Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit joi, la Bruxelles, cu premierul britanic David Cameron. Seful statului participa, miercuri si joi, la Bruxelles, la Summitul Uniunea Europeana - Comunitatea Statelor Latino - Americane si Caraibiene (UE-CELAC). "Cum merg lucrurile? Sunteti ocupati?", a intrebat David Cameron, la intalnire, potrivit imaginilor publicate de Administratia Prezidentiala. "Lucrurile nu merg deloc rau, dar suntem ocupati", a raspuns presedintele Iohannis, potrivit Agerpres.

Seful statului a afirmat, intr-o declaratie de presa, ca intalnirea cu David Cameron a avut loc la solicitarea partii britanice, iar discutiile au fost legate de procesul de renegociere a apartenentei Marii Britanii la Uniunea Europeana.

Klaus Iohannis a declarat joi ca a sustinut, la summitul UE-CELAC de la Bruxelles, necesitatea de schimbare a mecanismelor de cooperare interregionala pentru a mentine eficienta conlucrarea intre Europa si America Latina.

"Am sustinut in cadrul dezbaterilor aceasta necesitate de schimbare, de actualizare a mecanismelor de cooperare interregionala, pentru a mentine eficienta conlucrarea intre cele doua continente ca instrument strategic nu doar pentru acest proces, ci si pentru o actiune mai activa, mai concertata in rezolvarea problemelor globale. Pozitia si punctele de vedere exprimate de Romania se regasesc in concluziile summitului", a spus Iohannis, la Bruxelles, unde a participat la Summitul Uniunea Europeana - Comunitatea Statelor Latino - Americane si Caraibiene (UE-CELAC).

El a precizat ca summitul s-a desfasurat in conditiile in care a devenit evidenta necesitatea unei adaptari a mecanismelor de cooperare interregionala la contextul actual international si global. Seful statului a spus ca s-a discutat si despre nevoia identificarii de solutii inovative in cadrul unui parteneriat echilibrat si echitabil pentru provocari globale, dezvoltarea durabila si dezvoltarea post 2015, incheierea si modernizarea acordurilor comerciale bi si multilaterale, eradicarea saraciei, lupta impotriva schimbarilor climatice.

De asemenea, Iohannis a precizat ca au fost adoptate doua declaratii comune, una politica si una de principii, care stabilesc bazele parteneriatului interregional, cat si un plan de actiune pentru implementarea declaratiei de principii, care presupune initiative comune in domenii precum cercetarea si tehnologia informatiilor, incluziunea sociala, dezvoltarea urbana si imigratia.

Seful statului a mai declarat, legat de intalnirea cu David Cameron, ca preocuparea acestuia este ca in cadrul liberei circulatii sunt multe persoane care solicita beneficii sociale, Klaus Iohannis propunand un proces de reflectie, cum se poate desparti dreptul la libera miscare de cel la beneficii.

"Prim-ministrul britanic mi-a prezentat obiectivele pe care le urmareste in acest proces. Acestea se refera, in principal, la cresterea legitimitatii democratice a Uniunii, in primul rand la acordarea de puteri sporite parlamentelor nationale, consolidarea competitivitatii Uniunii Europene, asigurarea echilibrului intre statele membre al zonei euro si cele din afara zonei euro, precum si la libera circulatie a cetatenilor Uniunii Europene si limitarea accesului la beneficiul social pentru acestia. Eu am sustinut ca locul Regatului Unit este clar in interiorul Uniunii Europene. O eventuala iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana ar rezulta intr-o slabire, pe de-o parte, a Uniunii Europene, pe de cealalta parte, a Marii Britanii. Nu poate fi, dupa parerea mea - si acest lucrul l-am subliniat foarte clar -, nu poate fi pus in discutie dreptul fundamental la libera circulatie a persoanelor in Uniunea Europeana. Este libertatea de miscare a fortei de munca, unul dintre principiile de baza ale Uniunii Europene, si am subliniat ca asigurarea egalitatii de tratament intre toti cetatenii Uniunii Europene este fundamentala si trebuie garantata. Am subliniat, de asemenea, faptul ca, in analiza noastra, solutiile care sa raspunda preocuparilor britanice nu reclama schimbari in tratatele Uniunii", a precizat Iohannis.

