Senatorii juristi au intocmit miercuri un raport de admitere propunerii legislative a senatoarei PC Cristiana Anghel, care modifica sectiunea "Incompatibilitati privind calitatea de parlamentar" din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei. Aceasta modificare se vrea a veni in ajutorul parlamentarilor uituci, potrivit expunerii de motive.

Proiectul presupune modificarea Articolului 82 din legea nr. 161/2013 in sensul ca functia de deputat si senator este, de asemenea, incompatibila cu "functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor la societatile comerciale care desfasoara sistematic si efectiv activitati comerciale organizate ce constau in producerea, administrarea sau instrainarea de bunuri, comert ori prestarea de servicii ca si contribuabili activi in sensul reglementarilor din Codul Fiscal, inclusiv bancile sau alte institutii de credit, societatile de asigurare si cele financiare, precum si la institutiile publice", noteaza Agerpres.

In expunerea de motive, initiatorul sustine ca au fost inregistrate cazuri cand s-au infiintat societati comerciale care "nu au functionat niciodata si chiar s-a uitat de ele".

"Aceste situatii au fost constatate de ANI, care, conform legislatiei actuale, sunt considerate ca stari de incompatibilitate. Pentru rezolvarea acestor situatii trebuie urmata o cale destul de lunga, plecand de la instantele judecatoresti din teritoriu, pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie", se arata in documentul citat.

Legea are un caracter organic iar Senatul este prima Camera sesizata in acest caz.