Radu Berceanu, vicepresedinte PD, a explicat intr-un interviu acordat HotNews.ro ca referendumul nu a fost o miza pentru cetateni. El a declarat ca PD a incercat sa duca simpatizantii la vot cu masina, dar acestia au refuzat sa iasa din casa. Referindu-se la rezultatul obtinut de PD la europarlamentare, Berceanu s-a declarat multumit.

Cum comentati prezenta la referendum?

Sunt multumit de rezultat, dar nu de prezenta, dar pana la urma regula democratica e ca cei care merg la vot sunt cei care decid si pentru restul. 90% din populatie si-a exprimat parerea ca trebuie sa fie vot uninominal, iar daca imi-aduc bine aminte toata presa si toti formatorii de opinie, toata lumea de 10 ani incoace vrea vot uninominal. Acum s-a amestecat cu aceasta dorinta lupta politica, alegerile europarlamentare.

Sunteti acuzati ca PD a dus o campanie slaba de informare a populatiei privind referendumul.

Nu cred ca iesea un procent in plus chiar daca era o super campanie facuta de PD, daca era era o supermobilizare mai super decat cea care a fost. Eu am avut echipe la Dolj care au mers sa duca oamenii la vot cu masina, dar acestia au spus "Nu ma intereseaza, n-am chef, vreau sa stau in casa". La ambele n-au avut chef sa voteze pentru ca nimeni nu a facut mare diferenta intre cele doua tipuri de vot .La referendum Guvernul a facut tot ce e posibil a nu afle parerea electoratului, ci propria sa parere. Si-a spus parere in oglinda si a constatat care e.

Mai mult decat atat nu stiu ce am fi putut sa faca PD. Am facut toate tipurile de materiale, ne-am dus din usa in usa, din poarta in poarta, ce puteam sa facem mai mult? Am facut tot ce era posibil pentru un partid sa faca in perioada asta de 30 de zile, cu toate piedicile care au fost. Nu ni s-a dat voie la emisuni sa spunem nimic despre referendum. La emisiuni ni s-a spus "sa nu aud nici un cuvant despre referendum, ca taiem, pentru ca asta e o emisiune despre europarlamentare".

In acest caz, mai este necesar un proiect pe vot uninominal?

Sigura ca da, este obligatoriu acest proiect, pentru ca aproape 90% din cei care s-au dus la vot s-au exprimat in sensul asta. Cei 90 % care vor alegeri nominale in doua tururi. S-ar putea sa nu intrunim o majoritate in a trece acest proiect de lege, dar nici nu putem sa-i lasam pe cei care au venit la vot si au spus "DA".

Credeti ca acest proiect va avea sanse sa treaca ?

Mizam pe ajutorul PSD, care are proiect in sensul asta cu doua tururi de scrutin. Proiect care la vremea respectiva n-a prea fost luat in seama, pentru ca noi am spus ca vom sprijini acea varianta care creeaza impresia ca poate sa treaca. Mai departe, vedem in Parlament, depinde foarte mult de PSD. Daca ei isi iau proiectul inapoi, atunci n-o sa treaca.

Cum comentati prezenta redusa la europarlamentare?

Oamenii nu au venit la vot pentru ca nu a fost o miza foarte importanta. Pentru ei au fost mult prea multe agitatii si voturi anul asta. Ca dovada, in zona cu etnicii maghiari, unde era o miza cu batalia intre UDMR si Laszlo Tokes, oamenii s-au prezentat si asta a schimbat niste lucruri. La europarlamentarele din 11 tari, prezenta a fost mica, deci nici la noi nu este nici o surpriza.

Este multumit PD-ul de rezultatul la euroalegeri?

Da, suntem multumiti de rezultat. Eu am spus ca o sa avem 14 europarlamentari, si 14 avem.