Seful statului a mai spus, raspunzand unei intrebari, ca nu a fost discutia centrata pe cetatenii romani sau originari din Romania in aceasta chestiune, insa s-a discutat destul de mult pe tema acestui drept fundamental al liberei circulatii a fortei de munca in UE.

"Preocuparea prim-ministrului Cameron este, nu neaparat legata de acest drept, si chiar a subliniat ca, dupa parerea lui, acest drept este un drept castigat si trebuie pastrat, ci faptul ca, in cadrul acestei miscari sunt, totusi, foarte multe persoane care solicita beneficii sociale si aici apare problema. Iar, in acest context, eu am propus sa incepem un proces de reflectie cum putem sa despartim dreptul la libera miscare de dreptul la beneficii sociale si cum poate fi acest lucru pus in acord cu toate statele membre", a mentionat Iohannis.

Presedintele a adaugat ca a constatat "cu bucurie" si a subliniat acest lucru, ca David Cameron "a venit din proprie initiativa cu afirmatia de acceptare a dreptului la libera circulatie a persoanelor in cadrul Uniunii Europene, fiind preocupat (...) de partea financiara, de beneficii sociale".

"Nu este simplu, nu a spus nimeni ca este simplu, dar, dupa parerea mea, in acest mod putem sa rezolvam problema fiindca ati vazut si in Italia, si in Germania si, sigur, in Marea Britanie, problema fundamentala nu a fost ca romanii s-au dus acolo sa munceasca. Acesta e un lucru care a fost acceptat tacit de tarile respective si eu mi-am permis de fiecare data in relatia bilaterala sa subliniez ca pentru Romania este oarecum o pierdere ca forta de munca calificata merge in alta parte si munceste acolo, dar nu asta a fost problema. Ci problema a fost ca sunt, totusi, oameni care merg acolo pentru a beneficia de anumite drepturi sociale, mai exact de ajutor de somaj, fara sa fi muncit in tara respectiva. Sigur, tratatele Uniunii spun ca toti cetatenii trebuie tratati egal si, daca cetatenii originari din acea tara beneficiaza de ajutor de somaj, atunci au fost unii care au speculat exact acest lucru si s-au dus pentru ajutorul de somaj acolo. Lucru care deranjeaza si politic si putem sa intelegem acest lucru. Dar nu vreau ca din acest motiv, fiindca unii beneficiaza poate un pic pe nedrept de anumite beneficii sociale, sa punem sub semnul intrebarii dreptul la libera circulatie a fortei de munca", a mai spus Klaus Iohannis.

Potrivit presedintelui, "nu este chiar asa simplu tocmai datorita principiului tratamentului egal". "Daca vorbim de o tara x, nu vreau sa nominalizez acum, unde si la noi, de exemplu, cine intra in somaj are dreptul la o alocatie de somaj. Ei nu vor sa dea, de fapt, aceasta alocatie decat celor care au muncit deja o anumita perioada de timp in tara respectiva, ori asta introduce o inegalitate in tratament. Deci, aici e problema juridica", a explicat el.

David Cameron a avut o discutie si cu presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, iar joi mai are programate intalniri cu sefii de stat sau de guvern din Belgia, Finlanda si Spania.

In cadrul demersului pentru obtinerea de sprijin in vederea renegocierii termenilor apartenentei Marii Britanii la UE, premierul David Cameron va avea la Bruxelles, in marja summitului UE-CELAC (Comunitatea Statelor Americii Latine si din Caraibe), intrevederi cu mai multi lideri europeni, printre care si presedintele roman Klaus Iohannis, scria miercuri publicatia Daily Mail.

Dupa ce a efectuat un turneu in mai multe capitale europene - Berlin, Paris si Varsovia - premierul britanic a declarat, la sosirea la Bruxelles, ca deocamdata este "multumit" de progresele inregistrate in demersul sau de renegociere a raporturilor tarii sale cu UE, ce are ca etapa finala organizarea - nu mai tarziu de 2017 - a unui referendum in care britanicii sa decida daca mai vor sa ramana in blocul comunitar.