Robert Boroianu, copresedinte al PNL Constanta, a inceput distribuirea unor scrisori constantenilor prin care isi anunta intentia de a candida pentru functia de primar al orasului Constanta, scrie cugetliber.ro. De 1 iunie, liberalul a impartit baloane in culorile partidului si carti de colorat cu Pinocchio copiilor, consemneaza replicaoline.ro, care titreaza intrarea in campanie electorala a lui Boroianu pentru alegerile din 2016. Cu toate acestea, PNL Constanta inca nu a decis cine va candida pentru functia de primar. Europarlamentarul Ramona Manescu figureaza si ea pe lista posibililor candidati.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Presedintele PNL Constanta este nepotul presedintelui ICR, ales in functie la propunerea PSD. Radu Boroianu este membru al PLR si nasul de cununie al presedintelui Senatului Calin Popescu Tariceanu. Acesta a fost implicat in scandalul retehnogizarii hidrocentralei Portile de Fier I si este fost ambasador, ministru si senator. Vezi in articol ce spune Robert Boroianu despre relatia sa cu presedintele ICR

Liberalii constanteni inca nu au decis cine va candida din partea PNL pentru primaria Constanta. Filiala locala a PNL a anuntat ca saptamana viitoare va derula un sondaj opinie in urma caruia va fi ales candidatul pentru alegerile din 2016, informeaza ziuadeconstanta.ro. Pe lista canditilor in competitie interna sunt patru nume: copresedintele filialei Robert Boroianu, europarlamentarul Ramona Manescu, consilierul local Iustin Fabian Roman si Ovidiu Cupsa, director al CERONAV. Fostul ministru al Transporturilor Ramona Manescu a sustinut, intr-o coferinta de presa, in luna mai, ca va intra in cursa interna daca conducerea i-o va cere.

"Daca biroul (n.r.: conducerea PNL) va considera ca sunt una dintre persoanele care ar trebui (n.r. sa intre in competitie), sigur ca voi accepta sa intru in cursa interna pentru Primaria Constanta", a declarat Ramona Manescu, potrivit ziuadeconstanta.ro.

Robert Boroianu, poza cu Alina Gorghiu

Robert Boroianu, poza cu Alina Gorghiu

Foto: Facebook

Din cei patru candidati Robert Boroianu este cel mai interesat sa candideze la functia de primar al Constantei, avand in vedere actiunile din ultima vreme ale liberalului. Zvonuri despre candidatura sa au aparut in presa locala inca din luna septembrie a anului trecut, la putin timp dupa ce aceasta a devenit presedinte al Organizatiei Municipale a PNL Constanta. Boroianu si-a anuntat intentia de candida in competitia interna inca din 20 martie, pe pagina sa de Facebook, chiar in ziua in care copresedintele PNL, Alina Gorghiu, a sustinut o conferinta de presa la Constanta. Intrebata de presa, in cadrul conferintei, daca il va sustine pe Boroianu, Gorghiu a raspuns la insistentele jurnalistilor ca abia in aceea dimineata auzise de el, dupa ce senatorul Puiu Hasotti si deputatul Gheroghe Dragomir au incercat sa raspunda in locul sau, relateaza cugetliber.ro.

Robert Boroianu a declarat pentru Hotnews ca a fost director al unei directii din cadrul Transelectrica pana in luna ianuarie. Intrebat de ce a renuntat la functie, acesta a sustinut ca si-a dorit sa vada cum functioneaza la o companie de stat, inainte sa candideze pentru functia de primar.

"Din start, de cand m-am dus la Transelectrica, m-am dus pe o perioada, din punctul meu de vedere, determinata pentru ca ma interesa sa vad, nelucrand decat in privat timp de 15 ani, cum functioneaza o companie de stat, sa inteleg mecanismul, in intentia in care imi doream sa candidez la primarie, ca si experienta din punctul asta de vedere manageriala", a precizat Boroianu.

