Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a spus asistentului secretarului american de stat pentru afaceri europene si euroasiatice, Hoyt Yee, ca procesul de restituire a proprietatilor stagneaza in Romania, potrivit Transindex.ro.

Kelemen Hunor, care efectueaza o vizita de trei zile in SUA, la invitatie Hungarian Human Rights Foundation (HHRF), a mai spus ca recenta comdamnare a deputatului Marko Attila reprezinta inceputul unui proces periculos de restauratie, sub masca luptei anticoruptie, si a afirmat ca parteneriatul dintre SUA si Romania include, pe langa chestiunile de securitate, si problematica respectarii drepturilor minoritatilor.

"De aceea, credem ca SUA trebuie sa continue sa acorde o atentie speciala la ce se intampla in Romania", a spus Hunor, arata Transindex.hu.

Potrivit sursei citate, diplomatul american a declarat ca SUA vor continua sa monitorizeze evenimentele din Romania si ca este importanta aplicarea imediata a legislatiei in materie de restituire a proprietatilor.

Deputatul UDMR Marko Attila Gabor a fost condamnat definitiv, la finele anului trecut, la trei ani de inchisoare cu suspendare in procesul in care este judecat pentru abuz in serviciu intr-un dosar privind restituirea unor imobile.

Procurorii au stabilit ca in anul 2002 cei trei au facut parte din comisia speciala de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania, infiintata in baza OUG 83/1999. Cei trei acuzati au intocmit, in 14 mai 2002, o nota de constatare in care au aratat, contrar realitatii, ca un imobil situat in municipiul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfantu Gheorghe si l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul in discutie a avut destinatia de scoala din momentul edificarii constructiei si includea doua institutii de invatamant: Liceul Teoretic "Szekely Miko" Sfantu Gheorghe si Liceul Teologic Reformat.

De asemenea, in cursul lunii aprilie 2002, Ministerul Administratiei Publice stabilise ca imobilul respectiv nu putea fi retrocedat in baza OUG 83/1999. In principal, retrocedarea s-a facut in baza unui extras de carte funciara nevalabil, emis in 1990, cat si a Cartii Funciare care nu avea traducere autorizata in limba romana, documente care fusesera depuse in fotocopie de Eparhia Reformata din Ardeal.

Prin aceste fapte, acuzatii ar fi prejudiciat statul roman cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentand valoarea imobilului. Conform sentintei pronuntate de Judecatoria Buzau si publicate pe portalul instantelor de judecata, "partea vatamata Municipiul Sfantul Gheorghe nu s-a constituit parte civila, prejudiciul nefiind acoperit".