Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a elaborat luni un punct de vedere privind sesizarea PNL cu privire la votul dat pe 9 iunie pe cererea de urmarire penala a lui Victor Ponta, pe care o considera "neintemeiata", sesizare ce urmeaza sa fie dezbatuta miercuri 15 iulie. "Aceasta sesizare nu se sustine si solicitam sa fie respinsa prin hotarare de catre CCR" a anuntat la finalul sedintei vicepresedintele Camerei, Florin Iordache (PSD).

"Apreciem ca prezenta sesizare de neconstitutionalitate este neintemeiata, astfel incat propune respingerea acesteia", se arata in concluzia punctului de vedere de 10 pagini.

  • Vezi atasat punctul de vedere

Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, nu a participat la sedinta.

Liderul deputatilor liberali Ludovic Orban a declarat la randul sau ca este "surprins" de punctul de vedere votat in Biroul Permanent si a invocat stenogramele sedintei biroul permanent din 10 iunie, a doua zi dupa votul la cererea pe numele lui Victor Ponta, care arata ca "exista vointa" pentru modificarea regulamentului ca urmare a solicitarii liberalilor. Acesta este si motivul pentru care PNL nu a facut sesizarea mai devreme la Curtea Constitutionala.

Precizam ca regulamentul Camerei Deputatilor urma sa fie modificat tocmai din cauza votului dat in 9 iunie. Secretarul Camerei, Nicolae Mircovici, a anuntat pe 10 iunie ca la sedinta de Birou Permanent s-a decis ca, in termen de o saptaman, comisia de regulament sa prezinte propuneri de modificare, intrucat nu este reglementat ce se intampla in situatia in care Camera respinge o solicitare a procurorului de incepere a urmaririi penale, cum s-a intamplat in cazul lui Ponta.

"Nu exista in Regulamentul Camerei Deputatilor o prevedere expresa, exista doar prevederea generala. Practic, trebuia sa existe si o precizare in legatura cu ce se intampla in cazul in care cererea procurorului general nu indeplineste conditiile pentru ca deputatii din Comisia juridica sa isi dea avizul, sa existe un raport favorabil si poate sa existe situatia care a fost ieri pentru raport nefavorabil", a afirmat secretarul Camerei Deputatilor Niculae Mircovici.

"Este o situatie sensibila care poate genera discutii. Liberalii au zis ca studiaza varianta de a ataca la CCR modul in care s-a supus la vot raportul Comisiei juridice si nu cererea procurorului general si, pentru a se evita pe viitor astfel de situatii, urmeaza ca Regulamentul Camerei Deputatilor sa fie completat cu o astfel de prevedere: ce se intampla in situatia in care una este cererea procurorului, ea nu intruneste numarul de voturi in Comisia juridica si cum anume se procedeaza pe etape pana la capat pentru a nu fi discutii, mai ales atunci cand e vorba de persoane care in mod evident au o explozie in opinia publica si e firesc sa fie asa", a spus Mircovici.

Orban a precizat luni ca anuntase ca, in cazul in care in comisia de regulament nu se intampla nimic, vor ataca la curte regulamentul si hotararea.

PNL a sesizat Curtea Constitutionala privitor la neconstitutionalitatea articolului 157 din Regulamentul Camerei Deputatilor si a hotararii acestui for legislativ prin care s-a respins cererea de urmarire penala in cazul premierului Victor Ponta, anuntase vineri prim-vicepresedintele liberalilor, Ludovic Orban.

Presedintele Camerei, Valeriu Zgonea (PSD), a declarat ca sesizarea este doar "o incercare disperata de a crea false subiecte", pentru a atrage atentia ca ar avea activitate in vacanta parlamentara.