Premierul interimar Gabriel Oprea, a adresat, sambata, cu ocazia Zilei Nationale a Statelor Unite ale Americii, un mesaj de felicitare: "In numele Guvernului Romaniei, adresez poporului american, cu ocazia Zilei Independentei Statelor Unite ale Americii, cele mai calduroase felicitari, insotite de reiterarea atasamentului nostru fata de valorile fundamentale ale democratiei pe care tarile noastre le impartasesc."

Gabriel OpreaFoto: Agerpres

Potrivit lui Gabriel Oprea, istoria celor 135 de ani de relatii diplomatice romano-americane, precum si prietenia care leaga cele doua natiuni constituie premisa unei colaborari viitoare de succes, "bazata pe principiile comune care ne guverneaza si ne desavarsesc existenta ca natiuni".

"Suntem, asadar, increzatori cu privire la beneficiile pe care continuarea si aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre tara noastra si Statele Unite ale Americii le asigura cetatenilor romani si americani deopotriva. Imi exprim convingerea ca traditia bunelor relatii romano-americane se va transpune si in finalizarea si semnarea Acordului dintre Guvernul SUA si Guvernul Romaniei privind intensificarea cooperarii in prevenirea si combaterea terorismului si a criminalitatii grave - criteriu tehnic important pentru includerea tarii noastre in Programul Visa Waiver", arata prim-ministrul interimar.

Acesta remarca sprijinul deosebit de important al Statelor Unite pentru consolidarea securitatii Romaniei, in actualul context regional si international, marcat de riscuri si amenintari care constituie o provocare permanenta.

"Recentele actiuni teroriste care au avut loc in unele state din Europa, dar nu numai, ne-au demonstrat ca nicio tara nu este ferita de riscurile terorismului, iar solidaritatea intre state democratice este acum de cea mai mare importanta", se mai arata in mesaj.

"Reiterez, cu aceasta ocazie, multumirile Guvernului Romaniei pentru sprijinul acordat de Statele Unite ale Americii fortelor militare romane care au participat la misiunea NATO din Afganistan, in cadrul Fortei Internationale de Securitate si Asistenta. Este extrem de important sa subliniem cooperarea stransa dintre Romania si SUA si pe alte paliere, precum securitatea energetica, domeniul stiintific si academic si, nu in ultimul rand, relatiile comerciale pe care avem convingerea ca le vom dezvolta si in continuare", a adaugat Gabriel Oprea.

Prim-ministrul interimar isi exprima, de asemenea, speranta ca anul viitor, la cea de a 240-a aniversare a Zilei Independentei Statelor Unite ale Americii, 'sa sarbatorim noi realizari concrete ale Parteneriatului Strategic' dintre SUA si Romania.

"In final, urez prietenilor si aliatilor nostri americani La multi ani!", incheie Gabriel Oprea mesajul cu ocazia Zilei Nationale a SUA.