Presedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, care a preluat conducerea partidului in lipsa lui Victor Ponta, a declarat luni ca in sedinta Biroului Permanent a partidului s-a decis ca social-democratii nu sustin numirea lui Mihai Razvan Ungureanu la SIE. Rovana Plumb a mai declarat luni ca PSD nu va participa la votul de marti, ceea ce ridica problema intrunirii cvorumului de sedinta.

Rovana PlumbFoto: AGERPRES

Ora 17.52: Rovana Plumb a revenit cu declaratii dupa sedinta coalitiei afirmand ca "in cadrul coalitiei am discutat mai multe posibilitati", inclusiv cea a boicotului, insa a ramas ca o decizie asupra felului in care coalitia se va comporta la votul de marti sa fie luata maine dimineata.

  • In ceea ce priveste decizia de maine, este clar, linia politica PSD o stiti foarte bine, nu sutinem nominalizarea facuta de presedinte.
  • In cadrul coalitiei am discutat mai multe posibilitati, s-a luat in discutie si ce a reiesit din consultarile avute astazi cu grupurile parlamentare si vom decide maine dimineata.
  • Linia politica a PSD a fost aceea pe care am enuntat-o, ca nu sustinem nominalizarea si ca nu participam la vot.
  • In ceea ce priveste modul de comportament politic, maine dimineata in coalitie vom mai avea o discutie.
  • (Intalnirea de marti dimineata din coalitie - n.red.) Este o consultare, nu o sedinta propriu-zisa
  • Nu este nicio schimbare, este firesc si normal atunci cand lucrezi in echipa sa asculti parerile celorlalti

Ora 17.32: Liviu Dragnea a declarat ulterior ca decizia privind boicotul nu a fost luata, dar este o posibilitate.

"Nu s-a facut niciun fel de vot, a fost o decizie luata prin consens in cadrul reuniunii grupurilor reunite, nu sustinem nominalizarea facuta de catre presedinte (n.r. - Klaus Iohannis) si nu vom participa la vot", a afirmat Rovana Plumb.

Cat priveste participarea parlamentarilor social-democrati in Comisia SIE, unde va fi audiat Mihai-Razvan Ungureanu, Rovana Plumb a spus ca acestia vor proceda conform Regulamentului si vor participa.

Intrebata in legatura cu tensiunile care ar fi fost in sedinta, in ceea ce-l priveste pe Valeriu Zgonea, Rovana Plumb s-a aratat surprinsa. "Nu a fost niciun fel de tensiune si eu sunt surprinsa ca ma intrebati acest lucru. Sigur ca trecem printr-o perioada in care normal trebuie sa ascultam opiniile colegilor, unii vorbesc cu vocea putin mai tare, altii putin mai incet. Nu au fost niciun fel de tensiuni, este firesc sa ascultam pozitiile si opiniile tuturor colegilor", a sustinut Rovana Plumb.

Intrebata daca va cere, in sedinta coalitiei, ca si cei din ALDE sa se abtina si sa nu participe la votul de marti, ea a spus ca temele intalnirii sunt cele socio-economice si de guvernare. "In ceea ce priveste pozitia privind nominalizarea, ea nu se va discuta in coalitie", a mai spus liderul PSD.

"Decizia politica a Biroului Permanent privind nominalizarea facuta de catre presedintele Iohannis pentru sefia SIE este ca PSD nu sustine nomimnalizarea facuta de presedintele Klaus Iohannis", a anuntat ministrul Muncii.

Social democratii isi motiveaza decizia afirmand ca este "o nominalizarea facuta intr-un mod total netransparent, fara sa existe o consultare", adaugand ca "PSD nu renunta la principiul ca un partid sa nu aiba toata puterea".

Rovana Plumb a mai afirmat ca "aceasta nominalizare a fost din punct de vedere politica trecuta prin votul PSD. In calitatea sa de prim-ministru, PSD a considerat ca nu poate sa reprezinte interesele tarii astfel incat in 2012 la motiunea de cenzura am votat impotriva guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu."

In incheierea declaratiei de presa, Rovana Plumb a adaugat ca "partidul este stabil, are o echipa de conducere si functioneaza in parametri normali".

Liviu Dragnea: Fie boicotam sedinta, fie participam la vot si votam impotriva

Liviu Dragnea a venit insa ulterior cu o pozitie mai nuantata, afirmand ca PSD are doua alternative: fie sa boicoteze sedinta, fie sa participe la vot si sa voteze impotriva numirii lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE.

"Am zis sa ne gandim in noaptea asta si sa luam decizia maine", a spus acesta, Liviu Dragnea, dupa ce a participa la o sedinta a conducerii coalitiei de guvernare.

Acesta a precizat ca boicotul "e una din variante" si ca "a ramas sa discutam maine".

"Noi nu il sustine pe dl Mihai Razvan Ungureanu zis MRU. PLR si PC nu-l sustin pe dl zis MRU. Victor Ponta a spus public ca nu il sustine nici dumnealui pe dl M.R.U.", a afirmat acesta.

"Am stabilit ca mai discutam maine ca sa analizam toate variantele, care e cea mai buna varianta. Noi incercam ca acel domn sa nu ajunga la SIE", a mai spus acesta.