Prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat luni ca, in cazul in care parlamentari liberali vor absenta nemotivat la votul in privinta nominalizarii pentru functia de director al SIE a lui Mihai-Razvan Ungureanu, se vor aplica sanctiuni impotriva acestora, insa a aratat ca nu are motive sa creada ca acest lucru se va intampla, informeaza Agerpres. El a precizat ca cinci parlamentari vor absenta motivat la acest vot, trei fiind cazuri medicale, iar doi sunt plecati in strainatate.

Ludovic OrbanFoto: HotNews.ro

"Dupa parerea mea, absenti nu vor fi decat care au motive obiective, fie sunt bolnavi, fie sunt netrasportabili, fie unul, doi sunt plecati in strainatate. (...) Daca vor absenta nemotivat (n.r. ar putea fi sanctionati). Nu am niciun fel de motive sa cred ca vor fi absenti nemotivat", a spus Orban, luni dimineata, inainte de sedinta comisiei de unificare a PNL.

El a subliniat ca PNL poarta discutii cu celelalte grupuri cu privire la votul in cazul lui Ungureanu.

"Capacitatea de a obtine majoritatea sta in puterea noastra de a-i convinge pe parlamentarii neafiliati, din grupul minoritatilor si din grupul democrat-popular cu care purtam discutii si negocieri. Va depinde si de mobilizare, mobilizarea, pe de-o parte, PNL, UDMR, UNPR versus PSD, PC, PLR. (...) Ne-am exprimat disponibilitatea de a discuta chiar la nivelul grupului, daca ne invita pe mine, pe candidat - Mihai-Razvan Ungureanu, la sedinta grupului democrat-popular, participam cu cea mai mare placere", a spus Orban.

O sedinta a Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului va avea loc luni, urmand sa fie stabilit calendarul audierii si votarii noului director al Serviciului de Informatii Externe, dupa ce presedintele Klaus Iohannis l-a propus pentru aceasta functie pe Mihai Razvan Ungureanu.

Potrivit procedurii parlamentare, Ungureanu urmeaza sa fie audiat in Comisia comuna pentru controlul SIE, dupa care sa fie votat in plenul reunit. Avizul comisiei este consultativ.

Potrivit unor surse parlamentare, sedinta de plen a Parlamentului in care urmeaza sa fie supusa votului nominalizarea pentru functia de sef al SIE a lui Ungureanu va avea loc marti, zi in care actuala sesiune parlamentara se incheie.