Codul Fiscal a fost adoptat prin consens politic, votat de toate partidele si dupa o ampla consultare cu mediul de afaceri, insa "adversarii independentei noastre economice" sunt in stare de orice pentru a bloca masurile, scrie pe pagina sa de Facebook premierul Victor Ponta, care face apel la romani pentru un "front comun".

Victor PontaFoto: Agerpres

"O stire care confirma faptul ca reducerea cotei standard de TVA la 19% prin noul Cod Fiscal va avea un efect pozitiv similar! Update - Codul Fiscal a fost adoptat prin consens politic (votat de toate partidele) si prin cea mai ampla consultare cu mediul de afaceri (in special Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei)! Cred ca in acest moment toti adversarii dezvoltarii, prosperitatii si independentei noastre economice sunt in stare de orice ca sa blocheze aplicarea masurilor din Cod! Fac un apel la toti romanii de buna credinta sa facem front comun impotriva oricaror asemenea tentative evident impotriva interesului nostru ca tara si societate!", a scris Ponta pe Facebook.

Fondul Monetar International considera ca aprobarea Codului Fiscal va crea un deficit fiscal semnificativ, pentru care va fi foarte important, dar si foarte dificil de gasit masuri compensatorii.

Fondul a recomandat Guvernului sa ajusteze masurile de relaxare fiscala din proiectul Codului Fiscal, intrucat taierea cheltuielilor pentru compensarea masurilor nu va fi suficienta sa acopere golul generat la buget incepand de anul viitor.

La finalul saptamanii trecute, reprezentantii Comisiei Europene si cei ai Guvernului nu au cazut de acord asupra modificarilor aduse Codului Fiscal, iar oficialii Fondului Monetar International nu vor mai veni in iulie la Bucuresti.

Codul Fiscal aprobat de Parlament prevede printre altele reducerea TVA de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016, eliminarea "taxei pe stalp" si a supraaccizei la carburanti, scaderea impozitului pe dividende, majorarea plafonului de deductibilitate pentru asigurarile private de sanatate, si da posibilitatea primariilor sa majoreze cu 50% nivelul taxelor locale, in timp ce impozitul pe terenurile nelucrate poate creste cu 500%. Din proiectul initial au fost eliminate scaderile cotei unice de impozitare si CAS, propuse initial pentru 2019, respectiv 2018.