Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, afirma ca PSD are majoritate in Parlament si fara voturile UNPR pentru a respinge nominalizarea lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE, aceasta facand parte, in opinia sa, dintr-o strategie a presedintelui Klaus Iohannis si a PNL de a acumula "toata puterea", informeaza Agerpres.

Ilie SarbuFoto: Agerpres

"Nu stiu daca nominalizarea face parte din razboi (intre presedinte si premier - n.r.), dar face parte dintr-o alta strategie, de a acumula toata puterea din Romania de catre Iohannis si PNL. (...) Nu am discutat, ca nici nu am avut timp (cu Gabriel Oprea - n.r.), dar e liber sa o faca (sa sustina propunerea presedintelui Iohannis - n.r.). Nu o facem noi, PSD. (...) Avem, sigur. (majoritate fara UNPR - n.r.). Depinde, majoritatile sunt relative. Nu sunt absolute. Dar eu nu cred, il cunosc prea bine pe domnul Oprea. Cred ca si el a fost luat prin surprindere (de nominalizare - n.r.). Sunt convins", a spus Sarbu, miercuri, la Senat.

Intrebat daca un vot diferit exprimat de catre parlamentarii arcului guvernamental ar atrage dupa sine o ruptura in coalitia de guvernare, liderul senatorilor PSD a replicat: "E greu de spus. Eu nu exclud nicio posibilitate, dar mi-e greu sa cred ca un om ca Gabriel Oprea, care este categoric, este militar, a spus-o dansul si ne-a demonstrat de atatea ori ca ceea ce discuta cu noi e discutat si e cuvant dat, vine acum si se schimba, pentru ce? Ca de fapt, daca era o discutie poate ca ajungeam la aceeasi concluzie. Noi am fost lasati complet in afara, nici macar consultati".

Acesta a tinut sa intareasca faptul ca se increde in cuvantul liderului UNPR si ca, pana la acest moment, nu a existat niciun motiv de rupere a coalitiei de guvernare.

Totodata, Ilie Sarbu a precizat ca social-democratii nu au o problema cu persoana nominalizata, senatorul Mihai Razvan Ungureanu, ci cu procedura de numire.

"Nu avem o problema cu omul Razvan, ci cu procedura. (...) In Parlament, la ora actuala, e clar ca nu votam. Daca ar fi existat o discutie, daca pana la urma presedintele nostru ajungea la intelegere cu presedintele Iohannis, am fi putut ajunge si la formula asta (ca PSD sa dea un vot favorabil in plenul reunit - n.r.). Acum, s-au depasit, s-au sarit etape care vor sa demonstreze ce? Prostie? Ce poate sa demonstreze daca stii bine ca legea spune intr-un fel, ca nu ai nicio sansa sa treci (de Parlament - n.r.) ca nu ai majoritate si tu tot trimiti hartiile la Parlament? Daca esti prost sfatuit, atunci cel care l-a sfatuit (pe presedintele Iohannis - n.r.) suporta consecintele", a mai spus liderul grupului PSD din Senat.

Ilie Sarbu a adaugat ca, prin nominalizarea lui Ungureanu la SIE, s-a "stricat si o traditie", ca sefii SIE si SRI sa nu reprezinte doar Opozitia sau doar Puterea.

"S-a stricat o traditie pe care nu stiu, buna-rea, zece ani de zile, fostul presedinte a introdus-o, ca unul dintre sefi sa fie de la Opozitie si unul de la Putere. Noi nu ne-am batut foarte tare, in perioada asta, sa avem un sef la SIE. (...) Noi nu ne-am mai batut pentru post, nu s-a mai dus presedintele nostru la Cotroceni sa zica: 'Vreau si eu totusi om la SIE'. Nu s-a mai pus problema. Am spus ca domnul Predoiu e foarte bun si toata lumea a cazut de acord ca e foarte bun si cu asta s-a incheiat. Nu aveam nicio problema inca un an sau cat dureaza coalitiile sa ramana domnul Predoiu acolo, care e om de specialitate bine pregatit", a mai spus Sarbu.

Liderul senatorilor PSD a subliniat si faptul ca propunerea avansata de catre presedintele Klaus Iohannis "din punct de vedere legal, nu poate sa ajunga la Parlament decat prin intermediul CSAT".

Sarbu a tinut sa precizeze si faptul ca procedura difera in ce priveste nominalizarea directorului SIE de cea referitoare la directorul SRI.

"La SRI, nu exista aceasta prevedere (referitoare la CSAT - n.r.), numai la SIE. La SRI, vine presedintele, face propunerea, trece pe la Comisii, in plen si cu asta s-a incheiat. (...) Cazul Hellvig e complet o alta situatie. A fost colegul nostru de alianta, de coalitie, a fost secretar general si principiul a fost corect fiindca acolo presedintele avea drept sa trimita. Noi, in Parlament, puteam sa refuzam, ori la Comisie a intrunit toate cerintele, in plen la fel, nu am avut o problema. Dar atunci s-a spus ca nu mai acceptam aceeasi varianta. Acum nu am facut decat sa respectam ce am spus atunci. Mai mult, avand si aceasta posibilitate care ni s-a oferit la modul gratuit - incalcarea legii, deci fara CSAT trimis la noi, nu, nu se poate", a mai spus Sarbu.

Premierul interimar Gabriel Oprea a anuntat marti seara ca va sprijini propunerea pe care presedintele Klaus Iohannis o va face pentru sefia Serviciului de Informatii Externe, asa cum a procedat si atunci cand seful statului l-a propus pe Eduard Hellvig in fruntea Serviciului Roman de Informatii.

"In probleme de securitate nationala, asa cum am sprijinit propunerea domnului Klaus Iohannis in cazul Serviciului Roman de Informatii, il voi sprijini pe domnul presedinte Iohannis pe domeniul securitatii nationale unde intra si SIE. (...) Asa este corect", a afirmat Oprea la Realitatea TV.

________

Senatorul Ilie Sarbu declarase anterior, miercuri, ca numirea lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE este ilegala, motiv pentru care parlamentarii PSD vor vota impotriva.

"Eu nu discut despre persoane, discut despre lege, numirea este ilegala. In lege scrie ca presedintele face propunerea CSAT-ului. Eu nu am auzit sa fie vreo sedinta CSAT", a acuzat Sarbu, el fiind liderul senatorilor PSD.

Ilie Sarbu a spus ca a discutat cu Victor Ponta dupa nominalizarea lui Ungureanu, premierul spunandu-i ca nu a fost informat: "Nu stie nimic, nu s-a discutat, ca atare nu vom vota Pentru".

Senatorul PSD a acuzat si faptul ca se schimba si traditia din ultimul deceniu, instituita de fostul presedinte Traian Basescu, prin care un sef de serviciu secret este de la putere iar celalalt de la opozitie.

"S-a stricat si o traditie - ca unul din sefii serviciilor de informatii sa fie de la opozitie, altul sa fie de la putere. Noi nu ne-am batut foarte tare sa avem sef la SIE" a explicat liderul senatorilor PSD.

Klaus Iohannis l-a nominalizat pe Mihai Razvan Ungureanu sef la SIE, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Iohannis i-a instiintat, printr-o scrisoare oficiala, pe presedintii celor doua Camere ale Parlamentului despre aceasta nominalizare, urmand ca Parlamentul sa adopte o hotarare in acest sens.