Fostul presedinte Traian Basescu s-a declarat surprins, miercuri, de numarul mare de parlamentari liberali care au lipsit de la votul dat in Senat in cazul Sova, sustinand ca acest lucru arata ''o intelegere'', potrivit Agerpres.

'Ce ma surprinde este numarul mare de absenti de la PNL, ceea ce arata ca de fapt o intelegere a existat. 11 absenti este mult prea mult pentru un vot atat de important care a dat masura relatiei Parlament - Justitie. Am facut si ieri comparatie cum au fost tratati unii parlamentari, cum au fost tratati altii. Eu nu reprosez relatia din interiorul Parlamentului cand pentru un parlamentar cu trei cereri de arestare se voteaza toate in cateva ore si vin la munca duminica si pentru altul de trei luni pana la urma se da un vot impotriva prezentarii parlamentarului in fata Justitiei. (...) Eu judec relatia Parlament - Justitie, nu Parlament cu parlamentari'', a afirmat Basescu, la iesirea de la sediul PMP.

El a spus ca ''scutul'' parlamentarilor in cazul Sova este de fapt ''o noua marte neagra'', aratand ca daca liberalii ar fi avut in Senat opt oameni in plus votul ar fi fost altul.

''Exista altceva aici care mie mi se pare infinit mai grav. Ipocrizia politicienilor din cele doua partide. Daca PNL venea nu cu 11, cu 8 oameni in plus era 72 la 74. Ceea ce il lasa pe dl Sova sa mearga in fata justitiei. Scutul acesta este de fapt o noua marte neagra, scutul facut de parlamentari in jurul lui Sova, si este semnalul definitiv al razboiului deschis de clasa politica impotriva Justitiei. (...) Si eu am nemultumirile mele legate de unele derapaje, de unele exagerari, de spectacolul facut uneori de structuri ale justitiei, dar de aici pana la a trece la demolarea justitiei este cale lunga'', a sustinut fostul presedinte.

In opinia sa, Justitia ''se afla intr-un moment de cumpana'', iar politicienii ''vor sa o aduca inapoi sub control, intr-o intelegere (...) nescrisa dar reala, intr-o intelegere intre PSD si PNL''.

''Justitia are probleme, ele sunt parte a unui proces de consolidare a justitiei care trebuie sa continue si nu care trebuie sa fie intrerupt. Justitia a facut progrese enorme din 2004 in 2014, iar problemele pe care le are sunt probleme care trebuie duse mai departe pana la diminuarea lor, dar nu distrugerea justitiei'', a adaugat Traian Basescu.

Referindu-se la cazul Mariana Rarinca, el a sustinut ca, daca ar fi fost presedintele tarii, ar fi felicitat judecatorii care au adus noi probe in proces, probe care au permis achitarea femeii.

''Eu, dupa ce constatam eroarea, as fi iesit la tribuna, as fi spus ii felicit pe judecatorii care (...) au adus noi probe in proces, care au permis achitarea dnei Rarinca. Si asta probeaza ca sistemul de justitie este independent. Cred ca aici as fi inchis subiectul cu scuzele de rigoare fata de dna Rarinca. Si ar fi fost cu totul altceva. Cel putin cred ca asa trebuia solutionata problema, pentru ca altfel intram intr-o mare contradictie. Ne-am obisnuit sa spunem: ''nu comentam'' sau ''nu atacam deciziile definitive ale justitiei'' si cred ca trebuie sa ramanem la acest principiu chiar daca acest principiu inseamna si niste costuri'', a detaliat Basescu.

Totodata, el a criticat modul in care presedintele Klaus Iohannis a comentat decizia senatorilor in cazul Sova.

''Un presedinte trebuie sa profite de modul cum este ales si mai ales, la inceput de mandat, de popularitatea pe care o are pentru a da mesaje directe in spatiul public. In rest, modalitatea pe care a ales-o dl Iohannis nu este problema mea. Modul cum eu o faceam, stiti foarte bine. Nu numai cand eram foarte popular, si cand eram destul de nepopular am procedat la fel, pentru ca mi se parea ca romanii trebuie sa stie punctul de vedere al presedintelui, a explicat Basescu.

Marti, cererea ministrului Justitiei privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a social-democratului Dan Sova a fost respinsa de Senat, dupa reluarea votului in urma deciziei CCR care a declarat neconstitutionala hotararea Camerei superioare a Parlamentului privind votul exprimat in 25 martie pe acest caz. Senatorii s-au pronuntat prin vot secret cu bile, in favoarea cererii fiind exprimate 66 de voturi, iar 72 de senatori au votat impotriva incuviintarii cererii ministrului Justitiei. Doua voturi au fost anulate.

Imediat dupa vot, presedintele Klaus Iohannis a scris, pe Facebook, ca atunci cand este vorba de statul de drept, este din ce in ce mai greu de lucrat cu actualul Parlament si cu actuala majoritate. 'Constat, din pacate, ca, prin votul dat astazi in Senat, Parlamentul persevereaza in a obstructiona procesele din justitie, apeland la tertipuri procedurale. Atunci cand este vorba de statul de drept, este din ce in ce mai greu de lucrat cu acest Parlament si aceasta majoritate', a scris Iohannis.