Fluturasi cu Boroianu

Fluturasi cu Boroianu

Foto: Hotnews

Nepotul presedintelui ICR este cunoscut printre oamenii politici si cei de afaceri din Constanta, insa mai putin cunoscut celorlalti locuitori ai orasului, constata presa locala. In luna mai, Boroianu a dat mai multe interviuri pentru publicatiile si televiziunile locale, a organizat prima sa conferinta de presa, a avut o activitate intensa pe retele sociale si a trimis o scrisoare constatenilor, in care sustinea ca nu este "un politian fantoma, un candidat inventat, scos din palarie de o gasca politica" si ca intentioneaza sa candideze pentru functia de primar.

Intrebat de Hotnews de ce a tinut sa le spuna constantenilor ca nu este un politician fantoma, Boroianu a declarat ca a dorit sa se pozitioneze astfel incat locuitorii orasului Constanta sa inteleaga ca PNL nu se mai joaca si ca are un un candidat hotarat gata sa mearga pana la capat.

"Da...e buna intrebarea. Cred ca....am vrut sa ma pozitionez in asa fel incat constantenii sa inteleaga ca PNL de data asta nu se mai joaca sau ca de data asta PNL are un candidat care este hotarat sa mearga pana la capat. Cred ca asta de fapt era mesajul", a declarat Robert Boroianu.

La prima sa conferinta de presa liderul liberalilor a declarat ca "din acest moment, in Constanta exista opozitie". Prin aceasta declaratie, sustin liderii celorlalte partide de opozitie, Boroianu recunoaste colaborarea pe plan local de pana acum intre PNL si PSD, intre liderii PNL si Radu Mazare, fostul primar al orasului de la malul marii.

"Reactia pe care a avut-o si declaratia pun partidul intr-o situatie foarte proasta, recunoscand in acest fel ca cei care au fost pana acum in PNL nu au facut opozitie lui Mazare si au fost de mana cu el. Declaratia lui confirma ca USL traieste si la Constanta. Nu ai cum sa spui ca pana acum nu s-a facut opozitie. Pai, PNL unde a fost pana acum? Recunosti ca PNL nu a facut opozitie!" a declarat liderul PMP Constanta, Claudiu-Iorga Palaz, pentru replicaoline.ro.

Cea mai dura reactie la declaratia liderului liberal a venit din partea presedintelui filialei locale al Asociatiei M10, Mihai Petre.

  • "Liderii PNL se straduiesc din rasputeri sa faca uitati lungii ani de coabitare locala cu PSD, de blat politic local, de activitate zero la nivelul Consiliului Local si Judetean, de mimare a actului de opozitie, de sustinere pe fata si din culise a tandemului Mazare - Constantinescu, de sustinere activa a masinariei de vot a PSD din CLM si CJC. PNL vrea sa para ceea ce nu a fost vreme de cel putin 12 ani de zile, adica forta de opozitie. Un fel de vopsim gardul si atat. Declaratia domnului Boroianu este un fel de ecou al lui Teodor Atanasiu care minimaliza si indemna la destructurarea partidelor mai mici decat umflatul PNL. Cu alte, cuvinte, daca noi PNL, n-am facut opozitie ca ne-a placut cu PSD, inseamna ca n-a facut nimeni altcineva. Genul acesta de atitudine este extrem de paguboasa caci fara partidele astea mai mici, dar care au facut opozitie cand PNL se infratea cu PSD, domnul Boroianu nici primar nu va fi ales, si nici majoritate de dreapta in CLM nu va exista.", a replicat Mihai Petre, lider al asociatiei infintate de europarlamentarul Monica Macovei, potrivit replicaoline.ro

Boroianu spune ca declaratia lui trebuie privita in contextul ultimilor ani, referindu-se la colaborarea dintre PNL si PSD in cadrul Uniunii Social-Liberale.

"Eu am spus la conferinta de presa ca sunt de acord ca pana acum opozitia in Constanta a fost mai slaba. Asta nu inseamna ca ea nu a existat. Sa luam si contextul ultimilor ani, faptul ca am fost in USL, adica au fost niste decizii luate la nivel national. Nu puteam noi sa facem la Constanta sa facem altfel. si in contextul asta am spus ca a fost mai slaba si ca imi asum, si ca ne asumam treaba asta, doar ca lucrurile astazi stau altfel, atat am declarat. Nu ca nu a existat opozitie sau ca a existat vreun blat", a precizat presedintele PNL Constanta.

