Consilierul judetean PNL Adrian Nicolae David a fost ales presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Hunedoara, dupa ce Mircea Molot, cercetat pentru pentru fapte de coruptie, a fost demis din functie, pe motiv de incompatibilitate, informeaza Mediafax. Liberalul Adrian Nicolae David a fost ales, miercuri, presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Hunedoara, in urma votului secret al consilierilor judeteni, cei de la PSD si UNPR refuzand insa sa participe la vot.

De asemenea, consilierul Vetuta Stanescu, tot de la PNL, a fost aleasa vicepresedinte al institutiei.

Astfel, cei doi vor face echipa cu vicepresedintele CJ Dorin Gligor (PNL).

Adrian Nicolae David si Vetuta Stanescu au fost singurii candidati propusi pentru functiile de presedinte, respectiv vicepresedinte al CJ Hunedoara.

"E un mandat de un an, in care ne pregatim sa tragem concluziile ultimilor patru ani. Va fi un an destul de dificil, in care avem de incheiat proiecte de mare importanta pentru judetul Hunedoara", a declarat noul presedinte al CJ Hunedoara, Adrian David.

Adrian David are 33 de ani si este cel mai tanar presedinte al CJ Hunedoara. El a fost ales consilier judetean in anul 2012 din partea UNPR, iar in toamna anului trecut a parasit acest partid si s-a inscris in PNL. Este absolvent al Facultatii de Drept din Oradea si al Facultatii de Stiinte Economice din cadrul Universitatii de Vest Timisoara, unde urmeaza si un doctorat in Finantele Intreprinderii. Dacid este casatorit si are copil, iar din anul 2004 a lucrat ca asistent universitar la Universitatea din Petrosani.

Vetuta Stanescu este prima femeie care a reusit sa ajunga vicepresedinte al CJ Hunedoara dupa 1990, ea inlocuindu-l in functie pe fostul vicepresedinte Tiberiu Balint, care a demisionat dupa ce procurorii DNA au deschis impotriva sa un dosar pentru fapte de coruptie. Vetuta Stanescu a fost aleasa consilier judetean in anul 2012 din partea PNL si a indeplinit functia de director economic al Spitalului Judetean de Urgenta.

In 28 ianuarie, prefectul judetului Hunedoara, Sorin Vasilescu, a emis ordinul de incetare a mandatului de presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara exercitat de Mircea Molot, dupa ce acesta a fost declarat incompatibil in urma unei sesizari a Agentiei Nationale de Integritate (ANI). In februarie, Molot a contestat la Tribunalul Hunedoara decizia prin care prefectul constata incetarea mandatului sau de presedinte al CJ Hunedoara inainte de termen. Ulterior, procesul intentat Prefecturii Hunedoara de catre Mircea Molot, privind anularea ordinului prin care inceta mandatul sau de sef al CJ, a fost stramutat la Tribunalul Alba. In final, instanta a respins contestatia lui Molot, astfel ca mandatul acestuia a incetat.

Mircea Molot, a castigat, in 2012, al treilea mandat la conducerea CJ Hunedoara din partea USL.

Mircea Molot a fost retinut de procurorii DNA in decembrie 2014, iar in prezent se afla in arest la domiciliu, intr-un dosar in care este acuzat de fapte de coruptie. In acelasi dosar sunt cercetati si fostul vicepresedintele al CJ Hunedoara Tiberiu Balint, ginerele lui Molot, Roberto Patrik Venter, si alti doi oameni de afaceri, Vasile Axinte si Emanoil Milica Pup.

Potrivit DNA, Mircea Molot este acuzat de trafic de influenta in forma continuata, luare de mita in forma continuata, folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, spalare de bani, in forma instigarii, conflict de interese si detinerea fara drept a unui document care contine informatii secrete de stat.

Molot este acuzat ca, in perioada 2010 - 2014, a creat si pus in functiune un circuit financiar prin care fondurile publice au ajuns in conturile unor societati care nu indeplineau criteriile de calificare, privind capacitatea tehnica si/sau profesionala, economico-financiara, precum si experienta.

Mircea Molot a fost suspendat din functia de presedinte al CJ Hunedoara in 11 decembrie, prin ordin al prefectului judetului. Aceeasi decizie a fost luata de prefectul judetului Hunedoara si in privinta vicepresedintelui CJ Tiberiu Balint si a viceprimarului comunei Vorta, Emanoil Milica Pup, cercetati in acelasi dosar.

Pe de alta parte, instanta suprema a respins, in 21 ianuarie, irevocabil, actiunea prin care presedintele suspendat al CJ Hunedoara Mircea Molot contesta raportul Agentiei Nationale de Integritate (ANI), care stabilise ca acesta s-a aflat in incompatibilitate. Astfel, ramane definitiv raportul ANI, care stabilise ca Molot a fost in incompatibilitate cu functia de presedinte al CJ.

Mircea Molot a fost gasit in incompatibilitate de catre ANI, intrucat, in perioada 26 septembrie 2008 - 30 ianuarie 2009, a fost, pe langa presedinte al CJ Hunedoara, si presedinte al AGA, respectiv reprezentant al CJ in adunarile generale, la SC Drumuri si Poduri Deva.