Parlamentul Romaniei incearca sa impiedice justitia "sa isi indeplineasca in ceea ce priveste anchetarea faptelor penale de care este acuzat prim-ministrul Romaniei, Victor Ponta", iar "reprezentantii guvernului nu ar trebui sa se foloseasca de majoritatea parlamentara pentru propriul interes", declara presedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, care se declara "revoltat" de aceasta situatie. Daul atrage atentia ca "Parlamentul nu ar trebui sa fie niciodata un obstacol in calea infaptuirii justitiei" si considera ca "Este inacceptabil ca ministrul Justitiei si prim-ministrul unui stat membru al Uniunii Europene sa ameninte protestarii pasnici cu sanctiuni penale."

Redam integral declaratia presedintelui Partidului Popular European, Joseph Daul:

"Suntem revoltati de tentativele Comisiei Juridice a Parlamentului Romaniei de a impiedica justitia sa isi indeplineasca atributiile in ceea ce priveste anchetarea faptelor penale de care este acuzat prim-ministrul Romaniei, Victor Ponta. Ne asteptam ca plenul Parlamentului Romaniei sa ofere posibilitatea procurorilor de a continua investigatiile fata de prim-ministrul Victor Ponta. Parlamentul nu ar trebui sa fie niciodata un obstacol in calea infaptuirii justitiei. De asemenea, reprezentantii guvernului nu ar trebui sa se foloseasca de majoritatea parlamentara pentru propriul interes. Vom monitoriza cu atentie angajamentul Guvernului Romaniei de a respecta domnia legii si independenta justitiei, precum si de a combate cu fermitate coruptia din Romania.

Este inacceptabil ca ministrul Justitiei si prim-ministrul unui stat membru al Uniunii Europene sa ameninte protestarii pasnici cu sanctiuni penale. Libertatea de expresie este garantata in Uniunea Europeana. Oamenii care vor sa isi exprime public nemultumirile fata de un prim-ministru acuzat oficial de fapte grave de coruptie nu trebuie impiedicati sa faca acest lucru. Facem apel la autoritatile locale sa autorizeze orice forma de exprimare pasnica a cetatenilor din Romania."

Pe 5 iunie, procurorii DNA au dispus efectuarea urmaririi penale fata de prim-ministrul Romaniei, Victor Ponta, pentru complicitate la evaziune fiscala in forma continuata, spalare de bani, 17 cazuri de falsuri in inscrisuri sub semnatura privata si trei cazuri de conflict de interese. Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, i-a cerut public demisia prim-ministrului Victor Ponta, primind insa refuzul liderului Guvernului Romaniei. In data de 8 iunie 2015, Comisia juridica a Camerei Deputatilor din Parlamentului Romaniei a votat impotriva inceperii urmarii penale a prim-ministrului Victor Ponta. Votul final in plenul Parlamentului este programat in data de 9 iunie 2015.