Liderul deputatilor PSD, Marian Neacsu, a sesizat Biroul permanent al Camerei Deputatilor in legatura cu alegerea, in 2010, ca judecator la Curtea Constitutionala a lui Mircea Minea, desi, cu cateva zile inainte de acel moment, plenul comun votase un alt candidat, si anume pe Valer Dorneanu, propus de PSD. Acesta invoca decizia Curtii Constitutionale din cazul votului la Dan Sova, afirmand ca in 2010 Valer Dorneanu fusese votat cu majoritate simpla, iar votul a fost considerat neconstitutional.

"Este vorba despre faptul ca, prin Decizia CCR 989/ 2008, s-a statuat ca votul majoritatii membrilor prezenti in fiecare camera este cel care are rolul determinant in adoptarea unei hotarari. In 14 iunie 2010, a fost supus votului Valer Dorneanu ca judecator al Curtii Constitutionale si a intrunit majoritatea simpla ceruta de lege. Cu toate acestea, nu a fost declarat ales judecator al CCR, iar, peste cateva zile, majoritatea care era la momentul respectiv a cerut sa se reia votul pentru un alt candidat, Minea Mircea, care, dupa repetarea votului, a obtinut majoritatea simpla de asemenea si a fost declarat judecator ales la CCR", a spus secretarul Camerei Deputatilor, Niculae Mircovici, dupa sedinta de miercuri a Biroului permanent al Camerei, citat de Agerpres.

El a adaugat ca acest caz este asemanator cu cel al senatorului Dan Sova, iar cel care a facut sesizarea, Marian Neacsu, considera, interpretand deciziile Curtii, ca si alegerea judecatorului Valer Dorneanu la momentul respectiv era legala si nu mai trebuia supus la vot alt candidat.

Sesizarea a fost trimisa de catre Biroul permanent la Comisia juridica pentru a da un punct de vedere cu privire la acest subiect in interval de o saptamana, iar, dupa acest raspuns, urmeaza sa fie sesizata Curtea Constitutionala, in functie de punctul de vedere al Comisiei juridice, a mai spus Mircovici.

La CCR sunt noua judecatori - trei sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de Presedintele Romaniei. Componenta Curtii se innoieste cu o treime din numarul judecatorilor din 3 in 3 ani, fiecare din autoritatile competente sa efectueze numirile desemnand cate un judecator. Aplicarea acestui sistem de innoire periodica a fost asigurata, la infiintarea Curtii, prin numirea primilor judecatori pe durate de 3, 6 si 9 ani, pentru fiecare din aceste durate fiind desemnat, in mod corespunzator, cate un judecator din fiecare grupa.

In prezent, acestia sunt:

  •     Presedinte Augustin Zegrean
  •     Judecator Valer Dorneanu
  •     Judecator Petre Lazaroiu
  •     Judecator Mircea Stefan Minea
  •     Judecator Daniel-Marius Morar
  •     Judecator Mona-Maria Pivniceru
  •     Judecator Puskas Valentin-Zoltan
  •     Judecator Simona-Maya Teodoroiu
  •     Judecator Tudorel Toader