Deputatii si senatorii voteaza marti, in plen reunit, pensiile speciale pentru parlamentari

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Luni, 15 iunie 2015, 14:44 Actualitate | Politic


 documente
(16 Apr 2015) PDF, 570KB
Proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor va fi dezbatut si votat marti, in plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului care are loc marti la ora 12.00, la o luna si jumatate dupa ce a depus de catre initiatori. PSD Petre Daea, unul dintre initiatori, a explicat la momentul depunerii proiectului ca legea prevede ca un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizatie speciala de peste 4.000 de lei, iar pentru un mandat va primi circa 1.500 de lei. Initiativa legislativa este inspirata, potrivit acestuia, din legea Parlamentului European.

PNL a anuntat ca va vota impotriva propunerii legislative pentru ca ar institui un sistem preferential.

"Am solicitat neintroducerea pe ordinea de zi a proiectului de modificare a Statutului deputatilor si senatorilor care prevede practic infiintarea unei pensii parlamentare speciale. Mi s-a raspuns ca, avand in vedere ca raportul este gata, trebuie introdusa pe ordinea de zi si eventual daca plenul vrea sa o scoata de pe ordinea de zi o sa o faca. Mie mi se pare ca, in ciuda unei reactii extrem de clare din partea opiniei publice, in ciuda unui evident tratament legislativ preferential pe care il manifesta coalitia majoritara, in continuare vor sa adopte aceasta propunere legislativa privitoare la pensiile parlamentarilor, chestiune cu care noi nu suntem de acord. Vom vota impotriva si ne vom opune adoptarii acestei propuneri legislative care instituie practic un sistem preferential de acordare a pensiilor pentru parlamentari", a declarat luni liderul deputatilor liberali, Ludovic Orban, la finalul Birourilor reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului.

"Intr-un fel, trebuie linistiti parlamentarii din coalitia majoritara care nu vor mai avea locuri pe liste, ca dupa ce nu vor mai fi pe liste o sa primeasca o pensie mai mare. Asta este logica de actiune a majoritatii guvernamentale", a mai spus Orban.


El a explicat atunci ca pragul minim este de 6 luni iar daca o persoana a fost parlamentar mai putin de 6 luni nu beneficiaza de indemnizatie.

"Noi ne-am inspirat din legea Parlamentului European. Este vorba de a pune in acord lucrurile. Indemnizatia unui parlamentar nu este purtatoare de spor de vechime, motiv pentru care indemnizatia existenta acum, pensia, este afectata prin acest mod de calcul. Cu alte cuvinte, daca ai o suma de 5.000 lei, la aceasta suma, un parlamentar care are 25-30 de ani vechime, beneficia de un spor de vechime. In cazul acesta nu beneficiaza. Motiv pentru care la calculul pensiei erau aeste sume deformate cu procentul pe care il influenta sporul de vechime", a mai precizat Daea.

De altfel, initatorii au anexat o sinteza care arata ce indemnizatii au parlamentarii in UE si o anexa care arata situatia statistica privind beneficiarii de legi speciale existent in plata la finele lunii august 2010, in momentul cand au fost eliminate.

Mai exact, in parlamentul european, indemnizatia lunara este de 7807 euro, varsta de pensionare este de 63 de ani, iar pensia parlamentara este de 4,5% din indemnizatia aferenta fiecarui an complet de exercitare a mandatului, fara a putea depasi 70%.

Proiectul a primit raport favorabil pe 14 mai din partea Comisiei comune privind Statutul deputatilor si senatorilor.

Proiectul de lege care modifica Statutul parlamentarului astfel incat deputatii si senatorii sa beneficieze de o indemnizatie lunara pentru activitatea de parlamentar la indeplinirea varstei standard, dupa ce aceasta calitate inceteaza, a fost depus la Camera Deputatilor pe 15 aprilie. Documentul a fost semnat initial de 255 de deputati si senatori, o parte dintre acestia insa solicitand ulterior sa isi retraga semnatura.

Este vorba de senatori Viorel Grigoras, Sebastian Grapa si Lucian Iliescu, si de deputatii Ioan Cristian Chirtes, Dumitru Pardau, Florica Chereches, Traian Dobrinescu, Vasile Varga, Horia Cristian, Maria Grecea, Vasile Horga, Nechita Adrian Oros, Dumitru Verginel Gireada, George Scarlat, Daniel Iane, Mihaite Calimente, Gheorghe Costin, Grigore Craciunescu, Ionel Viorel Blajut, Liliana Ciobanu, Maria Dragomir, Dumitru Niculescu, Ionas - Florin Urcan, Vasile Gudu, Liviu Lasa - Matiuta, Cornel-Mircea Samartinean, Razvan Condurateanu.

