Alocatiile dublate pentru copii vor fi platite incepand cu luna iulie, aferente lunii iunie, Ministerul Muncii lucrand insa in acelasi timp la un pachet de masuri care sa vizeze inclusiv diferentierea alocatiilor, pachet finalizat in septembrie-octombrie, a afirmat ministrul de resort, Rovana Plumb. "Lucram la un pachet de masuri. Peste tot in Uniunea Europeana alocatiile se dau diferentiat, fie in functie de veniturile parintilor, fie in functie de varsta copilului", a spus Plumb, la Digi 24, potrivit Mediafax.

Ea a precizat ca fiecare copil va primi "o alocatie" in baza viitorului pachet de masuri.

La randul sau, premierul Victor Ponta a afirmat din nou, la Romania TV, ca alocatiile pentru copii trebuie "gandite mai tintit si mai eficient".

Seful Guvernului a amintit ca, in 2006, Curtea Constitutionala a decis ca alocatia trebuie acordata copiilor in mod nediferentiat, dar a apreciat ca acest lucru este acum "ceva depasit", deoarece in 2015 este "mai multa minte" decat in 2006.

"In baza unei decizii din 2006, Curtea Constitutionala a spus . Eu vorbesc insa despre ceva ce e depasit, traim in 2015, avem mai multa minte decat in 2006, societatea se schimba si atunci ne gindim cati parinti nu si-au ridicat niciodata alocatia de 42 lei si nu o vor ridica nici pe cea de 84 lei, pentru ca au venituri suficiente, precum si cati parinti ridica alocatia, dar banii nu ajung", a spus Ponta.

Luni, presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care dubleaza alocatiile de stat pentru copii, de la 42 de lei la 84 de lei.

Majorarea alocatiei a fost aprobata recent de catre deputati, sub forma unui amendament propus de PNL.

Ponta a spus atunci ca Guvernul si PSD sustin majorarea alocatiei de stat pentru copii si nu se pot opune acestui principiu, dar initiatorii propunerii nu au indicat sursa de finantare in conditiile in care impactul bugetar anual este estimat la 1,8 miliarde lei.

Liderul deputatilor PNL, Ludovic Orban, a prezentat un tabel cu distributia voturilor pentru amendamentul de dublare a alocatiilor, aratand ca doar 5 voturi favorabile au apartinut PSD, iar premierul Victor Ponta, lider PSD si deputat, nu apare pe lista celor care au votat.

Ulterior, Ponta a declarat ca ideea unei alocatii egale pentru toti copiii este nepractica, deoarece trebuie o diferentiere in functie de venitul parintilor, afirma premierul Ponta, aratand ca ar fi preferat sa urce alocatia peste 84 de lei pentru familii cu venituri mici si sa nu o dubleze si pentru cei cu venituri suficiente.

La randul sau, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anuntat ca va transmite o adresa prin care solicita Curtii Constitutionale lamuriri cu privire la faptul daca alocatia de stat pentru copii este un drept universal egal sau aceasta poata fi acordata diferentiat, in functie de veniturile unei familii.

Co-presedintele PNL Alina Gorghiu a reactionat, aratand ca deciziile Curtii Constitutionale sunt obligatorii, Curtea stabilind ca nu este permisa diferentierea cuantumului alocatiei pentru copii si cerand PSD sa aplice legea de dublare a alocatiilor, aprobata de Legislativ.

In replica, PSD a aratat ca propunerea pentru un sistem de alocatii diferentiate pentru copii nu are legatura cu masura dublarii alocatiilor.