In Romania, 27% dintre copiii care ar trebui sa frecventeze scoala nu sunt cuprinsi in sistemul de educatie, sustine vicepresedintele PNL Raluca Turcan, care citeaza date furnizate de catre Institutul National de Statistica. Aceasta avertizeaza ca 19.000 de copii (9%) lipsesc anul acesta de la clasa pregatitoare. "Cand Ponta spune ca toti copiii au smartphone-uri si acces la internet, atunci trebuie sa raspunda clar si la intrebarea: unde sunt acesti copii?", spune Turcan.

Raluca TurcanFoto: Agerpres

Deputatul liberal Raluca Turcan afirma, intr-un comunicat remis HotNews.ro, ca "sub pretextul unei alte 'reforme' in invatamant, ministrul Campeanu urmarea, prin mana doamnei Andronescu, sa faca o noua Lege a Educatiei. Proiectul lansat a fost atat de contraversat, incat premierul, in cautarea imaginii perfecte, a fost obligat sa-l urecheasca pe ministrul Cimpeanu in sedinta de Guvern".

"In timp ce acest spectacol se derula la Palatul Victoria, in Romania reala unul din patru copii nu beneficiaza de un drept constitutional la invatatura", declara Turcan. Aceasta spune ca datele sunt furnizate de catre Institutul National de Statistica (INS) si "arata faptul ca 27% dintre copiii care ar trebui sa frecventeze scoala nu sunt cuprinsi in sistemul de educatie. 700.000 de copii din Romania nu merg la scoala. Este echivalentul a 28.000 de clase a cate 25 de elevi, adica 1.400 de scoli medii".

"Tot INS ne confirma faptul ca aproximativ 19.000 de copii (9%) lipsesc anul acesta de la clasa pregatitoare. Cand Ponta spune ca toti copiii au smartphone-uri si acces la internet, atunci trebuie sa raspunda clar si la intrebarea: unde sunt acesti copii? De ce nu sunt in clasa pregatitoare?", continua vicepredintele PNL.

Raluca Turcan ii acuza pe social-democrati ca au "populat inspectoratele cu clientela PSD" si ca "nici inspectoratele scolare, nici Ministerul Educatiei nu au venit cu rapoarte anuale de cativa ani".

"Atrag atentia asupra faptului ca 700.000 de copii trebuie cuprinsi in sistem! Daca nu s-au inscris niciodata la scoala, trebuie identificati si adusi in clasa, iar daca au abandonat scoala, trebuie reintegrati prin programul 'a doua sansa'. PSD este la putere de mai bine de 3 ani, acum nu mai pot da vina pe nimeni", afirma aceasta.