Opozitia are majoritate in Parlament la votul pentru numirea lui Mihai Razvan Ungureanu la conducerea SIE, in conditiile in care sunt asigurate, pe langa voturile liberalilor, si cele ale UNPR, UDMR si minoritati nationale, dar este nevoie de prezenta, afirma liderul PNL Teodor Atanasiu, citat de Mediafax.

Prim-vicepresedintele PNL Teodor Atanasiu a declarat, duminica seara, la B1 TV, ca, bazandu-se pe declaratiile de pana in prezent ale grupurilor parlamentare, opozitia are aproape 300 de voturi, in conditiile in care pentru numirea lui Ungureanu la conducerea SIE este nevoie de voturile favorabile din partea a 278 de parlamentari.

"Avand in vedere cele exprimate de grupurile parlamentare, e clar ca se intruneste o majoritate. Avem spre 300 de voturi. Sunt necesare 278 de voturi. Pentru a obtine voturile, ar trebui insa ca aproape toti parlamentarii sa fie prezenti. Am inteles ca se doreste sa nu existe cvorum. Din partea PSD se doreste sa nu existe cvorum", a spus Atanasiu la B1.

Intrebat daca PNL a negociat cu UNPR si UDMR pentru votul la Ungureanu, Atansiu a spus ca nu a fost nevoie de negocieri.

"Inca de la anuntul de nominalizare a lui Mihai Razvan Ungureanu pentru conducerea SIE, atat UDMR, cat si UNPR s-au exprimat imediat ca favorabili acestei propuneri, nu a fost nevoie de negocieri", a afirmat prim-vicepresedintele PNL.

Intrebat daca UNPR a tradat PSD prin faptul ca il va vota pe Mihai Razvan Ungureanu la sefia Serviciului de Informatii Externe, Atanasiu a spus: "Nu. Aici vorbim de ocuparea unui post de director la o istitutie care nu e subordonata Guvernului. Cei de la guvern voiau un om pe care sa il manevreze ei. Ei nu se impotrivesc pentru ca e Ungureanu, ci pentru ca nu e al lor".

Liderul PNL a mai spus ca votul in plen ar putea fi luni sau marti, cand este ultima zi a acestei sesiuni parlamentare.

Conducerile celor doua Camere ale Parlamentului sunt convocate luni pentru procedura de numire a lui Mihai Razvan Ungureanu, nominalizat de presedintele Klaus Iohannis la conducerea SIE, sedinta fiind programata pentru ora 13.30.

Birourile Permanente vor stabili procedura si calendarul pentru numirea lui Mihai Razvan Ungureanu, care, conform Constitutiei, presupune ca Ungureanu sa fie audiat in comisia parlamentara de control al Serviciului de Informatii Externe (SIE) si supus aprobarii plenului Parlamentului.

Scorul in Parlament este destul de strans, pentru numirea lui Ungureanu la SIE fiind nevoie de voturile favorabile din partea a 278 de parlamentari.