Comisiile de aparare din Senat si Camera Deputatilor au adoptat, miercuri, cu unanimitate de voturi, raport comun favorabil privind Strategia Nationala de Aparare pentru perioada 2015 - 2019, document aprobat in CSAT si promovat de presedintele Romaniei spre dezbatere si adoptare in Parlament, anunta Agerpres. "In baza Constitutiei si a legii privind planificarea apararii, domnul presedinte Klaus Iohannis a inaintat Parlamentului Strategia Nationala de Aparare pentru perioada 2015 - 2019, urmand ca aceasta sa fie aprobata de Parlament", a declarat generalul Ion Oprisor, consilier prezidential.

El a adaugat ca a avut loc o analiza a documentului in cadrul comisiilor de specialitate ale Parlamentului. "Ma refer aici la Comisiile de aparare ale Senatului si Camerei Deputatilor, Comisia de control a SRI si Comisia de control a Serviciului de Informatii Externe. Deci, toti membrii acestor comisii au participat la dezbatere. Le-am prezentat in sinteza principalele elemente de continut ale documentului, principalele elemente de noutate. Au urmat dezbateri pe acest document, intrebari si, in final, votul pe document", a precizat Oprisor.

Intrebat ce aduce nou Strategia in comparatie cu documentul similar adoptat in 2010, consilierul prezidential a spus: "In primul rand caracterul multidimensional". "Vorbim de un concept de Strategie nationala extinsa, unde, pe langa dimensiunea de aparare, sunt abordate si dimensiunile cu impact asupra securitatii nationale. Aici ma refer la dimensiunea de ordine publica, dimensiunea diplomatica, dimensiunea privind economia si energia, dimensiunea privind activitatea de informatii, contrainformatii si de securitate, dimensiune privind sanatatea, privind demografia, privind cultura, privind starea sociala a populatiei. Deci, toate acestea intr-un echilibru pe care noi il consideram necesar, sunt abordate, sunt stabilite directii de actiune, modalitati de actiune, in asa fel incat toate institutiile care sunt responsabile cu domeniul securitatii nationale sa-si poata elabora strategiile, sectoriale, sa-si poata elabora planurile operative, sa-si poata elabora alte documente subsecvente Strategiei nationale", a explicat Oprisor.

Consilierul prezidential a precizat ca nu au fost cerute modificari in ceea ce priveste continutul documentului. "In schimb, ceea ce au sesizat onorabilii senatori si deputati se refera la faptul ca, in momentul de fata, se afla in proces de finalizare o noua lege privind planificarea apararii, prin urmare se va impune, intr-un timp apreciabil, sa se faca anumite corecturi ale documentului. Ceea ce vreau sa scot in evidenta este ca Strategia Nationala de Aparare nu este un document care, in momentul in care s-a aprobat nu mai suporta modificari. Nu, acest document in functie de evolutia mediului de securitate, de riscurile, amenintarile, vulnerabilitatile care apar va suporta modificari. Este dreptul presedintelui Romaniei de a cere acest lucru si de a opera modificarile respective", a declarat Oprisor.

La randul sau, presedintele Comisiei de aparare din Senat, Marius Obreja, a subliniat ca Strategia de Aparare aduce nou "intentia ferma a tuturor colegilor parlamentari din comisii ca strategia sa-si finalizeze parcursul legislativ asa cum pana acum nu s-a intamplat". "Si, in al doilea rand, aduce nou aceasta idee ca, daca pe parcurs apar vulnerabilitati noi, riscuri noi, ea sa poata fi upgradata. Este un lucru foarte important si de bun simt", a declarat Marius Obreja.

Presedintele Comisiei de aparare din Senat a precizat ca luni, in plenul reunit al celor doua Camere, urmeaza dezbaterea si votul pe proiectul de Hotarare de aprobare a Strategiei Nationale de Aparare.