Mihai Razvan Ungureanu a ajuns in jurul orei 10.50 la Comisia parlamentara de control al activitatii Serviciului de Informatii Externe, unde urma sa fie audiat in vederea avizului pe care aceasta comisie il va da cu privire la nominalizare lui la sefia SIE. Audierea nu a mai avut loc insa intrucat niciun membru PSD nu ajuns la sedinta, nefiind cvorum Ungureanu a parasit sala fara sa faca declaratii. "Colegii nostri din PSD se afla in cladire, dar nu isi exercita calitatea de parlamentar", a declarat presedintele comisiei, deputatul liberal Calimente, precizand ca plenul comun, care se va reuni la ora 17.00, poate decide direct numirea.

Mihai Razvan UngureanuFoto: Hotnews

Potrivit acestuia, s-a redactat un punct de vedere catre plen in care se precizeaza ca nu a fost cvorum de sedinta, urmand ca plenul sa poata sa voteze direct numirea.

El a declarat ca se astepta sa se intample acest lucru, desi doi dintre membrii PSD i-au spus initial ca vor veni.

Calimente declarase initial ca doi dintre cei trei parlamentari social-democrati membri in comisie i-au promis ca vor veni, banuind ca cel care va absenta este liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu.

Comisia are cinci membri, trei sunt de la PSD si doi de la PNL. Calimente a explicat ca se poate desfasura votul in plen chiar daca nu se intruneste cvorumul pentru sedinta comisiei.

El a mai spus ca se asteapta ca rezultatul audierilor sa fie rapid, avand in vedere ca MRU a mai ocupat aceasta functie.

Cateva calcule

Plenul comun este programat la ora 17.00, iar PSD a anuntat ca nu va intra in sala, incercand prin aceasta miscare sa nu se asigure cvorumul de sedinta necesar de 278 parlamentari.

Dintre cei 554 de parlamentari (387 deputati si 167 senatori), 205 sunt PSD si 37 sunt ALDE (PC-PLR), in total 242 de parlamentari, acesta fiind numarul celor care nu il sustin pe MRU si care ar putea boicota sedinta. Raman astfel 350 de parlamentari care ar putea asigura cvorumul.

Dintre acestia, majoritatea sunt de partea liberalilor si ar putea vota pentru numire. UNPR (56 parlamentari) a anuntat ca voteaza pentru MRU, precum si UDMR (25). Liberalii au 174 de parlamentari, dintre care cinci sunt anuntati ca absenti nemotivat. Mai sunt cativa parlamentari PMP si PSRO (partidul lui Mircea Geoana), care ar vota pentru, precum si minoritatile si cei din grupul democrat si popular, cel din urma anuntand ca daca va fi consultat i-ar putea sustine pe liberali.