Mai multi senatori din PNL si PSD au inregistrat la Senat, pentru dezbatere, o propunere legislativa pentru identificarea si protejarea arborilor denumiti "exceptionali" din orase, respectiv cei cu valoare istorica, estetica si economica, prin modificarea legii referitoare la spatiile verzi urbane, informeaza Mediafax.

Obiectivul proiectului de lege este de a oferi o strategie unitara si o implementare coordonata la nivel national in ceea ce priveste managementul arborilor exceptionali, care fac parte din zona verde urbana, este precizat in expunerea de motive.

Arborii exceptionali, definiti in proiectul de lege, sunt cei care au valoare istorica, estetica si economica din interiorul localitatilor.

Potrivit proiectului, copacii cu varste mari, "care au indurat vitregiile naturii si mai ales presiunile antropice, numiti si matusalemici, veterani si multiseculari", copacii numiti si "colosi, giganti, uriasi, campioni", "arborii cu portul deosebit", cei infratiti, cu personalitate ori exotici trebuie sa beneficieze de protectie individuala.

Proiectul mai prevede ca autoritatile administratiei publice locale trebuie sa organizeze si sa conduca registre ale spatiilor verzi, respectiv ale arborilor exceptionali, adica o baza de bate cu detaliile tuturor spatiilor verzi, cu indicii de calitate si cantitate, care vor fi facute publice.

Daca autoritatile responsabile nu constituie aceste registre, pot primi amenzi contraventionale de 2.000 de lei pentru fiecare comuna, 2.500 de lei pentru fiecare oras, 3.000 de lei pentru fiecare municipiu si 3.500 de lei pentru fiecare primarie de sector pentru fiecare luna de intarziere.

Proiectul de lege, semnat de 16 senatori de la PNL si PSD, a fost depus miercuri la Biroul Permanent al Senatului.