Premierul Victor Ponta a transmis, vineri, un mesaj participantilor la Congresul de fuziune intre PC si PLR, aratand ca nu poate fi alaturi de ei din motive medicale si ca saluta aparitia Partidului Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE), rezultat din fuziunea PC-PLR. El a mai aratat, in mesaj, ca doreste sa duca mai departe guvernarea care este un "model de succes", adaugand ca mai sunt de promovat prevederi importante cum ar fi Codurile Fiscale si Legea salarizarii. De asemenea, Victor Ponta a transmis ca are "toata increderea" in Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu pot fi alaturi de dumneavoastra din motive medicale, dar salut aparitia noii forte politice ALDE, care va uni forta liberalilor cu echilibrul conservatorilor", se mentioneaza in mesajul transmis de Victor Ponta si citit de secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi.

Liderul PLR Daniel Barbu i-a urat premierului insanatosire grabnica.

  • Programul politic si Statutul ALDE au fost aprobate la Congresul de fuziune

Programul politic si Statutul partidului Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE) au fost aprobate prin vot, vineri, de membrii fostelor partide PLR si PC, in cadrul Congresului de fuziune.

Presedintii PLR si PC, Calin Popescu Tariceanu, respectiv Daniel Constantin, au semnat protocolul de fuziune prin contopire, acestia urmand sa imparta presedintia noului partid.

Senatorul Daniel Barbu, care face parte din Comisia de fuziune, a explicat in cadrul evenimentului ca "reprezentarea grafica a semnului electoral al ALDE este o pasare in zbor si textul ᅡALDEᅡ incadrat in 12 pentagrame de culoare galbena in forma unei elipse incomplete si, dedesubt, separat de o dunga orizontala, textul Alianta Democratilor si Liberalilor".

Alegerile interne din cadrul ALDE vor avea loc incepand cu 1 ianuarie 2017, pana atunci noul partid functionand pe baza Statutului si a protocolului votate in cadrul Congresului reunit.

Reprezentantii noii formatiuni politice au stabilit deja ca la alegerile parlamentare si la cele locale vor participa independent, iar candidatii vor fi stabiliti prin alegeri interne.

Noua formatiune politica va reprezenta clasa de mijloc, intreprinzatorii, profesiile liberale, pe cei care lucreaza in serviciul public, in economie, a spus Tariceanu, subliniind ca partidul va apara si va promova drepturile si libertatile individului, "puse la grea incercare de institutii ale statului, avand in vedere ca "in Romania democratia nu este suficient consolidata si se afla in regres".

Congresul comun de fuziune intre PC si PLR are loc dupa ce presedintii PC si PLR Daniel Constantin si Calin Popescu Tariceanu au semnat protocolul de fuziune. Mai multi lideri ai PC au sustinut aceasta fuziune.

Liderul PC Galati Eugen Durbaca a spus ca acest proiect este "foarte bun". "Sustinem acet proiect foarte bun, care ne ajuta sa ajungem a treia forta politica", a adaugat Durbaca.

Liderul PC Bacau Constantin Avram a spus ca aceasta fuziune ofera ocazia PC de a sta "pe picioarele sale la alegeri".

"La alegerile parlamentare nu am reusit sa stam pe picioarele noaste si am fost nevoiti sa apelam la alte partide pentru grupurile noastre parlamentare. A trebuit sa ducem negocieri, am fost nevoiti sa apelam la aliante. Alianta democrat liberala astazi ne propune sa participam prin fortele proprii", a aratat Avram.

Deputatul Bogdan Ciuca a spus ca fiecare organizatie trebuie sa munceasca pentru succesul in alegeri, iar fuziunea este doar "inceputul unei calatorii care ar trebui sa duca la succes".

"Decizia de astazi nu va umple listele de alegatori daca nu bateti din poarta in poarta sa munciti pentru alegeri", a aratat Ciuca.

Deputatul PC Cornelia Negrut a spus ca trebuie aduse multumiri si lui Dan Voiculescu pentru situatia in care este PC acum.

"Am pornit de la un adevar care a inceput undeva in 2011 la crearea USL, uniune care ne-a adus rezultatele din 2012. Pentru noi PC si aici trebuie sa multumim domnului Voiculescu si celor trei presedinti care au creat USL, pentru ca pentru noi PC a insemnat rezultatele pe care le avem in prezent, un numar important de parlamentari, foarte multi reprezentanti in executiv si locali", a spus aceasta.

Senatorul PC Mircea Banias a aratat ca PC trece la stadiul de a se bate "de la egal la egal cu PNL si PSD".

"PC trece la stadiul la care avea nevoie de altii la stadiul la care altii vor avea nevoie de noi pentru construirea de majoritaii. PC nu dispare astazi. ALDE se va bate ca de la egal la egal cu PSD si PNL", a adaugat Banias.

Constantin catre delegati: Prin fuziunea PC cu PLR se formeaza a treia forta politica

Presedintele PC Daniel Constantin le- a spus, vineri, delegatilor la congresul PC, ca prin fuziunea PC cu PLR se va forma cea de-a treia forta politica "ALDE", a carei identitate europeana sa nu poata fi pusa la indoiala.

"Va propun sa participati alaturi de mine si de conducerea PC la infiintarea pentru prima data in Romania a unui partid a carei identitate europeana sa nu fie pusa la indoiala, un partid de centru dreapta, parte a partidului european ALDE care lupta la nivel european pentru o democratie autentica pentru respectarea drepturilor cetatenesti", le- a spus Daniel Constantin delegatilor la congresul PC in care se voteaza fuziunea cu PLR.

La congres participa 743 de delegati, fiind validat de participanti..

La congres sunt prezenti mai multi lideri PC, Bogdan Ciuca, Vasile Nistor, Eugen Durbaca, Constantin Avram.

In discursul sau, Daniel Constantin a spus ca Cristian Popescu Piedone nu participa la congres, dar ca are o prezenta numeroasa in sala.

"Chiar daca lipseste astazi primarul sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, are o prezenta numeroasa in sala si ii multumesc", a spus Daniel Constantin.

Constantin a aratat ca PC are o sansa istorica sa "aseze a treia forta politica".

"Nici eu nu am luat usor aceasta decizie, dar ofera sansa ca proiectele noastre sa fie auzite", a mai spus Constantin.

El le-a multumit ministrilor care au contribuit la programul de guvernare, inclusiv actualului europarlamnetar Maria Grapini, care si-a anuntat demisia din PC.