Ponta e inca presedinte al PSD. Tocmai de aceea, nu cred ca este nevoie de congrese acum. Victor Ponta a delegat, statutar, presedintele Consiliului National PSD pentru a conduce interimar partidul. In acest moment, avem o echipa functionala, care isi face treaba pentru partid. Esential este ca agenda politica si guvernamentala a partidului sa nu se schimbe, sa continuam parcursul bun de pana acum, care a generat crestere economica pentru Romania si cresterea bunastarii pentru cetateni. Personal, astept revenirea cat mai rapida a lui Victor Ponta la conducerea PSD. Prioritatea PSD este si ramane guvernarea si pregatirea partidului pentru viitorul an electoral. Catre aceste lucruri trebuie sa se indrepte in continuare energia noastra."

Presedinte PSD Timis si Ministru al Telecomunicatiilor, Sorin Grindeanu:

"Chiar daca s-a suspendat din fruntea PSD, Victor Ponta este inca presedintele PSD. Functia nu este vacanta, locul de presedinte PSD nu este gol. Este pur si simplu o situatie de interimat, de care noi toti trebuie sa fim constienti si sa actionam ca atare. Nu avem nevoie de congres in PSD. Esential, in aceste momente, este sa constientizam importanta prezentei la guvernare, faptul ca facem cu totii parte dintr-o echipa sudata, care functioneaza, si dintr-o coalitie care performeaza in fruntea Guvernului Romaniei."

Ionut Vulpescu, Ministrul Culturii, deputat: Trebuie sa spunem foarte clar si apasat: PSD are o conducere functionala. Atributiile functiei de presedinte al PSD au fost delegate statutar. Nu vorbim despre o vacanta a functiei de presedinte al PSD. Domnul Ponta nu a demisionat. Stiu ca unii dintre adversarii nostri viseaza la o criza a conducerii in PSD, dar asta nu se va intampla. Respectam prevederile si procedurile statutare.

Gestul lui Victor Ponta are motivatiile lui, care sunt rationale, iar decizia sa dovedeste grija fata de felul in care este receptat partidul. In consecinta, judecand lucrurile cu realism si intelepciune, vedem ca nu avem de ce sa discutam despre schimbari la varful partidului, pentru ca avem o echipa care functioneaza si are rezultate. Toate lucrurile vor fi facute la timpul lor, prin forta deciziilor conducerii legitime a partidului, si prin vointa membrilor sai.