De altfel, desi initial erau 20 de parlamentari liberali care semnasare proiectul, singurul care si-a pastrat semnatura este deputatul Radu Zlati.

Zlati a anuntat ca va vota pentru acest proiect, dupa ce in sedinta comisiei a fost adoptat un amendament pe care l-a initiat si care prevede ca deputatii si senatorii care au fost condamnati definitiv pentru o infractiune de coruptie nu beneficiaza de indemnizatie.

Potrivit acestui raport al Comisiei de stat, "cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputatilor si al Senatului si se plateste de acestea.

"Din perspectiva rolului ce il are Parlamentul, se desprinde gradul sporit de responsabilitate in respectarea si indeplinirea intereselor cetatenilor, prin interzicerea deputatilor si senatorilor de a exercita orice alta functie de autoritate publica sau activitate comerciala incompatibila cu statutul de parlamentar, astfel, acordarea dreptului la indemnizatia pentru limita de varsta apare ca o necesitate ce isi are esenta in statutul parlamentar care impune anumite criterii specifice activitatii indeplinite de parlamentari, in exercitarea mandatului," se arata in expunerea de motive.

Printre motivele invocate se numara "cresterea calitatii performantei Parlamentului prin profesionalizarea acestora ca urmare a crestereii atractivitatii si motivarea specialistilor din diferite domenii atat din sectorul public cat si privat sa candideze la alegerile Parlamentare" sau "eliminarea discrimanrii dintre parlamentari, carora li s-au taiat pensiile cu caracter specific functiei, in august 2010 si celelalte categorii de pensii speciale carora li s-au intregit pensiile (aviatori, personal diplomatic si consular partial) sau care au deja intiiative legislative aflat in dezbatere parlamentara (Curtea de Conturi, personalul diplomatic si consular partial, functionari publici parlamentari, grefieri).

Proiectul depus la Camera Deputatilor contine o anexa in care se prezinta o sinteza privind indemnizatiile parlamentarilor, varsta de pensionare/cuantumul pensiei din unele tari ale Uniunii Europene.


Ce presupune acest proiect:

(1)Deputatii si senatorii care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare au dreptul, la sfarsitul mandatului, la indemnizatie pentru limita de varsta.
(2)De indemnizatie beneficiaza si deputatii si senatorii care au avut anterior prezenti legi calitatea de parlamentar, daca se indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare
(3)Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55 din indeminzatia bruta lunara aflata in plata.
(4)Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta prevazut la alin (2) se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara realizata in luna anterioara solicitarii de catre un deputat/senator aflat in exercitarea mandatului, corespunzator fiecarui an de mandat,in limita a maximum trei mandate
.
(5)Pentru mandate incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de 6 luni de activitate parlamentara.
(6)Indemnizatia pentru limita de varsta se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza sau se indexeaza indemnizatia bruta lunara a unui deputat/senator aflat in exercitarea mandatului, cu aceeasi data.
(7)Indemnizatia pentru limita de varsta de cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum si cu orice alte venituri realizate.
(8)Indemnizatia pentru limita de varsta este supusa impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate.
(9)Cuantmul indemnizatiei pentru limita de varsta se suporta din bugetul de stat.
(10)Cererea pentru acordarea indemnizatiei pentru limita de varsta se depune la secretariatul General al Camerei Deputatilor sau Senatului, dupa caz.
(11)Indemnizatia pentru limita de varsta se acorda incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.

Proiect de Lege Pensii Speciale ParlamentariCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1935 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  INCA O Zi de Marti..si mai NEAGRA (Luni, 15 iunie 2015, 14:52)

  un domn [utilizator]

  penali parlamentari sau parlamentari penali...vor muieti is posmagii
  • -3 (3 voturi)    
   Cu cat e pensia mai mare, in limitele (Luni, 15 iunie 2015, 16:52)

   andreitr [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   decentei, cu atat e tentatia coruptiei mai mica. Atunci nu ne vor mai putea spune ca au furat ca n-aveau bani...
 • +7 (7 voturi)    
  ce suspans... (Luni, 15 iunie 2015, 15:05)

  liviu_ [utilizator]

  ma intreb ce o sa voteze....

