PSD s-a mobilizat vineri cu mai multe declaratii din parte membrilor sai la adresa presedintelui Klaus Iohannis, in urma scandalului privind amanarea ordonantei de crestere a salariilor pentru demnitarii de rang inalt. Dupa ce premierul Victor Ponta a iesit sa anunte ca aceasta masura trebuie luata odata cu salariile tuturor functionarilor de stat si a afirmat ca ordonanta a fost decisa de Iohannis cu premierul interimar Gabriel Oprea, invocand faptul ca Dan Mihalache, seful cancelariei prezidentiale, este al doilea presedinte al Romaniei, presedintele a reactionat pe Facebook, acuzand ca nu poate accepta ca premierul sa revina asupra unei decizii deja luate si a acuzat o "lipsa de coerenta".

Mai multi social-democrati au transmis declaratii de presa in care il ataca pe presedinte, incepand cu purtatorul de cuvant Gabriela Firea care afirma ca "pare sa fi fost un joc incorect facut de cei din jurul presedintelui" si terminand cu senatorul PSD care sugereaza ca "cineva" ar putea suspecta ca nemultumirea presedintelui este una "marunta, de ordin personal".

Mai jos, declaratiile transmise de PSDisti:

Gabriela Firea (senatoare, purtator de cuvant PSD): "Salarizarea demnitarilor este o chestiune care se leaga de legea salarizarii din sectorul bugetar. Guvernul acest lucru l-a sustinut. In ceea ce priveste ordonanta despre care se discuta in aceste zile, pare sa fi fost totusi un joc incorect facut de cei din jurul presedintelui, care l-au impins pe acesta sa se delimiteze indirect de masura, prin consilieri, dupa ce a sustinut-o public inainte chiar de adoptarea in Guvern.

Tocmai de aceea s-a creat o problema de comunicare, in conditiile in care premierul a crezut ca a existat o discutie intre domnul Oprea si domnul Iohannis, iar domnul Oprea a crezut ca a fost un acord al premierului Ponta cu presedintele. Comunicarea presedintiei pe subiect a fost un pic bizara.

Salarizarea demnitarilor va fi in cele din urma reglementata impreuna cu restul salariilor din sectorul bugetar."

Lia Olguta Vasilescu (vicepresedinte PSD): "Am vazut declaratiile de ieri seara ale domnului Mihalache. Mi s-au parut incorecte in conditiile in care presedintele Iohannis a declarat public, inainte de adoptarea OUG in Guvern, ca sustine respectiva masura. Mi s-a parut un comportament incorect fata de Guvern. A parut un fel de capcana.

In aceste conditii, a fost intelept ca premierul sa anunte revenirea asupra deciziei. Premierul nu s-a delimitat de decizie. A spus ca trebuie tratata la pachet cu toate salariile din sectorul bugetar. In acelasi timp, a fost de acord si cu aceasta separare, daca exista acordul cu presedintele. Dupa delimitarea domnului Mihalache, delimitare incorecta, era normala decizia anuntata ieri seara de premier.

Salarizarea demnitarilor, dupa cum se stie de cateva luni, va fi reglementata in acelasi timp cu toate salariilor din sectorul bugetar. Prioritatea noastra sunt salariile mici."

Claudiu Manda (deputat, presedinte PSD Dolj): "Pe aceeasi tema, presedintele a spus public una, iar principalul sau consilier, Dan Mihalache, a spus altceva. Intr-o astfel de situatie, decizia premierului Ponta, de a reveni asupra masurii era fireasca. Salarizarea demnitarilor, dupa cum se stia deja, va fi reglementata la pachet cu toate salariile din sectorul bugetar. A existat insa o problema de comunicare la presedinte, iar acest tip probleme ar trebui si ele rezolvate. Daca tot vorbim despre coerenta."

Daniel Savu (senator): "M-a surprins interventia de astazi a presedintelui Iohannis, pe tema salariilor demnitarilor. Ma asteptam sa recunoasca faptul ca a fost de acord cu masura, asa cum a spus chiar domnia-sa miercuri, si sa mergem mai departe. In loc de acest lucru, presedintele a fost nemultumit ca masura nu se mai aplica. Si doar atat. Cineva ar putea trage concluzia ca e vorba despre o nemultumire, marunta, de ordin personal. Cred ca un presedinte ar trebui sa se ocupe de lucruri mai importante decat salariile unor demnitari. Adica, nu l-am auzit pe presedinte zicand ceva de salariile tuturor bugetarilor. Singura declaratie pe care o tin minte legata de salarii, si care apartine domniei sale, exprima scepticism fata de necesitatea existentei unui salariu minim".

Pe de alta parte, presedintele PSD Vrancea Marian Oprisan se declara un sustinator al ordonantei.

Marian Oprisan (presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania, presedinte PSD Vrancea): "Ordonanta prin care sunt majorate indemnizatiile pentru numai 48 din cele mai inalte functii de demnitate in stat este benefica si trebuie continuata, pentru a nu ajunge la un dezacord tocmai cu acele motive care au stat la baza ordonantei. Nimeni nu poate pune la indoiala corectitudinea si necesitatea acestei masuri, insa doar aceasta nu va putea asigura posibilitatea atingerii unor standarde 'in conformitate cu statutul actual al Romaniei, decat la varful administratiei publice. In aceste conditii, trebuie continuat cu masuri urgente, care sa duca la modernizarea si eficientizarea administratiei publice, care sa raspunda tuturor nevoilor si sa fie in slujba exclusiva a cetateanului. In calitate de Presedinte al UNCJR cer ca aceste masuri sa fie aplicate in cel mai scurt timp, intregului aparat administrativ, intrucat numai in acest mod, administratia isi va gasi utilitatea si va fi doar in slujba cetateanului si a poporului roman. "

"Doar astfel vom ajunge sa avem functionari publici bine pregatiti si motivati si in ultima instanta serviciile si performantele pe care ni le dorim cu totii"