  • Legaturile lui Robert Boroianu cu PSD-ul

Potrivit unei declaratii de avere completate iunie 2014, in calitate de director directie al Transelectrica, acesta detine actiuni in valoare de 3 milioane de lei la firma Gepeto Impex SRL, societate pe care o si conduce, potrivit informatiilor prezentate pe site-ul companiei. In 2013, Consiliul Judetean Constanta, condus la aceea vreme de pesedistul Nicusor Constantinescu, atribuie un contract de 17 milioane de euro firmei Dobre&Fiii SRL, detinuta de deputatul PSD Mircea Dobre. Pentru transportul produselor deputatul PSD a ales sa subcontracteze Gepeto Impex SRL, cu toate ca aceasta are ca obiect de activitate prelucrarea produselor din carne, potrivit sursazilei.ro.

Intrebat de Hotnews daca informatiile aparute in publicatia mai sus citata despre subcontractarea firmei sale de catre societatea detinuta de deputatul PSD, Boroianu a declarat ca Gepeto Impex nu a avut nici un fel de contract de distributie cu firma Dobre&Fiii si a catalogat informatia ca fiind o inventie.

"Nu am avut nici un fel de contract de distributie sau ceva de genul acesta cu firma Dobre&Fiii pentru transport [...] Este o inventie si o tampenie, cand am vazut-o in ziar m-am amuzat. De fapt, compania Gepeto in toti anii astia, de cand functioneaza pe piata constanteana, nu a avut niciodata nici un fel de contract de distributie, de furnizare sau cum vreti sa-i spuneti dumneavoastra cu autoritatile locale, nici cu primaria,nici cu consiliul local, nici cu firmele de pe langa consiliu", sustine liderul liberalilor constanteni.

  • Legatura de rudenie intre presedintele ICR, ales la propunerea PSD, si copresedintele PNL Constanta

Robert Boroianu sustine ca este nepotul lui Radu Boroianu, insa nu are o legatura de prietenie cu acesta, intrebat fiind daca exista o legatura de rudenie intre el si presedintele ICR, dupa ce in presa locala au aparut informatia eronata potrivit carora acesta ar fi de fapt fiul lui Radu Boroianu.

"Da, am o legatura de rudenie. intradevar, parintii, bunicii sunt cei care au tinut legatura. Eu cu domnul Radu Boroianu m-am intalnit o singura data, ne-am salutat. Nu pot sa spun ca am o legatura de prietenie. Suntem rude, dar atat", a declarat liderul PNL.

Radu Boroianu l-a cununat pe Calin Popescu Tariceanu, presedinte al Senatului, cu cea de-a patra sotie, Ioana, scrie EVZ.RO. Aceeasi sursa relateaza si despre implicarea lui Radu Boroianu in retehnologizarea hidrocentralei Portile de Fier I, actiune care a dus un posibil prejudiciu statului roman de 185 de milioane de euro. Jurnalistii de la EVZ sustin ca firma elvetiana Sulzer Hydro a obtinut contractul de retehnologizare a hidrocentralei in urma lobby-ului facut de Radu Boroianu pe langa prietenului sau Calin Popescu Tariceanu, ministru industriilor la aceea vreme, care a si decis incredintarea directa a contractului catre elvetieni.

  • Radu Boroianu si omul de afaceri Dinu Patriciu

In 2006, Radu Boroianu facea parte alaturi de Calin Popescu Tariceanu, Crin Antonescu, Teodor Melescanu (fost ministru de externe in guvernul Ponta), Dinu Patriciu, Dan Radu Ruseanu(arestat la domiciliu in dosarul "Ordonanta ASF - Carpatica) si Cristian Boreanu (fost deputat PD-L) din comitetul director al Fundatiei Insitutul pentru Libera Initiativa prin care un presupus grup infractional condus la aceea vreme de omul de afaceri Dinu Patriciu a rulat mai multe sume de bani obtinute prin comiterea unor infractiuni, scrie jurnalul.ro.

Actualul presedinte al ICR este unul dintre fondatorii Casei de licitatii Artmark, fost ambasador, ministru si senator. Profilul complet al acestuia il puteti consulta aici.