Presedintele interimar al PSD Rovana Plumb a declarat miercuri, raspunzand la o intrebare in acest sens, ca nu s-a luat in discutie revocarea lui Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, dupa ce presa a relatat ca o parte dintre colegii sai sunt nemultumiti de faptul ca acesta a convocat plenul comun pentru votul la numirea lui Mihai Razvan Ungureanu.

Valeriu ZgoneaFoto: Agerpres

"Partidul social-democrat este un partid unit si nu s-a luat in discutie si nici nua am auzit astfel de comentarii", a raspuns Plumb la finalul unei conferinta de presa, intrebata de o posibila sanctiune la adresa lui Zgonea, cel care a convocat plenul comun reunit pentru votul in cazul numirii lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE.

"Colaborarea in coalitia de guvernare merge foarte bine pe temele de guvernare, pe temele de interes ale cetatenilor - locuri de munca, politici fiscale, pensii, salarii, scaderea pretului la medicamente si dirijarea bunastarii cresterii economice catre cetateni" a mai spus Plumb, referindu-se astfel la faptul ca UNPR a votat pentru numirea lui Ungureanu, in timp ce PSD a boicotat sedinta de plen comun.

"Consideram ca PSD nu are nimic de explicat in legatura cu votul pentru sefia SIE. Ne-am respectat decizia, PSD este coerent si consecvent in actiunile politice" a afirmat cea care ii tine locul lui Victor Ponta in fruntea partidului pana la intoarcerea acestuia din Turcia.

  • "Eu nu pot sa interpretez regulamentul sedintelor comune dupa emotia fiecaruia"

Presa a relatat luni ca Valeriu Zgonea ar fi fost acuzat de cativa colegi, in cadrul sedintei grupurilor parlamentare ale partidului, ca se comporta "ca un vataf" si nu il asculta, dupa ce Zgonea l-ar fi intrerupt pe senatorul Serban Nicolae cand acesta si-ar fi exprimat nemultumirea ca Zgonea a decis convocarea plenului reunit comun pentru votul la Ungureanu. De asemenea, Zgonea ar fi spus ca isi pune mandatul pe masa, lucru pe care Zgonea l-a negat in fata jurnalistilor: "Nici nu a fost vorba de asa ceva".

Intrebat la parlament ulterior de jurnalisti despre ce a fost vorba in discutiile din cadrul grupurilor PSD, Zgonea a raspuns: "Intrebati-l pe Serban Nicolae. S-a discutat despre pozitia pe care Biroul Permanent a avut-o si eu le-am explicat care este pozitia PSD." Intrebat daca au avut o reactie dura fata de el si l-au acuzat ca se comporta "ca un vataf" si ca nu ii asculta, el a continuat: "Nu, nu, nu s-a discutat. Dl Serban Nicolae si-a prezentat un punct de vedere pe care am spus ca il prezint si in partid dar nu trebuie sa fim in defensiva pentru ca nu avem de ce. Referitor la votul la Mihai Razvan Ungureanu, Victor Ponta a transmis care este mesajul partidului care a fost dezbatut trei ore, pe care l-am prezentat grupurilor parlamentare. Grupurile parlamentare a propus o alta varianta, dar intotdeauna cand faci un astfel de joc strategic si tactic trebuie sa vedem care este finalul, daca este in avantajul PSD sau este in dezavantajul sau. Si atunci le-am explicat ca noi am aflat de la televizor de anumite pozitii pe care partenerii nostri le au. Si suntem in acest moment izolati, si noi si partidul conservator si PLR-ul suntem singurii care votam impotriva din principiu. Este mesajul partidului, a fost supus la vot toata lumea l-a concluzionat pe acesta. Nu a fost nicio alta discutie, este o pozitie strategica pe care partidul a propus-o si care a fost acceptata. In rest, sunt colegi care au avut o alta opinie. Banuiesc ca ¬ Nu vreau sa comentez."

Referitor la reprosurile ca a convocat plenul, Zgonea a spus: "Din punct de vedere regulamentar, presedintele camerei este o functie care apartine PSD, dar pe de alta parte eu sunt obligat sa respect regulamentul si Constitutia in aceasta functie si toate punctele bune pe care le facem se aduna tot la PSD. Eu nu pot sa interpretez regulamentul sedintelor comune dupa emotia fiecaruia. Trebuie sa fim foarte calmi in aceasta perioada, sa gandim cu rabdare care sunt deciziile pe care trbuei sa le luam astfel incat PSD sa isi pastreze cota de incredere pe care o are."

Un moment amuzant la sedinta de marti a fost momentul in care Zgonea a intrat in sala pentru a conduce sedinta alaturi de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si a fost aplaudat de liberali, dupa ce in parlament circulase zvonul ca cei doi nu vor prezida plenul.

"Credeati ca ati scapat de mine?" i-a intrebat Zgonea pe parlamentari.

La sedinta de plen au fost prezenti doi parlamentari PSD, deputatii Vasile Popeanga si Florian Nicolae. Desi Zgonea si liderul deputatilor PSD Marian Neacsu au fost in sala, acestia nu au votat.