Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, i-a avertizat luni, in sedinta Comitetului Executiv al partidului, pe cei din PNL ca va depune o plangere penala la procurorul general al Romaniei in cazul in care Opozitia va chema oamenii sa iasa in strada pentru a manifesta fata de actualul guvern.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Vreau sa va rog sa facem un apel foarte hotarat la responsabilitate catre cei din PNL-PDL. Cred ca intr-o democratie lucrurile nu se transeaza in strada, prin forta. Si nu vreau sa fim pusi in aceasta situatie. Am inteles ca ei aduc 1.000 de oameni, noi putem aduce 10.000. Daca ei pot sa aduca 10.000, noi putem aduce 100.000, dar cred ca este cea mai mare greseala pe care poate sa o faca Romania in acest moment.

Fac un apel la ultimul dram de minte pe care sper ca il mai au dl Blaga si dna Gorghiu, sa inteleaga ca nu poti sa dai foc unei tari si ca ne vom adresa procurorului general al Romaniei cu sesizare penala pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 397 alin. (2) din Codul penal. Si procurorul general, conform procedurii, ca si la mine, ii declara suspecti si ii cerceteaza. Si vedem atunci daca le mai place sa faca politica din justitie. Putem sa facem acest lucru, sper sa nu fie cazul", a spus Ponta in debutul sedintei Comitetului Executiv National extraordinar al PSD.

Ce prevede articolul din Codul Penal invocat de Ponta:

ART. 397 din Codul Penal (2)"Intreprinderea de actiuni violente impotriva persoanelor sau bunurilor savarsite de mai multe persoane impreuna, in scopul schimbarii ordinii constitutionale ori al ingreunarii sau impiedicarii exercitarii puterii de stat, daca se pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi".

La sedinta CEx a PSD sunt prezenti, in afara de liderii PSD, presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu, presedintele UNPR Gabriel Oprea si presedintele PC Daniel Constantin.

Declaratiile lui Victor Ponta in sedinta PSD:

  • Va supun atentiei trei lucruri importante: Daca exista in continuare foarte clar, si eu cred ca exista, dorinta de a continua o guvernare buna si de a spune un lucru foarte clar: vrem sa traim intr-o tara in care guvernele nu se schimba decat pe cale legala si constitutionala, adica prin alegeri sau prin vot in Parlament, nu prin actiunea unui procuror, nu prin alte metode, care reprezinta lovitura de stat daca s-ar aplica, ci doar prin metodele constitutionale
  • Daca exista sprijinul pentru asa ceva, sunt gata sa continui sa ma bat, alaturi de dvs, pana la capat. De altfel, vineri avem motiunea de cenzura si cred ca atunci se va vedea daca exista alta majoritate. E foarte clar ca nu exista
  • Al doilea lucru pe care vreau sa vi-l propun este legat de faptul ca noi, toti cei prezenti aici, avem obligatia sa sprijinim o justitie independenta si avem si obligatia sa indreptam acolo unde sunt probleme de abuzuri, si e vorba de cetatenii tarii, nu de noi. Noi, alegandu-ne viata politica, ne-am ales si riscurile de rigoare. E vorba de cetateni simpli care nu au puterea si avantajul pe care il am eu acum de a vorbi in fata atator oameni puternici care stiu ce inseamna batalia
  • Al treilea lucru, vreau sa va rog sa facem un apel foarte hotarat la responsabilitate catre cei din PNL-PDL. Cred ca intr-o democratie lucrurile nu se transeaza in strada, prin forta. Si nu vreau sa fim pusi in aceasta situatie. Am inteles ca ei aduc 1.000 de oameni, noi putem sa aducem 10.000. Daca ei pot sa aduca 10.000, noi putem sa aducem 100.000, dar cred ca este cea mai mare greseala pe care poate sa o faca Romania in acest moment.
  • Fac un apel la ultimul dram de minte pe care sper ca il mai au dl Blaga si dna Gorghiu, sa inteleaga ca nu poti sa dai foc unei tari si ca ne vom adresa procurorului general al Romaniei cu sesizare penala pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 397 alin. (2) din Codul penal. Si procurorul general, conform procedurii, ca si la mine, ii declara suspecti si ii cerceteaza. Si vedem atunci daca le mai place sa faca politica din justitie. Putem sa facem acest lucru, sper sa nu fie cazul

Vinerea trecuta, Vasile Blaga, copresedinte al PNL, i-a cerut demisia premierului Victor Ponta si a anuntat ca in ziua dezbaterii motiunii de cenzura, programata pentru vineri, liberalii vor organiza un lant uman in jurul Palatului Parlamentului.

Premierul Victor Ponta este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor in dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi savarsit in perioada in care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputatilor avizarea urmaririi penale pe numele premierului si pentru conflict de interese.