Ora 14:30 Presedintele Klaus Iohannis va vorbi luni , la ora 17:00, in plenul reunit al Parlamentului despre Strategia Nationala de Aparare a Tarii pentru perioada 2015 - 2019, informeaza Presedintia.

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

Potrivit Agerpres, pe 10 iunie, CSAT a hotarat promovarea Strategiei Nationale de Aparare "O Romanie puternica in Europa si in lume" in Parlament pentru a fi adoptata, una dintre principalele noutati ale acestui document fiind conceptul de securitate extinsa.

"Am gandit aceasta strategie ca pe un document integrator, care ofera o viziune si o directie in materie de securitate nationala. Viziunea mea este a unei Romanii puternice in Europa si in lume, asta insemnand pentru mine cel putin trei lucruri: un stat care isi apara cetatenii, oriunde s-ar afla ei, o tara care isi apara valorile, interesele, simbolurile, dar si bunurile nationale si resursele naturale, care stie sa-si protejeze patrimoniul, domeniile de excelenta, care pune prioritate pe educatie si pe sanatate si, in al treilea rand, un stat care contribuie la mentinerea securitatii colective alaturi de partenerii lui si la promovarea democratiei si libertatii", spunea presedintele Klaus Iohannis, la acea data, subliniind ca Parteneriatul Strategic cu SUA, apartenenta la NATO si la UE sunt reafirmate ca piloni ai politicii externe si de securitate.

Pe 12 iunie, seful statului a trimis Parlamentului Strategia Nationala de Aparare.

Totodata, Klaus Iohannis le-a transmis presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, si presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, solicitarea de a adresa Parlamentului un mesaj referitor la aceasta strategie.

Comisiile de aparare din Camera Deputatilor si Senat au avizat favorabil pe 17 iunie Strategia Nationala de Aparare.

Seful statului a avut consultari cu partidele si formatiunile parlamentare pe tema Strategiei la inceputul lunii iunie.

Zilele trecute, Strategia a fost prezentata si reprezentantilor corpului diplomatic din statele membre ale NATO si ale Uniunii Europene.

Pentru elaborarea Strategiei Nationale de Aparare au fost consultate comisiile de aparare ale Parlamentului, reprezentanti ai societatii civile, ai mediului academic, ai institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale.