Copresedintele PNL Vasile Blaga a declarat, dupa respingerea motiunii de cenzura in Parlament, ca in sedinta de luni a formatiunii vor fi analizate cazurile liberalilor care au absentat, adaugand ca sunt parlamentari care activeaza in grupurile PNL, dar pe care partidul nu se mai poate baza, acesta dand exemplul senatorilor Varujan Vosganian si Tudor Chiuariu, relateaza Agerpres.

Vasile BlagaFoto: Agerpres

"Cinci (parlamentari PNL au absentat - n.r.) pentru ca au fost doi semnatari, domnul Fenechiu si inca un coleg de-al domniei sale, care au semnat motiunea si nu au fost la vot. A fost un vot mai putin in Senat, patru in Camera. Sigur ca sunt doua voturi motivate, oamenii sunt in spital cu probleme complicate, dar luni vom avea o sedinta si vom analiza toate situatiile astea pentru ca intr-adevar sunt si colegi care figureaza in grupul nostru parlamentar - domnul Vosganian, domnul Chiuariu, dar este clar ca nu ne putem baza in continuare pe dansii", a declarat Blaga, la Parlament.

Intrebat daca rezultatul motiunii de cenzura reprezinta si un esec al negocierilor purtate de catre liberali cu parlamentarii UDMR, Vasile Blaga a precizat ca Uniunea se teme de pragul de 5% si de aceea tema motiunii "nu le-a placut".

"Nu, deloc. Discutia a fost cu UDMR. Pozitia UDMR fata de Victor Ponta este foarte clara. A fost, as spune, uneori mai clara decat a unora dintre colegii mei, nu? O stiti foarte bine. Nu le-a placut, probabil, tema motiunii de cenzura, dansii avand acea problema cu pragul electoral de 5% si tocmai de aceea am fost de acord toate partidele parlamentare ca sa existe si pragul alternativ de peste 20% in patru judete daca nu indeplinesti pragul de 5%. Deci le este frica de acest prag electoral", a adaugat Blaga.

Acesta a subliniat totodata faptul ca "oricand, chiar si PSD poate gasi un premier mai bun" decat Victor Ponta.

"Cred ca domnul premier nu face altceva decat sa isi prelungeasca agonia pentru ca Romania este in criza, iar criza a fost provocata de dansul si este amplificata, zi de zi, de dansul. (...) Nu a invatat nimic de la premierul moldovean, care pentru mult mai putin lucru si-a dat azi demisia. Mai mult, am vazut ca face comparatii sinistre intre ce este intre R. Moldova si ce este in Romania. Nimeni nu-si doreste si nu si-a dorit o criza in R. Moldova, dar iata un premier responsabil. Romania nu este in aceeasi situatie, nu sta Romania in Victor Ponta. Oricand, chiar si PSD poate gasi un premier mai bun decat domnia sa", a mai spus Vasile Blaga.

Plenul comun al Camerei Deputatilor si Senatului a respins vineri motiunea de cenzura initiata de PNL, intitulata "Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu este o lozinca!", cu 194 de voturi "pentru" si 13 "impotriva". Pentru a trece, motiunea trebuia sa intruneasca 278 de voturi favorabile.