Coordonatorul politic al Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa la Reghin, ca in timpul intalnirilor din teritoriu cu membrii formatiunii, acestia si-au exprimat pozitia ca nu accepta ca social-democratii sa aiba o pozitie secundara in guvernare, ca doresc ca partidul sa aiba primul ministru si sa conduca coalitia de guvernare, transmite Agerpres.

Liviu DragneaFoto: Guvernul Romaniei

"Ma intereseaza foarte mult in deplasarile din tara, pentru ca am mers din judet in judet, sa vad care este starea de spirit si moralul colegilor de partid, partidul trecand printr-o situatie putin delicata. Discutiile sunt importante pentru ca se lamuresc lucruri si colegii nostri au inteles ca este foarte importanta pastrarea unui tonus bun in interiorul partidului si in dreptul fiecarui membru PSD, daca pot sa spun asa. Nu accepta, de exemplu, sa avem o pozitie secundara in guvernare, ceea ce este si firesc, doresc ca PSD sa fie in continuare partidul care are primul ministru al guvernului si care conduce coalitia de guvernare - pentru ca s-a dovedit ca a condus-o bine, rezultatele guvernarii sunt bune, sunt date statistice de fapt. Sondajele arata ca si o mare parte din populatie apreciaza ceea ce a facut PSD", a subliniat Dragnea.

In timpul discutiilor de miercuri de la Reghin, Dragnea a sugerat PSD Mures sa organizeze conferinta judeteana de alegeri cat mai repede, astfel incat pana in luna septembrie PSD sa aiba organizate alegeri in toate organizatiile, iar apoi sa treaca la elaborarea listelor de candidati.

"PSD Mures este o organizatie in care nu sunt sau nu mai sunt tensiuni, s-a discutat despre realizarea Conferintei Judetene si sugestia mea a fost si au acceptat-o sa finalizeze pana la sfarsitul lunii iulie, pentru ca este important ca luna septembrie sa prinda partidul cu toate alegerile interne finalizate. Pentru ca luna septembrie este una importanta, este prima luna de revenire a Parlamentului la treaba, poate fi o luna complicata, orice este posibil - am vazut -, de asemenea este luna in care PSD trebuie sa inceapa in mod serios sa isi structureze candidatii in asa fel incat, cel mai tarziu in octombrie, sa fie desemnati candidatii si pentru functia de primar si pentru functiile de consilieri locali si judeteni pentru a se putea ocupa in mod serios de campania electorala", a precizat Liviu Dragnea.

Dragnea a mai declarat ca formatiunea pe care o reprezinta nu va sustine niciodata discriminari pozitive care ar putea sa le creeze probleme romanilor ce traiesc in minoritate in diferite zone ale tarii si ca inclusiv din acest motiv Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) nu a avut o viata usoara alaturi de PSD, asa cum sustinea Kelemen Hunor.

"Noi am plecat de la un principiu de la care nu ne-am abatut. Nu, incerc sa gasesc o formulare care sa nu deranjeze nicio parte, nu sustinem discriminarea pozitiva pe criterii etnice. Noi consideram ca toti cetatenii romani sunt egali in drepturi si nu dorim ca in comunitatile mari de cetateni romani de etnie maghiara, unde exista minoritati de cetateni romani, minoritatile respective sa aiba de suferit. Si in sensul acesta nu am dorit niciodata si nu vom sustine niciodata discriminari pozitive care pot pune romanii in minoritate de acolo in dificultate. Si cred ca am spus tot cu asta. Nu are rost sa intru in detalii. Stiu ca ar fi interesant. Asta nu inseamna ca nu o voi spune, nu neaparat acum. Asta nu inseamna ca nu o voi spune pentru ca deocamdata nu mi-a luat nimeni dreptul de a vorbi liber. Dar, decid eu cand va fi momentul si sigur ca va fi tot undeva in Transilvania. Dar, intr-adevar nu au avut (cei de la UDMR - n.r.) o viata usoara cu noi", a aratat Liviu Dragnea, citat de Agerpres.

Acesta a spus ca PSD nu a acceptat compromisuri in relatia cu UDMR, chiar daca au existat discutii in cadrul relatiei cu aceasta formatiune.

"De exemplu, cand eu am refuzat sa tai o panglica pe care nu recunosc, cand s-a inaugurat un drum pe langa Toplita. Eu am taiat decat panglica tricolora, tricolorul romanesc, alta panglica nu am putut sa tai, fiind membru al Guvernului Romaniei. Aproape niciunul nu am acceptat. Vorbind de compromisuri. Asa a fost. Discutii, ca in fiecare coalitie, fiecare partid are solicitari firesti, dar ca si notiune de compromis, cred ca niciunul", a precizat Dragnea.