  oare eu daca as putea vota ce pensie sa primesc la batranete as vota una mare sau una mica?!
 • +4 (4 voturi)    
  Nu stiu ce sa zic (Luni, 15 iunie 2015, 15:43)

  midufi [utilizator]

  hoti, pungasi, derbedei, talhari...
  Probabil toate se pot aplica parlamentarilor nostri dragi
 • +6 (6 voturi)    
  Ce au făcut pentru noi ? (Luni, 15 iunie 2015, 15:59)

  gexim [anonim]

  Stau si mă-ntreb ce au făcut acești parlamentari pentru românii de rând,ca să-și merite aceste pensii ?
  Noi pulimea ruptă-n cur și-n coate suportăm tot !
  Taxe și impozite mărite,benzină la prețul cel mai mare,salarii cât mai mici etc.
  Un privat te încadrează pe cartea de muncă cu două ore, iar tu ca un sclav pe plantație, faci zece și douăsprăzece.
  Noi ce pensie luăm ?
  Care-i dreptul nostru,în acestei economii care ”bubuie”?
  Majoritatea în privat fac acest joc murdar,voi ce faceți?
  Voi vă faceți pensii mărite iar alții nu au bani de-o pâine !
 • +5 (5 voturi)    
  Nesimtirea nu are limite (Luni, 15 iunie 2015, 16:24)

  mache [anonim]

  Mai intai sa aduca pensile, salariul minim, indemnizatiile copiilor, salariile medicilor, ale profesorilor, ale politistilor, ale moilitarilor la nivelul celor din UE si apoi sa le mareasca si pe ale lor la nivelul celor din UE. Nesimtirea nu are limite.
 • 0 (4 voturi)    
  Eu vs Romania (Luni, 15 iunie 2015, 16:56)

  strutul [utilizator]

  1) Socoteli
  - In Parlamentul European se acorda 4,5% / an (adica 0,375% / luna) (cf Hotnews).
  - In proiect scrie ca in Parlamentul European se acorda 3,5% / an (adica 0,2917% / luna)
  - Parlamentarii romani propun 0,55% / luna.
  2) Conflict de interese: nu e conflict de interese ca parlamentarii isi propun beneficii :D
  3) Nu au precizat sursa!
  4) Solutia: din sumele care le primesc sa li se retina cota aferenta pentru pensii!
 • +4 (4 voturi)    
  parlamentarii ar merita si un drum gratuit (Luni, 15 iunie 2015, 17:04)

  __alex__ [utilizator]

  la Targoviste. Doar dusul.
 • +2 (2 voturi)    
  ordinari (Luni, 15 iunie 2015, 17:54)

  mititica [utilizator]

  ce a-ti facut voi ? ''lucrati'' 3 zile pe saptamina....aveti 4 vacante pe an.....ce faceti voi sa meritati pensii speciale?.....dna-ul e dupa voi -nu mai fugiti asa de repede ca oricum va ajunge.....scirbelor
 • +2 (2 voturi)    
  Trebuie sa votam un alt parlament. Acum! (Luni, 15 iunie 2015, 18:07)

  vali veterinarul [anonim]

  Tatal meu, dupa 50 de ani de munca (veterinar), de dimineata pana seara, sef de ferma la 20 de ani are o pensie de 1100 lei. Astia isi voteaza 1500 pentru ca au frecat menta 4 ani. Noi, generatia decreteilor, 40-45 de ani nu vom avea pensii deloc din multe motive. Unul din ele este ca din banii care se strang trebuie sa se dea la tot felul de capuse precum onor parlamentarii.
 • +3 (3 voturi)    
  Tara este bogata, are de unde sa dea! (Marţi, 16 iunie 2015, 7:30)

  hotnewsfil [utilizator]

  Ca sa se indeplineasca aceasta indatorire istorica, catre 'hraparetii-hulpavii' cei mai reprezentativi, se va mai taia o ciosvanta din bugetul tarii destinat investitiilor, pana cand, in curand, nu va ramane decat 'un ciot sec' din acest capitol-bugetar.
 • +2 (2 voturi)    
  Pensii parlamentari (Marţi, 16 iunie 2015, 9:48)

  SCS [utilizator]

  nu stiu daca parlamentarii nostri ccepta sugestii dar una ar fi tot de inspiratie europeana ca si pensia lor sa vada si de alte salarizari si pensii ,gen medic, proofesor etc...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by